Zo krijg je je vrienden (of jezelf) aan het lezen

Hoe vaak hoor jij nog van je vrienden dat ze aan het lezen zijn? Of dat ze even wat boeken gaan uitzoeken bij de Bibliotheek? Ik niet zo vaak meer. Wel hoor ik altijd dat ze inderdaad meer zouden willen lezen, maar dat het er in de hectiek van de dag nooit van komt. Aangezien het januari is, de maand van de goede voornemens lijkt dit me het ultieme moment om samen aan het lezen te slaan! Ik geef je vijf situaties waarin je samen met je vrienden kunt lezen of elkaar in ieder kan kan motiveren om dat boek te pakken.

1) De trein!
Een boek in je handen, terwijl je licht schommelend verdwijnt in een goed verhaal. De treinrit is het ideale moment om je boek erbij te pakken. Kom je nou iemand tegen in de trein? Ga dan niet een ‘mooi-weer’ praatje houden, maar stel voor om allebei even te lezen.
 

2) Je voelt je rot...
Als je even niet zo lekker in je vel zit, ga je normaal misschien naar een vriend of vriendin om samen een zielige film te kijken. Even lekker afleiding van dat waar je mee zit. Maar dat kan net zo goed met een boek! Zet een pot thee, een pak koekjes en wat kaarsen op de tafel en kruip samen op de bank met een goed boek. Er zijn genoeg boeken die zo eng zijn dat ze je echt gaan afleiden. Ben je het lezen even zat? Dan zit daar een goede vriend of vriendin klaar om lekker te babbelen tot je weer zin hebt om te lezen.
 

3) Doe eens gek en ga naar de Bibliotheek
Je denkt misschien dat de Bibliotheek inmiddels een stoffige, saaie plek is, waar alleen Truus, je vervelende buurvrouw zonder leven nog komt. Maar niets is minder waar. Sluit een abonnement af en spreek met een aantal vrienden of vriendinnen af om een uurtje door de Bibliotheek te struinen. Je ontdekt verborgen schatten, hebt tijd om echt eens rustig bij te praten en komt met een leeg hoofd weer terug in de drukte van je eigen leven. De bibliotheek kun je zien als de yogaschool van de literatuur.
 

4) Begin je eigen boekenclub
Zoek een groep, met bekende en onbekende mensen en spreek maandelijks af allemaal hetzelfde boek te lezen en het er onder genot van een wijntje even over te hebben. Leg er niet te veel druk op als iemand het boek een keer niet uit heeft, verwacht geen hele dagen aan voorbereiding, houdt het vooral leuk, want dan houden jullie de bijeenkomsten het langst vol.
 

5) Begin...
Misschien had deze tip als eerste moeten staan, maar begin gewoon! Als je je in een van bovenstaande suggesties kunt vinden is het van belang dat je dat boek inderdaad koopt of haalt bij de Bibliotheek en in je tas stopt. Deel desnoods je goede voornemen om meer te gaan lezen op social media. Maar begin!