Maand van de geschiedenis

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Nederlandse vrouwen kiesrecht kregen. Daarom deze maand volop aandacht voor het vrouwelijk perspectief. Uiteraard met ruimte voor al het andere. 

Zij/Hij: filosofeer mee

Met Marita en Alma Mathijsen
Wat zou je je moeder nog willen vertellen? Of je dochter? Moeder Marita en dochter Alma Mathijsen schrijven het aan elkaar in het essay van de Maand van de Geschiedenis. In ‘Niet schrikken, mama’ verdiepen ze zich in de verhouding tussen de seksen: van vrouwenkiesrecht tot #metoo en gendertyperingen. Bij de bieb filosoferen ze verder, samen met jou.

Schrijfcafé: Perspectief

Experimenteer met het vertelperspectief en kom de geschiedenis (her)schrijven. Schrijfdocenten Annemarie en Trea van Tools voor taal helpen je.

Waargebeurd! Genderverschillen
Kom luisteren naar Utrechtste verhalenvertellers

Pubquiz: Zij/Hij
Voor lettervreters, boekverslaafden, biebfanaten en andere liefhebbers. Culturele quizmasters Merel Jansen en Frank Heinen komen met de leukste vragen over kunst, muziek, tv, film – en hoe kan het ook anders – boeken.

Film in de bieb: Suffragette

In 1912 overtuigt de voortvluchtige politieke activiste Emmeline Pankhurst de Britse fabrieksarbeider Maud om zich aan te sluiten bij de vrouwenbeweging Suffragette. De vrouwen gaan steeds verder in hun strijd voor vrouwenrechten en kiesrecht. Hongerstakingen, brandstichting in de nacht én geweld – niks gaan ze uit de weg. Na afloop van de film kun je in gesprek met europarlementariër Agnes Jongerius. Zij werd als eerste uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland door het maandblad Opzij.

Boekentips bij de maand van de geschiedenis

Vier vragen aan Marischka Verbeek, eigenaresse van boekhandel Savannah Bay

Hoe belangrijk is het thema van de Maand van de Geschiedenis voor jou?
Het thema is ons natuurlijk op het Savannah-lijf geschreven. Onze boekhandel is ooit begonnen (in 1975) als De Heksenkelder, toen de allereerste vrouwenboekwinkel van Nederland. Sindsdien is er veel veranderd, ook bij ons in de winkel, maar onze specialisaties zijn nog steeds gender en seksualiteit. Niet langer beperkt tot louter vrouwen of feminisme, maar over het hele spectrum. Hopelijk kijkt de Maand van de Geschiedenis ook verder dan louter de hokjes zij en hij, want er zijn zoveel meer smaken dan deze binaire tegenstellingen.

Is zo’n specifieke boekhandel nog nodig?
Natuurlijk! Juist nu, want feminisme en gender staan weer volop in de belangstelling. Jongeren zijn hier erg mee bezig en willen er alles over weten. Het is een hot item, ook in de media, maar er wordt ook veel onzin over verspreid. Juist dan is een boekwinkel met up to date en relevante, onderbouwde informatie en inspiratie op dit gebied extra belangrijk.

Wat kunnen mensen nog meer dan boeken kopen bij Savannah Bay?
We zijn meer een community dan een boekwinkel. Je kunt bij ons schrijfcursussen volgen, binnenlopen bij wekelijkse spreekuren over seksualiteit en relaties, meedoen aan leesclubs en workshops, literaire avonden bezoeken, meepraten in gespreksgroepen, genieten van onze vele events binnen en buiten de winkel, en nog veel meer. We hebben een Pink Point infohoek waar je alle info kunt vinden over LHBTI-events en groepen in Utrecht en daarbuiten. Ook bieden we onderdak aan verschillende organisaties die bij ons vergaderen en meetings organiseren. Bijna dagelijks is er een activiteit in Savannah Bay. Maar je kunt ook altijd lekker stilletjes zitten lezen in onze grote leunstoel of lekker bijkletsen met gratis koffie en thee aan onze leestafel.

Hoe ga je je 35-jarig jubileum vieren en merkt de stad daar nog iets van?
We organiseren het hele jaar door allerlei activiteiten onder het motto Transforming Stories. Mag ik een aantal hoogtepunten noemen?

Hoogtepunten:

  •  jubileumfestival Transforming Stories in TiVre op 6 november met eregast schrijfster Ali Smith en de feestelijke presentatie van ons jubileumboek Savannah Bay; geschiedenis van een bijzondere boekwinkel 1975 – 2019 (geschreven door een team historici aan de UU olv Marijke Huisman)
  • Mensen Zeggen Dingen 25 sept in Ekko met speciaal Transforming Stories programma
  • Speciale activiteit Maand van de Geschiedenis: Herstory – Women in Print toen & nu op woensdag 23 okt. Een avond waarin we inhoudelijk ingaan op het thema van ons jubileumboek, gasten o.a. Marijke Huisman en Marja Vuijsje. 

Savannah Bay gaf 12 boekentips voor de Maand van de Geschiedenis. Lees ze hier. Ze staan hieronder ook in de etalage.

Een aantal van de boekentips van Savannah Bay