5 tips om te slagen voor je theorie-examen

Je theorie-examen halen kan lastig zijn

Ben je bezig met rijles? Of start je binnenkort? Dan ontkom je er niet aan: je theorie-examen. Een paar jaar geleden moest ik er ook aan geloven. Gelukkig ben ik in één keer geslaagd. Maar wist je dat meer dan de helft van de mensen zakt? Ok, makkelijk is het dus niet. Ook ik heb er hard voor gewerkt. Maar het goede nieuws is: met de juiste voorbereiding ga jij zeker slagen! Hoe? Deze tips waren mijn sleutel tot succes.

1. Onderschat het niet!

Even één middagje stampen? Niet doen! Begin ruim van tevoren. Plan voldoende tijd om de stof door te nemen. Maak samenvattingen. Herhaal alles op een later moment nog eens. Het is even doorzetten, maar zo bleef de informatie bij mij uiteindelijk wel hangen.

Bonustip: Maak gratis gebruik van de theorieboeken bij de Bibliotheek. Heb je meteen een rustig plekje om te leren. Ben je lid? Dan kun je het boek natuurlijk ook lenen voor thuis.

2. Kijk in de praktijk

Kijk eens om je heen als je naar huis fietst. Wat betekent dat verkeersbord? Wie heeft bij dit kruispunt voorrang? Hoe hard mag je hier rijden? Pas de theorie toe in de praktijk. Dit zorgt voor herkenning. Zo snapte ik bijvoorbeeld eindelijk wanneer ik de buurvrouw nou voorrang moet geven als ze met de hond wandelt.

3. Maak oefenexamens

Theorie: check. Praktijk in je wijk: check. Ok, tijd om oefenexamens te maken. Véél oefenexamens. Echt, zonder dat was ik niet geslaagd. Bij de eerste denk je vaak ‘Uh, wat?’. Onduidelijke vragen. Essentiële details missen. Alles waar je tegenaan kunt lopen, tackel je nu. Zodat je straks bij je echte examen denkt ‘Oh, dát!’.

Bonustip: Ga naar Theorie.nl voor veel uitgebreide oefenexamens. In de Bibliotheek maak je deze zelfs gratis. Op je eigen device of op de computer van de bieb. Ook als je niet lid bent.

4. Herhaal de moeilijke dingen

Er zijn altijd een paar dingen die lastig blijven. Besteed hier extra aandacht aan. Lees de theorie nog eens door. Check de uitleg bij je fouten in de oefenexamens. Zo krijg je zelfs die rotdingen uiteindelijk onder de knie.

5. Blijf relaxed!

Het moment is daar: je gaat examen doen. Aaaaaah! Ho, stop. Relax! Kom op tijd. Ga niet meer last minute leren. En vooral... Vertrouw op jezelf. Je bent immers goed voorbereid. Twijfel je toch over een antwoord? Kies dan het meest logische.

Goed, even bikkelen dus, maar dan heb je ook wat. Hopelijk hoor jij binnenkort bij de happy few die wel zijn geslaagd. En dan komt dat praktijkexamen ook wel goed. Ik wens je heel veel succes!

Geschreven door Iris

• Iris schrijft o.a. blogs en projectplannen. Ze wordt blij van creativiteit met taal. Van slappe woordgrappen tot knappe raps. En van eten. Heerlijk!