Europe Direct : wegwijzer in de EU

Europe Direct helpt u op weg als u vragen heeft over de EU of promotie- of informatiemateriaal over Europa wilt ontvangen. Kom langs op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek of mail naar europa@bibliotheekutrecht.nl.

Maand van de geschiedenis

Tussen Droom & Daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Het thema van de Week van de geschiedenis 2015 verwijst naar deze zin van Willem Elsschot en slaat, als je naar veel aspecten van de EU kijkt, de hamer op de kop. Van een verenigd Europa werd en wordt gedroomd, maar hoe gaat het vaak in de praktijk?

Europees Jaar voor Ontwikkeling

2015 is uitgeroepen tot het Europees Jaar voor Ontwikkeling. De Europese Unie en haar lidstaten zijn samen de grootste donoren van de officiële ontwikkelingshulp. Met verhalen uit alle delen van de wereld wordt duidelijk wat er met dat geld gedaan wordt. Hier vind je de officiële website; kijk en luister bijvoorbeeld naar het verhaal van Mathilda, leerkracht in Papoea- Nieuw Guinea en altijd worstelend met een tekort aan leermaterialen.

Meer titels bij: Europees Jaar voor Ontwikkeling

Europese verhalenkoffer vernieuwd en geactualiseerd.

De Europese Verhalenkoffer is een koffer vol spannende (voorlees)verhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen voor leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. Er zitten ook kleurplaten in voor groep 1 t/m 4. Bij elk verhaal hoort een souvenir: een voorwerp, een foto of een attribuut.

In de koffer woont een trol, ligt een heuse douanepet en een knijpkat om bij te lichten als de stroom uitvalt. Scholen kunnen de koffer gratis lenen via de afdeling Educatie van de Bibliotheek Utrecht, tel 030-2861943 of via educatie@bibliotheekutrecht.nl.

Met de koffer kunnen docenten Europese thema’s op een leuke en aansprekende manier duidelijk maken aan de leerlingen. De koffer is geschikt voor een enkele les over Europa of om met de hele school een Europa-project te houden.

Luxemburg voorzitter van de EU

Van 1 juli tot en met 31 december 2015 vervult Luxemburg voor tiende keer in zijn geschiedenis het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Meer informatie is te vinden op de site van Europa Nu en de officiële website van het Luxemburgse voorzitterschap. Twitteraccount : #eu2015lu.
Voor wie meer wil weten over dit land, dat model staat voor het ideale Europese burgerschapsgevoel is onderstaande selectie uit de collectie van de Bibliotheek.

Oekraïne

‘De Europese Unie staat schouder aan schouder met het volk van Oekraïne. De Europese Commissie voorziet in humanitaire ondersteuning sinds het begin van de crisis, maar de noodzaak is acuter dan ooit in deze koude wintermaanden’, zo sprak commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bij de aankondiging, dat opnieuw vliegtuigen met hulpgoederen naar Oekraïne vertrekken.
Oekraïne is een verscheurd land met een rijke cultuur en geschiedenis.

 

Volg Europe Direct Utrecht ook op:

Wat weet u van de EU en haar geschiedenis?

Test uw kennis met De Tijdmachine. Er is een nieuwe versie.

Europe Direct

Alles over Europe Direct vindt u op de website van deze organisatie

Nieuws over Europa

 1. European Film Festival on Tour

  “Europa” houdt meer in dan discussies over economische en politieke thema ‘s. Kunst en Cultuur zijn belangrijk bestanddelen van de Europese gezamenlijkheid en eigenheid.

  Publicatiedatum: 17 augustus 2015

 2. Europese Literatuurprijs

  Een handvol sneeuw van Jenny Erpenbeck is de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2015.

  Publicatiedatum: 17 augustus 2015

 3. Nieuw EU-logo bij online aankoop geneesmiddelen

  verplicht op de website van leveranciers

  Publicatiedatum: 17 augustus 2015

 4. NL leden Europees Parlement

  Voor iedereen die meer wil weten over de 26 Nederlanders die in het Europese Parlement zitten.

  Publicatiedatum: 2 maart 2015

 5. EU-prijs voor duurzame energieprojecten

  Tot 28 februari kunnen bedrijven en steden meedoen.

  Publicatiedatum: 7 januari 2015

 6. EU en uitbreiding

  14 januari kunt u een ochtend bijwonen in Den Haag die hierover gaat.

  Publicatiedatum: 29 december 2014

 7. Europese Karel de Grote prijs voor jongeren

  Wat bindt Europa en bevordert de Europese identiteit?

  Publicatiedatum: 17 december 2014

 8. Utrechtse ondernemers verduurzamen hun onderneming

  Enkele honderden Utrechtse ondernemers namen de afgelopen jaren maatregelen om hun onderneming te verduurzamen. New Energy TV portretteerde er acht. Dit is Utrechtse Energie!

  Publicatiedatum: 17 december 2014

 9. Utrecht en Europa

  Utrecht en Europa Utrecht wil een stad van kennis en cultuur zijn, een stad met een goed leefklimaat, een duurzame en een sociale stad, waarin iedereen zijn plaats kan vinden.

  Publicatiedatum: 30 september 2014

Meer

Websites over Europa