Nieuwe uitdaging in historisch gebouw

Dat Utrecht een stad met een rijke geschiedenis is, wist je natuurlijk al. Dat is te zien als je over de grachten wandelt en om je heen kijkt. Vanaf januari ga ik dat nog meer voelen, want dan ga ik aan de slag als marketeer voor internetbureau Inspire. Inspire is gevestigd in de oude leeszaal van Utrecht. Wist je dat daar vroeger de eerste openbare Bibliotheek van Utrecht in gevestigd was?

Utrecht was de eerste stad in Nederland met een openbare Bibliotheek. Dat hebben we te danken aan de man met de indrukwekkende bakkebaarden: Hendrik Adriaan van Beuningen. Hij vergaarde een fortuin met de Utrechtse Steenkolenhandelsvereniging en richtte in 1892 de ‘Openbare Leeszaal’, gevestigd aan de Loeff Berchmakerstraat op. Dat was de plek waar het allemaal begon…

Het Nederlandse bibliotheekwezen begon zich vanaf 1907 echt te ontwikkelen, want de eerste rijksubsidies werden verlengd. Een jaar later werd de Centrale Vereeniging voor Openbare Leeszalen en Bibliotheken opgericht. Weer een jaar daarna begon men met uitlenen: je moest lid zijn om steeds één boek gratis te mogen lenen. En die moest je aanvragen bij de balie, zelf door boekenkasten dwalen kon niet.

In 1912 verhuisde die Bibliotheek naar het gebouw aan de Voetiusstraat in Utrecht dat speciaal was ontworpen voor Bibliotheekgebruik. Boven de deur van nummer 2 is nog steeds de opschrift ‘Openbare Leeszaal’ te zien. Hoe mooi is het dat er nu in dit pand met zoveel historie, toekomst wordt gemaakt.

Over Kim

Ik ben Kim, ik werk als content marketeer, schrijf blogs voor verschillende websites en ben dol op lezen. Ik hoop met mijn blogs jou (meer) aan het lezen te krijgen!