Interview Gregor Verwijmeren

Op 29 oktober is zijn debuutroman 'De vorm van geluid' uitgekomen. Het boek gaat over een muziekcatalogiseerder die van de ene op de andere dag geconfronteerd wordt met geluiden in zijn hoofd die tussen hem en de wereld gaan staan. Tinnitus. We spraken met deze Utrechtse schrijver over zijn eigen ervaringen met dit onderwerp, meningen over zijn debuutroman en hoe het is om weer terug naar 1990 te gaan.

Spannend, dat je debuutroman bijna uitkomt. Hoe ervaar je de laatste stappen?

Ik heb een jaar of vijf aan het boek gewerkt en moest door m’n baan en gezin echt knokken voor m’n schrijfuren. Nu is mijn debuutroman écht af. De eerste druk is van de persen in Zutphen gerold en daar was ik bij. Het boek gaat over geluid en wordt in de drukkerij, met al dat stampwerk, echt geboren met een knal.

Je werkt zelf als muziekcatalogiseerder, in hoeverre heb je je eigen ervaringen in het boek meegenomen?

Het boek heeft zeker een autobiografische grondslag. Ik heb zelf ervaren wat het is om met tinnitus te leven. Dat is écht heel heftig en zonder meer wel het zwaarste wat ik ooit heb meegemaakt. Maar ik ga wel met het thema aan de haal. Ik geloof dat als je begint aan een roman, het verhaal vanzelf een eigen dynamiek krijgt en die heb ik gevolgd. Had ik een zuiver autobiografisch verslag geschreven, dan was ik waarschijnlijk vanaf de eerste bladzijde gaan liegen.

Wat hoop je dat lezers straks over je boek zeggen?

Ik denk dat je het boek schrijft, wat je zelf graag wil lezen. Ik lees graag boeken die je meenemen op reis. Een verhaal waarin je op avontuur gaat. Boeken kunnen als enige kunstvorm een luikje in iemands zijn hoofd openen waardoor de lezer kan meeleven met dat karakter. Dat hoop ik met mijn boek te doen, de menselijke ervaring te vergroten.

Ben je er klaar voor dat mensen iets van je roman vinden?

Ik ben heel benieuwd wat mensen er van gaan vinden en hoop vooral dat het wordt opgemerkt. VPRO Boeken heeft me uitgenodigd en dat is toch wel een mooi begin! Dat is misschien wel je grootste angst, dat je een goed boek heb geschreven, maar dat het niet wordt opgemerkt. Het is een vrij heftig verhaal, maar dat kan in mijn ogen juist ook heel mooi zijn.

Bekijk de aflevering van VPRO Boeken met Gregor.

Wat betekent Utrecht voor jou als schrijver?

Op m’n vrije dagen zit ik in m’n schrijfhok in Houten. Geen WiFi, geen kinderen en geen klusjes. Alsof het weer 1990 is. Ik en de tekst staan dan tegenover elkaar en niets anders. Dat betekent het nu. Ik heb ruim twintig jaar in Utrecht gewoond en vooral veel gelezen in de stad. Ik las me echt helemaal suf. Toen ik naar Odijk verhuisde ben ik pas echt gaan schrijven, maar ik geloof wel dat mijn basis in Utrecht ligt. Daar is m’n smaak gevormd en heb ik gezien wat je met taal kunt doen.

Foto: Bob Bronshoff

Lees je zelf nu nog veel?

Als ik kan lees ik wel, 's avonds in bed vooral poëzie. Daarnaast lees ik af en toe nog wat van schrijvers die ook echt een eigen stem hebben en blijven verrassen, zoals Saul Bellow of David Foster Wallace. Ze schrijven zinnen waarin spanning zit. Iedere alinea is als het ware een klein verhaal, en dat geldt voor hun romans, verhalen en essays. Als je een boek na een tijd openslaat en de zinnen blijven verrassen, heb je denk ik een onsterfelijk boek in handen.

En ga je nog weleens naar de bibliotheek?

Jazeker, vooral met de kinderen. Ik vind de bibliotheek erg belangrijk, want boeken bieden je een intieme ervaring die zorgen dat je even weg kunt van alle dagelijkse afleidingen. Met een boek kun je echt even de diepte in. Dat biedt het internet niet en het boek is dan ook een mooie manier om alle prikkels te pareren. Even één stem die tot je spreekt, in plaats van honderdduizend.

Het boek is een mooie manier om alle prikkels te pareren. Even één stem die tot je spreekt, in plaats van honderdduizend.

Het boek is binnenkort verkrijgbaar bij de Bibliotheek en nu al te bestellen via deze site

Lees ook deze interviews met Utrechtse schrijvers

Geschreven door Kim

• Kim is contentmarketeer en schrijft voor verschillende opdrachtgevers, zoals Frankwatching. Ze interviewt voor de bieb Utrechtse schrijvers.