Digitale buddies

groep ouderen met jongeren - digitale buddies

Een huis zoeken op Funda, voor mij een koud kunstje, maar voor veel ouderen is het abacadabra. Als je niet meer werkt of naar school gaat, hoe kun je dan toch meekomen met digitale ontwikkelingen? Gelukkig zijn er nu Digitale Buddies die je daarmee kunnen helpen!

Geluks BV

De afgelopen weken hebben we samen met Geluks BV zo’n veertien ouderen geholpen hun digitale vaardigheden en daarmee zelfredzaamheid te versterken!

Als pilot hebben wij ouderen in Zuilen uitgenodigd deel te nemen aan het programma Digitale Buddies. In vijf lessen werden ouderen gekoppeld aan ROC studenten van de opleiding Zorg & Welzijn. Alle lessen hebben een thema waarover de ouderen uitleg krijgen en daarna gaan ze er mee oefenen. Mocht het thema ze niet zo liggen of ze hebben andere vragen over de computer of tablet kijken de leerlingen samen met de ouderen of ze op een andere manier aan de slag kunnen.

50-plus dating en de klokken van de dom

Het levert veel moois op kan ik je vertellen! Niet alleen leren de ouderen beter omgaan met de computer, ook hebben ze een mooi momentje in de week waar zij nieuwe mensen ontmoeten en met elkaar en de jonge studenten kunnen kletsen over het leven en over hun hobby’s.

Waar de een op zoek is naar een nieuw huis op Funda, stuurt de andere een selfie naar haar dochter, of gaat op zoek naar een rijke vent op 50plusmatching.nl. De ene oudere scrollt enthousiast op de site van het Utrechts archief en de andere kijkt aandachtig naar een YouTubevideo over de klokken van de dom in Keulen. En superhandig: een van de ouderen kan nu via 9292 opzoeken hoe hij met het OV naar zijn kleindochter in Enschede kan reizen.

Ouderen krijgen computerles van jongeren van het ROC

Digitaal burger

De laatste les is voorlopig geweest, maar dankzij de vele enthousiaste reacties van zowel de studenten van het ROC als de ouderen (die in dit geval de studenten zijn!) gaan we kijken of het lukt om de digitale buddies voort te zetten. En dan niet alleen voor de ouderen in Zuilen, maar natuurlijk willen we ook ouderen uit andere wijkbibliotheken tot ‘Digitaal Burger’ te maken.

Wil jij meer informatie over het programma? Mail dan naar n.van.erven@bibliotheekutrecht.nl

Geschreven door Nelleke

• Nelleke werkt voor het Digitaalhuis bij de Bibliotheek. Ze is geboren Rotterdamse, maar wil nooit meer weg uit Utrecht.