Hoe start je een boekenclub?

Ik woonde een paar weken samen met mijn vriend in Utrecht toen ik toch het gevoel had dat ik wat miste. Hij kon ‘zomaar even langs bij een vriend’, terwijl ik in de trein naar mijn vriendinnen in Amsterdam en omstreken moest stappen. Dat doe je toch niet even voor een uurtje. Ik wilde graag mensen leren kennen in Utrecht, maar hoe doe je dat? Dat gaat als je midden twintig bent echt zo makkelijk niet meer. Voorheen leerde je altijd wel nieuwe mensen kennen via je studie, je bijbaan of het uitgaan. Nu heb ik een vaste baan en studeer niet meer. Help?


Toen ben ik een boekenclub begonnen. Lezen deed ik al heel graag en die hobby delen, leek me een goed idee. Doodeng vond ik het, want hoe pak je zoiets aan, maar vooral wie gaat er reageren? Ik heb een pagina aangemaakt en heb die gepromoot bij wat Utrechtse ondernemingen. Plotseling kwamen de aanmeldingen binnenstromen. Van allemaal (voor mij) vreemde meiden uit Utrecht?!


Ik heb de profielen uiteraard uitgebreid bekeken en uiteindelijk een aantal meiden geselecteerd. Daar heb ik mee afgesproken in het Louis Hartlooper Complex om eens kennis te maken. Ondanks dat iedereen het in het begin heel spannend vond, was de klik er eigenlijk al direct. Vanaf dat moment zagen we elkaar, naast voor de boekbesprekingen, ook steeds vaker om gezellige dingen mee te doen. We groeiden uit tot een mooie club. Recent zijn er een aantal meiden uitgestapt wegens drukte met studie, verhuizing en kinderen. Maar we hebben gelukkig alweer een aantal nieuwe leden.

Samen lezen, boeken bespreken en natuurlijk wijn drinken is de kans om nieuwe mensen te leren kennen. Ik geef je graag drie tips om jouw eigen (boeken)club te beginnen:

1) Bedenk goed wat je precies zoekt
Wil je een groep creëren die 3 boeken per week leest en bespreekt of wil je gewoon eens in de maand iets doen? Hoe serieus wil je het aanpakken? En wat voor soort mensen passen bij je club? Alleen vrouwen, mannen of juist gemengd? In welke leeftijdscategorie?
Wij zien elkaar nu zeker iedere maand. De éne maand bespreken we een boek en de andere maand doen we iets leuks, zoals een escaperoom, bioscoop, maar vooral wijn drinken en lekker eten! Zelf koos ik er voor om een club met alleen vrouwen te starten, dit omdat ik het best spannend vond en omdat ik dacht dat de aansluiting daardoor makkelijker gevonden zou worden.

2) Besef goed dat het wat regelwerk kost
Zeker in het begin, moet er één initiatief nemen om te beginnen en de boel actief te houden. Het prikken van data, omgaan met alle wensen, kiezen van boeken en rond te strooien met pepers kost tijd. Als je jouw club tot een succes wilt maken is het belangrijk dat je daar echt de tijd voor neemt en dan volgt de rest vanzelf. Maar als je dit niet ziet zitten, geef ik je weinig kans van slagen.

3) Probeer!
Je zet een vreemde groep mensen bij elkaar. Het kost tijd om iedereen te leren kennen en een ritme te vinden dat werkt voor alle leden. Je kan niet altijd iedereen tevreden houden, maar probeer dingen. Het zal niet altijd succesvol zijn, maar zolang je met voorstellen blijft komen, haken er vanzelf genoeg mensen aan om een hele toffe boekenclub mee te beginnen!
Benieuwd naar wie wij zijn? Je kunt onze avonturen binnenkort ook volgen op deze blog. Voor onze volgende bespreking lezen wij ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ van Marcel Langedijk. Lees je mee?

Over Kim

Ik ben Kim, ik werk als content marketeer, schrijf blogs voor verschillende websites en ben dol op lezen. Ik hoop met mijn blogs jou (meer) aan het lezen te krijgen!