‘Muidhond’ van Inge Schilperoord - klaar om meegesleurd te worden?

Je kon het in de vorige blog al lezen, als boekenclub houden wij van lekkere luchtige boeken. Niet echt dus. Ook voor deze boekbespreking stond er weer een zwaar boek op het programma: ‘Muidhond’, van Inge Schilperoord.

In het kort gaat het boek over Jonathan, die naar alle waarschijnlijkheid een meisje heeft misbruikt. Naar alle waarschijnlijkheid, omdat het niet bewezen kan worden door de rechtbank. Hij wordt vrijgesproken. Het verhaal draait om de worsteling tussen zijn gevoelens. Hij wil veranderen. Hij wil het goed doen, passen in de maatschappij door zijn gedachten onder controle te houden. Zijn leven weer oppakken. Toch voel je ook de woede die er in hem schuilt. Er blijft iets in hem broeien, zijn duistere kant die af en toe komt kijken. Ik werd als lezer meegetrokken in een zelfde worsteling. Van medelijden, naar boosheid en weer terug naar ‘hij kan er weinig aan doen’.

Zijn woede zorgt uiteindelijk dat hij zich toch steeds meer gaat bemoeien met een ander meisje dat net in zijn buurt is komen wonen. Hij gaat zichzelf testen. Ondanks dat hij eigenlijk beter weet. Uiteindelijk gaat het dan ook mis. Mis? Schilperoord laat het einde open, zodat je als lezer je eigen invulling kunt geven aan wat er precies is gebeurd. Maar naar is het hoe dan ook.

Zelf vond ik het een heftig boek, maar soms ook te langdradig. Niet in de schrijfstijl, maar de ontknoping blijft voor mijn gevoel te lang uit. Nadat Jonathan is vrijgesproken, gaat hij weer bij zijn moeder in het dorp wonen. Vanaf dat punt neemt Schilperoord je mee in zijn gedachten. Dat gedeelte duurde voor mij dus te lang. Het verhaal bouwt zich op, maar iedere keer als je denkt ‘nu komt de ontknoping’, kwam die dus niet.

Ondanks de langdradigheid die af en toe de boventoon voert, is het wel verdomd goed beschreven wat er in het hoofd van Jonathan gebeurt. Ik heb zelden een boek gelezen waar ik zo werd meegesleurd in de gedachten van de hoofdpersoon. Ik werd verdrietig van hoe klem hij zit, boos op dat hij toch verkeerde beslissingen neemt, voelde me schuldig dat ik medelijden met hem kreeg en gefrustreerd dat we, met alles wat we kunnen vandaag de dag, mensen als Jonathan nog steeds niet goed kunnen helpen.

Overigens is het interessant om te weten dat Schilperoord als forensisch psycholoog werkzaam is in het Pieter Baan Centrum. Zij ervaart dus in de praktijk hoe mensen kunnen worstelen met verschillende gevoelens. Dat maakte het verhaal voor mij nog realistischer.

Kortom, ‘Muidhond’ van Inge Schilperoord is een aanrader. Het verhaal leest makkelijk weg, maar hou er rekening mee om veel te gaan voelen tijdens het lezen. Voor de volgende bespreking staat er nog geen boek gepland overigens. We moeten nog kiezen uit ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara, ‘Achter gesloten deuren’ van B.A. Paris en ‘’t Jagthuys’ van Merijn de Boer. Welk boek zou jij willen lezen?

  • Muidhond

    Inge Schilperoord

    Een man die bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van een zedenmisdrijf is vastbesloten niet weer de fout in te gaan; zijn routine en vastberadenheid worden echter aan het wankelen gebracht door zijn...

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Muidhond

Over Kim

Ik ben Kim, ik werk als content marketeer, schrijf blogs voor verschillende websites en ben dol op lezen. Vooral thrillers vind ik leuk om te lezen, maar lees sinds ik een boekenclub ben gestart eigenlijk van alles. Ik hoop met mijn blogs jou (meer) aan het lezen te krijgen!