De Bibliotheek Utrecht

 • Nationale Voorleesdagen

  Wo 26 jan - za 5 feb | Luister naar het prentenboek van het jaar en scoor een knutseltas

  Lees meer

Langer open

Vanaf deze week is de bibliotheek weer langer open.

Behind de bieb: Hoe maken we een display?

In onze vestigingen hebben we verschillende displays waar je boekentips op kan vinden. Soms rondom een actueel thema, soms rondom een schrijver of rondom een seizoen. Benieuwd hoe we dit soort displays maken? Neem dan een kijkje in onze nieuwe aflevering van Behind de bieb.

Het laatste nieuws

 • Nog langer open en weer programma mogelijk

  Dinsdagavond 25 januari was er weer een persconferentie. Het kabinet kondigde een aantal versoepelingen van de maatregelen aan. Voor de Bibliotheek Utrecht betekent dit het volgende:

  26 januari 2022

  Bekijk details van Nog langer open en weer programma mogelijk

 • Bibliotheek Overvecht terug naar normale openingstijden

  De eerste fase van de verbouwing in Bibliotheek Overvecht is afgerond. Vanaf woensdag 26 januari is de bibliotheek weer op de gewone tijden geopend. In de zomer verwachten we de verbouwing te hervatten....

  25 januari 2022

  Bekijk details van Bibliotheek Overvecht terug naar normale openingstijden

 • Ruimere openingstijden en mondkapjes

  Vrijdagavond 14 januari was er weer een persconferentie. Het kabinet kondigde een aantal versoepelingen van de maatregelen aan. Deze gelden in ieder geval tot en met 25 januari. Voor de Bibliotheek Utrecht...

  14 januari 2022

  Bekijk details van Ruimere openingstijden en mondkapjes

 • Lisa Weeda literair talent van 2022

  De Volkskrant heeft de Utrechtse Lisa Weeda uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Zij debuteerde in 2021 met haar roman 'Aleksandra'. Lisa Weeda werd verkozen boven twee andere talentvolle debutanten,...

  6 januari 2022

  Bekijk details van Lisa Weeda literair talent van 2022

 • Openingstijden rondom de jaarwisseling

  Op vrijdag 31 december zijn onze bibliotheken tot 17.00 uur geopend. Zaterdag 1 januari zijn al onze vestigingen gesloten.

  29 december 2021

  Bekijk details van Openingstijden rondom de jaarwisseling

 • Lockdown t/m 14 januari: Bibliotheken blijven open

  Er is sinds 19 december een nieuwe lockdown die in principe tot en met 14 januari 2022 duurt. De bibliotheken blijven gewoon open, om boeken te lenen en terug te brengen, om te studeren, lezen of werken....

  18 december 2021

  Bekijk details van Lockdown t/m 14 januari: Bibliotheken blijven open

 • DigiTaalhuis Utrecht gecertificeerd

  Het DigiTaalhuis Utrecht is een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, Taal Doet Meer, Digiwijs 3.0 en partnerorganisaties. Op donderdag 16 december kregen zij een officieel certificaat van het CBCT...

  17 december 2021

  Bekijk details van DigiTaalhuis Utrecht gecertificeerd

 • Vanaf vandaag reserveren leden gratis een werkplek

  Vanaf vandaag, woensdag 15 december kunnen leden gratis een werkplek reserveren. Dat kan in bijna alle vestigingen. Nog geen lid? Dan kun je deze service één keer gratis uitproberen.

  15 december 2021

  Bekijk details van Vanaf vandaag reserveren leden gratis een werkplek

 • Vrijwilligersdag

  Vandaag is het nationale vrijwilligersdag. Een perfecte dag om onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Dank aan al onze vrijwilligers voor de inzet en het enthousiasme! Benieuwd wat vrijwilligers...

  7 december 2021

  Bekijk details van Vrijwilligersdag

 • Abonnementen en tarieven 2022 ongewijzigd

  De abonnementen en abonnementstarieven blijven in 2022 ongewijzigd. Er vindt geen indexatie plaats en de leenvoorwaarden blijven hetzelfde.

  30 november 2021

  Bekijk details van Abonnementen en tarieven 2022 ongewijzigd

Meer nieuws

Uitgelicht

Lente-Uitjes in de bieb tijdens de voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie is festival Lente-Uitjes
er weer. In 9 theaters in regio Utrecht zijn er leuke, mooie en ontroerende jeugdtheatervoorstellingen te zien. Ook in bieb Neude!

