Bibliotheekgasten

Bibliotheekgasten:

5 maanden lang gaan we elke maand in gesprek met een Utrechtse gast aan de hand van film, televisiefragmenten en boeken. Het gesprek wordt gevoerd door Conny Kraaijeveld, (radio)presentatrice bij RTV Utrecht.

Bibliotheekgasten: Een avond met Esther Gerritsen

Tijdens de Boekenweek was Esther Gerritsen te gast. Esther is bekend van haar romans ‘Dorst’, ‘De Trooster’ en ‘Broer’, het Boekenweekgeschenk van 2016. Haar grote kracht? De treffende manier van personages beschrijven en de scherpe dialogen.

Foto: Paulina Szafranska

Een avond met Jochem Uytdehaage

Op 22 februari was Schaatser Jochem Uytdehaage te gast. Hij won in 2002 met grote overmacht Olympisch goud op de vijf én tien kilometer tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. Nu geeft de ex-topsporter lezingen en helpt hij organisaties met talentontwikkeling en balans.

Foto: Michel Campfens

Een avond met Japke-d. Bouma

Op 18 januari was Japke-d. Bouma te gast. Zij schrijft wekelijks een column in nrc.next en NRC Handelsblad over kantoorclichés en taal. Bij Thomas Rap publiceerde ze Uitrollen is het nieuwe doorpakken, Ga lekker zélf in je kracht staan, Werken doe je maar thuis en Mag ik even iets tegen je aanhouden. We stelden Japke als voorproefje vast een paar vragen:
Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
‘Seinfeld, Van Kooten en De Bie, Brigitte Kaandorp, Nico Dijkshoorn, Candace Bushnell, Jane Austen, Sheila Sitalsing en Helen Fielding.’
Wat staat er nog op je bucketlist?
‘Ik moet van iedereen het theater in, dus dat zet ik dan maar op mijn bucketlist. En ik zou vertaald willen worden.’
Welk boek raad je iedereen aan en waarom?
“The Secret History’ van Donna Tartt. Ik las het in 1994. Het greep me bij de keel en was tegelijkertijd zo spannend en goed geschreven, dat ik het nooit vergeten ben.’

foto Pim Ras

Het gesprek met Japke is nu te zien op RTV Utrecht

Een avond met Janny van der Heijden

Op 30 november was Janny van der Heijden onze eerste Bibliotheekgast.

“ Eten zegt iets over de tijd waarin je leeft, het seizoen. De streek of het land waarin je woont” Culinair publiciste Janny van der Heijden, o.a. bekend van Heel Holland Bakt, is onze gast. Welke les leerde Janny van Harry Mulisch? En hoe kwam zij via een studie Nederlands in de wereld van koken, kookboeken en kook-tv? Conny Kraaijeveld van RTV Utrecht gaat met haar in gesprek aan de hand van fragmenten uit boek, film en televisie. Over inspiratiebronnen, toekomstplannen en keuzes.

Het gesprek met Janny is nu te zien op RTV Utrecht

Een avond met Roderick Vonhögen

Op 7 december was Roderick onze tweede gast. Als kind was hij al gek op verhalen en films. Toch werd Roderick Vonhögen geen astronaut, filmregisseur of striptekenaar, maar priester. Als mediapionier op pad met de modernste technologische snufjes zorgde hij ervoor dat het Vaticaan als eerste grote organisatie ging podcasten. Nu runt hij zijn eigen productiemaatschappij, heeft hij op internet tienduizenden volgers en is hij een bekend gezicht op tv. Conny Kraaijeveld van RTV Utrecht ging met hem in gesprek over zijn decisive moments, zijn inspiratiebronnen en plannen.

Het gesprek met Roderick is nu te zien op RTV Utrecht

Mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij en BISC Utrecht en in samenwerking met RTV Utrecht.

Er worden opnames gemaakt van dit gesprek t.b.v. uitzending bij UStad en RTV Utrecht.