Bibliotheekgasten

Bibliotheekgasten:

5 maanden lang gaan we elke maand in gesprek met een Utrechtse gast aan de hand van film, televisiefragmenten en boeken. Het gesprek wordt gevoerd door Conny Kraaijeveld, (radio)presentatrice bij RTV Utrecht.

Bibliotheekgasten: Een avond met Japke-d. Bouma (uitverkocht)

Japke-d. Bouma schrijft wekelijks een column in nrc.next en NRC Handelsblad over kantoorclichés en taal. Bij Thomas Rap publiceerde ze Uitrollen is het nieuwe doorpakken, Ga lekker zélf in je kracht staan, Werken doe je maar thuis en Mag ik even iets tegen je aanhouden. We stelden Japke als voorproefje vast een paar vragen:

Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
‘Seinfeld, Van Kooten en De Bie, Brigitte Kaandorp, Nico Dijkshoorn, Candace Bushnell, Jane Austen, Sheila Sitalsing en Helen Fielding.’
Wat staat er nog op je bucketlist?
‘Ik moet van iedereen het theater in, dus dat zet ik dan maar op mijn bucketlist. En ik zou vertaald willen worden.’
Welk boek raad je iedereen aan en waarom?
“The Secret History’ van Donna Tartt. Ik las het in 1994. Het greep me bij de keel en was tegelijkertijd zo spannend en goed geschreven, dat ik het nooit vergeten ben.’

18 januari 2019, van 20:00 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek Kosten: € 5 lid, € 7,50 niet-lid, incl. drankje

foto Pim Ras

Bibliotheekgasten: Een avond met Jochem Uytdehaage

Schaatser Jochem Uytdehaage won in 2002 met grote overmacht Olympisch goud op de vijf én tien kilometer tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. Nu geeft de ex-topsporter lezingen en helpt hij organisaties met talentontwikkeling en balans. We voelden Jochem vast aan de tand:

Wie of wat is jouw inspiratiebron?
‘Die heb ik niet echt, of het moet schaatser Johann Olav Koss zijn. Tijdens zijn carrière wist hij me te inspireren met zijn daden. Later met zijn woorden, toen hij sprak voor Right To Play in Nederland.’
Wat staat er nog op je bucketlist?
‘Ik wil graag een keer met een F16 meevliegen. Of zelfs een JSF. Ook wil ik heel graag een langere fietsrit door Europa maken. Die gaat er zeker komen!’
Welk boek raad je iedereen aan en waarom?
‘Onlangs las ik het boek Crash van mijn dorpsgenoot Niek van den Adel. Een boek over zijn motorongeluk, en alle ellende die daaruit  voortvloeit. Mooi vind ik hoe hij vooral kijkt naar wat wel kan in het leven.’

22 februari 2019, van 20:00 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek Kosten: € 5 lid, € 7,50 niet-lid, incl. drankje

Bibliotheekgasten: een avond met Esther Gerritsen

Tijdens de Boekenweek is Esther Gerritsen te gast. Esther is bekend van haar romans ‘Dorst’, ‘De Trooster’ en ‘Broer’, het Boekenweekgeschenk van 2016. Haar grote kracht? De treffende manier van personages beschrijven en de scherpe dialogen. Ook  Esther vroegen we alvast:

Wie of wat is jouw inspiratiebron?
‘Ik heb geen idee, het fantaseert allemaal behoorlijk vanzelf door in mijn hoofd... daar heb ik weinig voor nodig.’
Wat staat er nog op je bucketlist?
‘Door de Grand Canyon in de Verenigde Staten wandelen, helemaal van boven naar beneden.’
Welk boek raad je iedereen aan en waarom?
‘Nachtrust van Richard Wiseman, over hoe fijn en belangrijk het is om te slapen en wat je hersenen allemaal doen als je slaapt. Dan voel je je ineens heel nuttig bezig wanneer je gaat slapen.’

29 maart 2019, van 20:00 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek
Kosten: € 5 lid, € 7,50 niet-lid, incl. drankje

Een avond met Roderick Vonhögen

Op 7 december was Roderick onze tweede gast. Als kind was hij al gek op verhalen en films. Toch werd Roderick Vonhögen geen astronaut, filmregisseur of striptekenaar, maar priester. Als mediapionier op pad met de modernste technologische snufjes zorgde hij ervoor dat het Vaticaan als eerste grote organisatie ging podcasten. Nu runt hij zijn eigen productiemaatschappij, heeft hij op internet tienduizenden volgers en is hij een bekend gezicht op tv. Conny Kraaijeveld van RTV Utrecht ging met hem in gesprek over zijn decisive moments, zijn inspiratiebronnen en plannen.

Het gesprek met Roderick is nu te zien op RTV Utrecht

Een avond met Janny van der Heijden

Op 30 november was Janny van der Heijden onze eerste Bibliotheekgast.

“ Eten zegt iets over de tijd waarin je leeft, het seizoen. De streek of het land waarin je woont” Culinair publiciste Janny van der Heijden, o.a. bekend van Heel Holland Bakt, is onze gast. Welke les leerde Janny van Harry Mulisch? En hoe kwam zij via een studie Nederlands in de wereld van koken, kookboeken en kook-tv? Conny Kraaijeveld van RTV Utrecht gaat met haar in gesprek aan de hand van fragmenten uit boek, film en televisie. Over inspiratiebronnen, toekomstplannen en keuzes.

Het gesprek met Janny is nu te zien op RTV Utrecht

Mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij en BISC Utrecht en in samenwerking met RTV Utrecht.

Er worden opnames gemaakt van dit gesprek t.b.v. uitzending bij UStad en RTV Utrecht.