In 2017 bestaat de Bibliotheek Utrecht 125 jaar. In die 125 jaar is er heel wat veranderd. Op instagram besteden we hier elke donderdag aandacht aan in de vorm van foto's uit die 125 jaar geschiedenis. Hieronder ziet u een overzicht van al deze foto's met een kleine uitleg. Zo krijgt u ook hier een mooi beeld van 125 jaar Bibliotheek Utrecht.

Hier zie je de eerste Boekenbus, een omgebouwde stadsbus (waren ze nog maar zo mooi hè?!). De Boekenbus begon in 1958 met rijden.

Dringen bij de balie om een boek te lenen!

Dit zijn enkele Bibliothecaresses achter de tijdelijke uitleenbalie op de Voetiusstraat in 1962. Dat ziet er nu wel wat anders uit hè, met al die computers!

Dit beeld is van een zithoek in de hal van de Centrale Bibliotheek in de Sweet Seventies op de Oudegracht.

Hier zie je de lees-en studiezaal in 1975.

Wie herkent deze vestiging nog? De foto is gemaakt in 1993. Foto: Utrechts Archief.

In 1962 werd de Openbare Muziekbibliotheek geopend, in de kelder van de Bibliotheek op de Voetiusstraat. Je kunt er vooral bladmuziek lenen, later ook grammafoonplaten. Allemaal vinyl, eigenlijk best wel weer hip! Wist je dat we nog steeds een grote afdeling muziek hebben bij de Bibliotheek?

Wat een brave kinderen hè? Dit was in de Bibliotheek rond 1942, toen nog op de Voettiusstraat.

Onze voormalige vestiging op de Bernadottelaan 3 in Kanaleneiland. Een mooi rond gebouwtje met veel glas. De vestiging werd in 1966 geopend en verhuisde in 1992. Toen werd het een Turkse moskee.

De Boekenbus, uit 1989. Uit een rubriek uit het Utrechts Nieuwsblad: 'Ik vind boeken leuk omdat wij altijd naar de Bibliotheekbus gaan op donderdag. De hele school gaat daarheen. Je mag altijd twee boeken pakken, niet meer. Mijn broertje vindt het leuk als ik hem ga voorlezen, vooral sprookjesboeken.' .

In 1892 opende er een Openbare Leeszaal aan de Loef Berchmakersstraat. Tot 1912 was daar de eerste Bibliotheek van Utrecht gevestigd.

Superpopulair maar ook omstreden, waren de spannende beeldromans die vanaf 1940 verschenen. Zelfs de minister schreef een brief aan scholen dat deze boeken niet verantwoord waren voor kinderen. Er was ook discussie of de Bibliotheek zulke boeken in de collectie moest hebben (hetzelfde gold voor kasteelromans en keukenmeidenromans) Toch waren de boeken heel erg populair.

Alsof we in een hipster platenwinkel staan… Dit is toch echt de muziekafdeling van de Openbare Bibliotheek in 1976! Eigenlijk veel gezelliger dan muziek streamen via Spotify.

De vestiging in park Oog in Al... die missen we wel een beetje.