Culturele Zondag: Gastarbeiders in de jaren 50-75 in Utrecht

23 april 2017, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek

Op deze Culturele Zondag besteden wij in de Bibliotheek volop aandacht aan de periode Utrecht 50-75. In deze periode kwamen de eerste gastarbeiders naar Utrecht De industrie van Werkspoor en DEMKA droeg door de komst van Grieken, Turken, Spanjaarden, Marokkanen en Antillianen flink bij aan het ‘ontdorpen’ van Utrecht. Hoe werd hun komst toen beleefd?

Een groot gedeelte van de nieuwe werklieden werd in Zuilen gehuisvest.
De expositie ‘50 Jaar Gastarbeiders Utrecht’ toont via foto, film en persoonlijke verhalen hoe nieuwkomers en de ontvangende samenleving deze periode beleefden. Sahin Yildirim praat met de gastarbeiders van toen, hun vrouwen, Nederlandse werkgevers en vrijwilligers van verschillende organisaties.

De Werkspoor Koren Opera – een project van Expodium, Ruben van Gogh, Bob Zimmerman en Geert van Boxtel – heeft de werkgever Werkspoor en de rol die zij in het leven van werknemers innam als onderwerp. Een eerste pilot uitvoering vond in 2015 plaats. In het vervolg, gepland voor 2019, wordt het gehele verhaal van opkomst en ondergang verteld. De Werkspoor Opera toont het effect van de internationale ambities van het bedrijf op de microkosmos van een gezin in Zuilen.

Naast de foto-expositie van projectgroep ’50 jaar Gastarbeiders Utrecht’ lichten de initiatiefnemers van de Opera een tipje van het vervolg: Verwacht beeld, koormuziek en praatjes.

Programma

• 14:30 Ries Adriaansen; beheert namens projectgroep '50 jaar gastarbeiders Utrecht' een gigantisch archief en heeft hieruit de fototentoonstelling samengesteld.
  • 14:45 Wim van Scharenburg; Zuilen kenner en directeur van het Museum van Zuilen.
  • 15:00 Ad van Liempt; journalist, programmamaker, medesamensteller van het fotoboek Van stadsie tot stad - Utrecht 1950–1975.
  • 15:15 Ruben van Gogh; dichter en librettist en een van de initiatiefnemers van de Werkspoor Koren Opera.
  • 15:30 De koren ‘De Stem des Volks’ en ‘Theaterkoor BonTon’; zij dragen twee koorstukken uit de Opera voor.
  • 15:45 Sahin Yildirim; projectleider bij Atlas Cultureel Centrum en medeauteur van het boek Een halve eeuw In Nederland 1969-2019.