Help! Verkiezingen! Hoe zit het ook alweer?

45 Utrechters vertegenwoordigen jou als inwoner van Utrecht. Dat doen ze in de gemeenteraad. In maart kunnen we daarvoor gaan stemmen. Maar hoe zit het ook alweer? Rechts, links, democratie? Waarover neemt de gemeenteraad besluiten? Griffie van de raad Mieke Tiwon vertelt je in 90 minuten hoe het zit in deze interactieve bijeenkomst.

In verschillende bibliotheken van 2 t/m 28 februari.

Vanaf nu reserveren leden gratis een werkplek

Leden kunnen vanaf nu gratis een werkplek reserveren. Dat kan in bijna alle vestigingen. Nog geen lid? Dan kun je deze service één keer gratis uitproberen.
Er kan een werkplek gereserveerd worden in de vestigingen Neude, Leidsche Rijn Centrum, De Meern, Oog in Al, Hoograven, Kanaleneiland, Lunetten en Zuilen. Uiteraard blijven er in alle vestigingen ook werkplekken die niet vooraf gereserveerd hoeven te worden. 
Reserveren kan op onze website via bibliotheekutrecht.nl/werkplek. Daar vind je ook alle informatie. 


Hulp bij afspraak boosterprik

3 miljoen Nederlanders vanaf 60 jaar en ouder krijgen een uitnodiging om een afspraak te maken voor een extra coronavaccinatie, de boosterprik. Vanaf het moment dat je geboortejaar aan de beurt is kun je online een prikafspraak maken. Je krijgt hiervoor een brief. Een afspraak maken kan dan ook telefonisch, maar online, met DigiD heeft de voorkeur. Om je hierop voor te bereiden is er een demo met uitleg beschikbaar. Hierin wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe dit werkt.

De online uitleg is te vinden op uitlegprikafspraak.nl. Vind je het toch lastig om zelf een afspraak te maken? Bij de bibliotheek helpen we je verder.

Hiep Biep bon | hét cadeau voor iedereen die wel een boek kan gebruiken

De bieb heeft het perfecte cadeau voor verjaardagen of om iemand te verrassen. Want met de Hiep Biep cadeaubon van de bieb geef je een wereld aan verhalen. De ontvanger mag drie maanden lang gratis boeken en tijdschriften lenen. Een tuinboek voor inspiratie, Marie Kondo voor handige opruimtips, verhalen om bij weg te dromen of een goede strip. Het cadeau-abonnement loopt na drie maanden automatisch af.

Biep biep podcast

Beluister ons online programma via de Biepbiep Podcast op Spotify! Er zijn regelmatig nieuwe aflevering, dus houd deze pagina goed in de gaten. Gebruik je geen Spotify? Dan vind je ons programma ook op SoundCloud.

Livestreams

Veel van onze programma's zijn online te volgen, maar soms maken we ook een live-registratie van een programma dat bij ons in de bieb plaatsvindt. Bekijk ons online programma (terug) in dit livestream-overzicht.

Ontdek nog meer online aanbod

Naast podcasts en livestreams vind je bij de bieb natuurlijk ook e-books en luisterboeken. Daarnaast bieden we ook informatieve en educatieve materialen voor jong en oud. Er is voor iedereen wat te vinden bij de bibliotheek.

Lid worden?

Word lid van de bieb en krijg direct toegang tot honderdduizenden boeken, 30.000 e-books en meer dan 4.200 luisterboeken. Voor iedereen is er een geschikt abonnement. Of je nu veel of weinig leest.

Bekijk onze abonnementen

Nieuw in de Bibliotheek

Richtlijnen rond corona

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken.

Bekijk onze richtlijnen

Vandaag geopend

Bibliotheek Neude
09:00 - 20:00
Bibliotheek De Meern
14:00 - 18:00
Bibliotheek Hoograven
14:00 - 18:00
Bibliotheek Kanaleneiland
10:00 - 18:00
Bibliotheek Lunetten
14:00 - 18:00
Bibliotheek Oog in Al
10:00 - 18:00
Bibliotheek Overvecht
10:00 - 18:00
Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum
10:00 - 20:00
Bibliotheek Tuinwijk
14:00 - 18:00
Bibliotheek Vleuten-dorp
09:00 - 17:00
Bibliotheek Vleuterweide
10:00 - 20:00
Jeugdbibliotheek Waterwin
14:00 - 18:00
Bibliotheek Zuilen
14:00 - 18:00

Naar alle openingstijden