3 steengoede boekverfilmingen die je bijna vergat!

Van 20 tot en met 29 september is Utrecht tien dagen de filmhoofdstad van Nederland. Tijdens het Nederlands Film Festival kun je allerlei films: van arthouse tot mainstream, van analoog tot digitaal en van speelfilm tot documentaire zien. Ook worden de Gouden Kalveren uitgereikt. Maar waar ga je als boekliefhebber heen? Welke boekverfilmingen zijn het waard om te zien, of het nu is op het Festival of thuis lekker op de bank?

1. Penoza

Het verhaal
In 2010 verscheen het boek van Pieter Bart Korthuis enkele weken voor het eerste seizoen van start ging.  Het vierde seizoen is net gestart. Carmen van Walraven ontdekt dat haar man een veel grotere rol in de onderwereld speelt dan ze dacht. Ze wil dat hij stopt en dat doet hij voor haar. Net wanneer alles weer goed lijkt te gaan, wordt hij echter voor de ogen van hun jongste zoon geliquideerd. Zij krijgt last van schuldeisers en vele bedreigingen. Ook justitie zit achter haar aan, omdat die wil dat zij gaat getuigen tegen de compagnons van haar man.

Carmen van Walraven wil niet als beschermd getuige door het leven gaan en kiest voor een alternatief. Zij werkt zich naar de top van de georganiseerde misdaad, zodat niemand nog aan haar of haar gezin durft te komen. In het vervolg daarop weet ze al snel niet meer wie ze moet vertrouwen, en worden de grenzen tussen goed en kwaad steeds onduidelijker. Dit is echt maar een korte versie, want in de serie speelt zo ontzettend veel meer! Net als je denkt dat je weet hoe het zit, blijk je helemaal mis te zitten.

Waar kijk je de serie?
In het donker met een groep vrienden en grote bakken chips. Die heb je wel nodig om de spanning weg te eten. Voor mij één van de beste Nederlandse series ooit. En wat ben ik stiekem verliefd op Monic Hendrickx.

 • Penoza; Seizoen I-IV

  Als haar man, een drugshandelaar, voor de ogen van haar zoontje wordt geliquideerd moet Carmen onder druk van de maffia haar mans handel voortzetten om haar kinderen te beschermen.

  Film

  Bekijk details van Penoza; Seizoen I-IV

2. De verbouwing

Het verhaal
Doodeng! De film is gebaseerd op de bestseller van Saskia Noort. In het kort gaat het verhaal over plastisch chirurg Tessa van Asselt. Ze lijkt het helemaal voor elkaar te hebben, maar dan begint haar perfecte wereld barsten te vertonen als de voortslepende verbouwing van haar huis volledig uit de hand dreigt te lopen. Een charmante man biedt zich aan als reddende engel voor al haar problemen, maar dat loopt anders dan gepland.

Waar kijk je de film? 
Aangezien de eerste herfststorm net door het land is geraasd, is dit de film die je nu thuis op de bank onder een dekentje kijkt. Zet een grote pot thee en huiver! Tjitske Reidinga schittert overigens ook in deze film weer. Geweldige actrice!

 • De verbouwing

  Eva Hoek, Saskia Noort

  Een succesvol plastisch chirurge dreigt ten onder te gaan aan problemen met haar man, zoon en de verbouwing van haar huis.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De verbouwing

 • De verbouwing

  Een succesvol plastisch chirurge dreigt ten onder te gaan aan problemen met haar man, zoon en de verbouwing van haar huis.

  Film

  Bekijk details van De verbouwing

3. Komt een vrouw bij de dokter

Het verhaal
De film is gebaseerd op de bestseller van Raymond van de Klundert (Kluun) uit
2003. Stijn en Carmen lijken een gelukkig paar. Hij is reclameman en leeft een
wild leven. Hij gaat af en toe vreemd met Roos, maar dat wordt geaccepteerd
door zijn vrouw. Echter slaat het noodlot toe en Carmen krijgt borstkanker.
Stijn leeft in twee verschillende werelden: een wereld vol passie en spanning
met Roos en een wereld die geterroriseerd wordt door kanker. Roos haalt het uiteindelijk niet en Stijn gaat hier op zijn eigen manier mee om.

Waar kijk je deze film?
Deze film kijk je met vriendinnen, zodat je samen kwijlend naar Barry Atsma kunt kijken, maar ook omdat het een echte tranentrekker is en je deze film niet alleen wilt kijken. Indrukwekkend verhaal dat je diep gaat raken!

 • Komt een vrouw bij de dokter

  Terwijl bij de vrouw in een yuppengezin borstkanker wordt geconstateerd, pierewaait de man zich door het nachtleven

  Film

  Bekijk details van Komt een vrouw bij de dokter

 • Komt een vrouw bij de dokter

  Kluun Kluun

  Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van Stijn die in de bloei van zijn leven geconfronteerd wordt met de terminale ziekte van zijn vrouw Carmen. Komt een vrouw bij de doker werd in...

  E-book

  Bekijk details van Komt een vrouw bij de dokter

Lees ook eens deze blogs

Kim is contentmarketeer en schrijft voor verschillende websites. In haar vrije tijd doet ze niets liever dan lezen. Ze hoopt met haar blogs jou (meer) aan het lezen te krijgen!