Boekreview ’t Jagthuys van Merijn de Boer

Wij bespraken met de boekenclub ’t Jagthuys van Merijn de Boer. Het is een prikkelende roman, die je als lezer vaak klem zet. Het verhaal deed mij terugdenken aan die keren dat verliefdheid me verblindde en ik mijn gezonde verstand verloor. Is het een aanrader?

Het verhaal gaat over Binnert, een autist van midden dertig, die bij zijn moeder in ’t Jagthuys woont. Zijn moeder vindt het belangrijk dat hij seksueel volwassen wordt en schakelt daarom de hulp van Vera in. Deze jongedame werkt bij een organisatie die mensen met een beperking voorziet in hun seksuele behoeften.

Vera wordt verliefd op Binnert. Onbeheersbaar verliefd. Ze wil hem de wereld laten zien, want hij is tot nu toe nooit buiten de grenzen van ’t Jagthuys geweest. Deze situatie idealiseert ze in mijn ogen ernstig.

Zijn moeder blijft hem behandelen als kind. Terwijl dit niet altijd terecht is, want Binnert lijkt juist te beseffen hoe de wereld in elkaar steekt. De band tussen Binnert en zijn moeder is in mijn ogen dan ook zorgelijk. Dat bevestigt de Boer door af en toe delen van de relatie te beschrijven, waarbij hij niet genoeg woorden gebruikt om te verklappen dat het echt zorgelijk is, maar je wel aan het denken wordt gezet.

Uiteindelijk blijkt trouwens de familiegeschiedenis erg pijnlijk te zijn en dat is dan ook de reden dat de moeder handelt, zoals ze handelt. Gedurende het hele boek voel je als lezer hoe klem alle personages zitten. Binnert zit klem tussen de liefde voor zijn moeder en daarbij horende veiligheid die zij biedt. Aan de andere kant is hij verliefd op Vera, die hem uitdaagt om nieuwsgierigheid te zijn naar de wereld.

Zijn moeder zit klem tussen de angst om hem te verliezen en haar gezonde verstand dat weet dat hij nieuwsgierig naar de rest van de wereld mag zijn. Vera zit klem tussen haar verliefdheid en haar verstand dat weet dat ze de grenzen van Binnert niet kan verleggen.

Binnert wordt uiteindelijk door Vera overtuigd om met haar mee te gaan naar Amsterdam. Daar blijkt dat hun verliefdheid de grenzen van Binnert niet gaat verleggen en hij kiest voor ’t Jagthuys. Hij vindt de eeuwige kindertijd die hij tot dan beleefde eigenlijk fijn. Veilig. Binnert loopt weg bij Vera, terug naar huis. Maar hoe en of hij bij ’t Jagthuys aankomt is de grote vraag. 

De Boer schrijft makkelijk. Het verhaal leest snel weg, maar dat is eigenlijk ook verwarrend, omdat de inhoud juist scherp en af en toe ongemakkelijk is. Daar zit je dus weer klem. Het is een liefdesverhaal wat ontzettend ingewikkeld is, pijnlijk ook, maar waar we allemaal ook wel iets van herkennen. Je hebt zelf vast en zeker ook wel eens klem gezeten in een verliefdheid. Ik wel in ieder geval.

  • 't Jagthuys

    Merijn de Boer

    Vera, een seksueel zorgverlener, valt als een blok voor een 35-jarige gehandicapte man die nog nooit zijn huis is uit geweest en doet er alles aan om hem weg te krijgen bij zijn overbezorgde moeder.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van 't Jagthuys

Wie schrijft toch die blogs?

Ik ben Kim, ik werk als content marketeer, schrijf blogs voor verschillende websites en ik houd enorm van lezen. Ik hoop met mijn blogs jou (meer) aan het lezen te krijgen!