Een ode aan mijn griezelheld Paul van Loon

Dat is even geleden, dat je die naam hebt gehoord, of niet? Paul van Loon, met zijn kale kop en pikzwarte zonnebril maakte op mij als klein meisje een grote indruk met één van zijn verhalen over een vampier. Wat doet hij ook alweer? Hij schrijft (griezel)boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar oud. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor.

Dat heb ik dus geweten als kind. En daarom een ode aan Paul van Loon, mijn grote griezelheld. En een paar tips om zelf lekker te gaan griezelen tijdens de kinderboekenweek. Met of zonder kind. Je bent nooit te groot voor een goed griezelboek.

Lieve Paul van Loon,

Je hebt dezelfde naam als mijn vader, maar die vertelde gelukkig niet van die enge verhalen als jij wel deed. De vampier uit één van jouw boeken heeft zo’n indruk op mij gemaakt, dat hij mij nachten heeft achtervolgd. Die vampier bleef maar rennen en ik was zo bang dat ik gebeten zou worden en ook zou veranderen in een vampier, dat ik rende tot ik niet meer kon. Iedere nacht weer.

Ik was het zo zat, dat ik de hulp van mijn vader inriep. Hoe stopt dit nou, papa? Hij zei ‘Je moet vertellen dat je het niet leuk vindt dat hij je achterna zit’. Dat deed ik. Ik vertelde jouw vampier dat ik het niet leuk vond en graag weer lekker wilde slapen. De vampier bleek gelukkig niet zo eng als ik dacht en begreep het. Vanaf die nacht heb ik geen nachtmerries gehad en voelde ik me ontzettend stoer.

Jouw griezelboeken hebben mij als klein meisje dan ook laten zien, dat griezelen ook leuk kan zijn. Een griezelboek zorgt dat je even ontsnapt aan alles. En dat je je heel krachtig kan voelen als je je angsten onder ogen komt. Waarom pakken grote mensen niet meer naar jouw of een ander griezelboek? Mensen kunnen echt wél met hun kinderen meegriezelen tijdens de kinderboekenweek of lekker zelf griezelen natuurlijk. Laten we ze een paar tips geven!

1) Vampier in de school van Paul van Loon

Ik vertelde het je net al, die vampier heeft zo’n indruk op mij gemaakt, dat ik me niet kan voorstellen dat hij dat niet op jou doet. Ga twijfelen aan de nacht en bibber bij ieder geluid dat uit het donker tevoorschijn lijkt komen. Een goed boek, om met je kind, nicht of oppasengeltje te lezen, maar schaam je niet als je het boek alleen leest.

 • Vampier in de school

  Paul van Loon

  De een na de ander wordt ziek bij Jacko op school. Hij vermoedt dat er een vampier aan het werk is! Hoe komen die zieken anders aan die gaatjes in hun keel? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Vampier in de school

2) Slaap van Lars Kepler

Ik heb het je in een eerder blog al gezegd, Lars Kepler schrijft doodenge verhalen en is mijn absolute favoriet. Dus eigenlijk is het heel moeilijk om hier maar één titel te noemen, maar als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor ‘Slaap’. Het was het eerste boek wat ik las van dit ijzersterke duo en vanaf dat moment wist ik pas echt wat griezelen voor grote mensen was.

3) Zonder mededogen door Lisa Jackson

Eerlijk gezegd kende ik de auteur niet en had er dan ook niet zoveel van verwacht. Het verhaal begint redelijk standaard, maar al snel wordt er flink met je gedachten gespeeld. Als je denkt dat je weet hoe het zit, lijk je eigenlijk helemaal niets te weten. Dus laat je verrassen…

 

 • Zonder mededogen

  Lisa Jackson

  Een jonge vrouw gaat als lerares werken op een tuchtschool in de wildernis van Oregon waar de rechter haar zusje heeft geplaatst. Bij haar aankomst zijn net twee leerlingen vermoord.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zonder mededogen

Van 4 tot en met 15 oktober is het Kinderboekenweek met als thema Gruwelijk Eng. We hebben allerlei griezelige activiteiten voor kinderen, van voorstellingen tot een griezelgala. Daarnaast krijg je een griezelige verrassing als je een kinderboek leent in de Kinderboekenweek. 

Over Kim

Ik ben Kim, ik werk als content marketeer, schrijf blogs voor verschillende websites en ik ben dol op lezen. Ik hoop met mijn blogs jou (meer) aan het lezen te krijgen!