Boekenweek 2019

De moeder de vrouw

Dit jaar gaat de Boekenweek over ‘De moeder de vrouw’. De bekendmaking van het thema deed al aardig wat stof opwaaien. Eigenlijk maakt dat alleen maar meer duidelijk hoe belangrijk het maatschappelijke debat over moederschap en vrouw-zijn is. Hoe zijn deze twee identiteiten met elkaar verbonden? Welke rol speelt literatuur daarbij? Deze week staan we er extra bij stil.

In de week van 23 tot en met 31 maart zit je vast het liefst met je neus in de boeken. En tuurlijk, dat begrijpen we als geen ander. Maar er is tijdens de Boekenweek ook veel leuks te doen bij de Bibliotheek Utrecht. Dus leg die spannende thriller of mooie roman toch maar even aan de kant en bezoek onze speciale Boekenweekactiviteiten in de Centrale Bibliotheek.

Titels bij het thema van de Boekenweek

Bibliotheekgast Esther Gerritsen

Vrijdagavond 29 maart gaat Conny Kraaijeveld (RTV Utrecht)
in gesprek met schrijfster en columniste Esther Gerritsen. Over het moederschap, vrouw-zijn, haar inspiratiebronnen, keuzes en dromen voor de toekomst. Gerritsen is bekend van haar romans ‘Dorst’, ‘De Trooster’ en ‘Broer’, het Boekenweekgeschenk van 2016. Ze groeide op in Nijmegen en studeerde Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De treffende manier van personages beschrijven en de scherpe dialogen zijn haar grote kracht.

Vrijdag 29 maart 20.00 uur- 21.30 uur | Leden € 5,00, niet - leden € 7,50

Schrijfcafé

Verhef je pen

Een kort verhaal. Een gedicht. Een column. Een verhaal in zes woorden. De ‘barvrouwen’ van Tools voor Taal zetten je schrijfspieren aan het werk tijdens het maandelijkse Schrijfcafé.
Moeders, muzen en takkenwijven: ode aan de vrouw. In de maand van de Boekenweek schrijf je over de belangrijke vrouwen in je leven.
Dit schrijfcafé kost €15,00 per keer. Je kunt gewoon binnenlopen en ter plekke contant betalen of het geld telefonisch overmaken. Aanmelden kan wel van te voren via info@toolsvoortaal.nl

Zaterdag 23 maart 10.30 - 12.30 uur

Zing Nederlands met me!

Samen zingen en ondertussen de Nederlandse taal leren. Dat is nog eens een leuke combinatie! Bij Zing Nederlands met me zingen nieuwe Nederlanders én geboren en getogen Utrechters samen Nederlandstalige popliedjes. Een activiteit onder de bezielende leiding van zangcoach Jolieke Sorber. In maart zingen we liedjes die passen bij het boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ waaronder ‘Zoals zij is er geen’ van Simon Keizer.

Zondag 24 maart 14.00 - 15.00 uur

Kennisdossier: De moeder de vrouw

We hebben ook een kennisdossier samengesteld rondom het thema van de Boekenweek 2019: De moeder de vrouw

Bekijk het hier

Denkplaats: Gelul/gemuts over gender

De Denkplaats is een plek waar je niet alleen kennis kunt halen, maar ook een plek waar je kennis naartoe kan ‘brengen’. Een plek om iets nieuws te leren en vervolgens al je mitsen, maren en gedachtenkronkels te delen met anderen. Een plek om samen wijzer te worden!

Op donderdag 14 maart lopen we op de zaken vooruit en reageren vast op het thema van de boekenweek die op 23 maart start: ‘de moeder de vrouw’. Of misschien willen we juist helemaal niet reageren op dit thema… Hoe dan ook, we gaan het hebben over man/vrouw clichés en waarom het zo ontzettend moeilijk is om daaromheen te denken. En als er vervolgens iets over probeert te zeggen raak je helemaal in de taal verstrikt…

Kom ook naar de Utrechtse Boekenbar om uit je nek lullen over dit gevoelige onderwerp!

14 maart 2019 | 20.00 tot 22.30 uur | Utrechtse Boekenbar | 5 euro inclusief drankje

VPRO documentaire

Documentairemaker Frans Bromet maakte in opdracht van de VPRO de 5-delige documentairereeks De Bibliotheek, uit te zenden in de Boekenweek 2019. Bromet filmt en interviewt ontmoetingen in 5 verschillende Bibliotheken door het hele land. De Bibliotheek Utrecht is één van deze Bibliotheken.

Deze zondagmiddag in de Boekenweek een voorvertoning van 2 van de 5 afleveringen, in aanwezigheid van Bromet en de geportretteerden. Samen met het publiek bekijken we de afleveringen en gaan we in gesprek met de makers, de geportretteerden en het publiek over (ontmoetingen in) de Bibliotheek.
Bromet filmde van september – december 2018 in de Bibliotheek Overvecht, Kanaleneiland en de Centrale Bibliotheek. Hij was aanwezig bij een groot aantal activiteiten en hij interviewde bezoekers in de Bibliotheek. Ook interviewde hij directeur Ton van Vlimmeren tijdens een rondleiding door de Bibliotheek Neude in aanbouw. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel en welke fragmenten worden opgenomen in de documentaire.

24 maart 2019 | 15:00 tot 17:00 uur | Centrale Bibliotheek | reserveren

Pubquiz met Charlotte Van den Broeck

De jaarlijkse Boekenweekpubquiz met vragen over literatuur, muziek, film, tv en kunst. Te gast is supertalent Charlotte Van den Broeck, een Vlaamse dichter. Vrouwelijkheid speelt een grote rol in haar gedichten, wat natuurlijk uitstekend past bij het thema van de Boekenweek ‘Moeder de vrouw’.

27 maart 2019 | 20.00 tot 22.30 uur | 10 euro per team

Schrijfworkshop van schrijver Jelle Pieters

Schrijfworkshop van de man met de pen rondom het thema van de Boekenweek. Moeders aan het roer! We graven in het geheugen naar herinneringen, associaties en droombeelden waarin (groot)moeders een essentiële rol spelen. En we gieten het verleden in woorden van het heden. Jelle Pieters, ook wel De Man met de Pen, verzorgt deze workshop.

De kosten voor deze workshop zijn € 15,00 je kunt je aanmelden via mail@demanmetdepen.nl of vrij binnenlopen.

28 maart 2019 19:30 tot 21:00 uur

Agenda Boekenweek