Reisverslag van een kat

The Sunday Mirror schreef over Reisverslag van een kat: ‘Bereid je maar voor om emotioneel te worden. Je hoeft geen kattenliefhebber te zijn om van deze roman te houden.’ En dat is precies wat ik ben: geen kattenliefhebber!
Tuinvogels, geen katten
Want ik houd enorm van tuinvogels en voer een voortdurende strijd om de buurtkatten buiten de tuin te houden. Maar een collega tipte dit boek en omdat ik de omslag prachtig vind, besloot ik het verslag van de roadtrip van Satoru en zijn kat Nana een kans te geven.
Het verhaal

Als Satoru een zwerfkat vindt, besluit hij hem te houden. De zwerfkat heeft een geknikte staart die lijkt op een zeven en daarom besluit hij hem Nana te noemen, Japans voor zeven. Het is al snel duidelijk dat kat en mens een prima match vormen en dol op elkaar zijn. Na vijf jaar samenwonen, besluit Satoru met de kat op reis te gaan. Samen doorkruisen ze Japan en logeren bij oude vrienden van Satoru.
Het samen op reis zijn bevalt Nana prima. Hij krijgt veel aandacht en mag voorin het zilverkleurige busje zitten. Een ander voordeel is dat hij -en wij- van alles te horen krijgen over het leven van zijn baasje door de gesprekken tussen Satoru en zijn vrienden af te luisteren.
Ze komen bij een norse boer die in katten niets meer dan rattenvangers ziet; bij een hartelijk echtpaar met een B&B waar huisdieren welkom zijn; bij een treurige man die net verlaten is door zijn vrouw.
Motief
Maar waarom zijn ze op reis? En waarom is iedereen zo geïnteresseerd in Nana? Ik kan wel verklappen dat het doel van de reis is om een nieuw thuis te vinden voor Nana. Waarom dat nodig is, wordt pas aan het einde van het boek duidelijk.
Mijn verslag loopt nu echt ten einde. Dat is niet per se iets om bedroefd over te zijn. Terwijl we de herinneringen aan onze reis aaneenrijgen, begeven we ons op weg voor een volgende reis. Verlangend naar degenen die ons voor zijn gegaan, en naar degenen die ons achterna zullen komen. En ooit zullen we al onze geliefden weer treffen, aan de andere kant van de horizon. Einde.
Toch kattenliefhebber?

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. De Japanse sfeer, de warme vriendschappen en de relatie tussen mens en dier die Hiro Arikawa beschrijft, maakt dat ik Reisverslag van een kat een aanrader vind. Maar een kattenliefhebber ben ik nog steeds niet en zal ik nooit worden!
Boeken over poezen en katten
-
Reisverslag van een kat
Arikawa Hiro
-
Reisverslag van een kat
Hiro Arikawa
-
Bob de straatkat
James Bowen
-
Bob de straatkat
James Bowen
-
De kat die de weg kwijt was
Britt Collins
-
De kat die de weg kwijt was
Britt Collins
-
Het grote boek van De Poezenkrant
P. Schreuders
-
Poelie de verschrikkelijke
Frans Pointl
-
Dagboek van een poes
Remco Campert
-
Remco Campert leest Dagboek van een poes
Remco Campert
-
Wonderkat
Gwen Cooper
Winnen?
Hiro Arikawa is een bestsellerschrijver uit Tokio. Reisverslag van een kat betekende haar doorbraak en is een internationaal succes. Momenteel wordt deze roman verfilmd. Het boek is te leen bij de Bibliotheek en verkrijgbaar als e-book. Wij mogen ook één exemplaar weggeven van het boek. Wil jij het winnen? Vertel dan iets over jouw favoriete kat: je huisdier, een kat uit je stamkroeg, je huisdier van vroeger of een personage uit een boek. Mailen kan tot en met 7 oktober naar socialmedia@bibliotheekutrecht.nl
Lees ook het blog over internationale kattendag
-
Geschreven door Erica, medewerker van Bibliotheek Utrecht en een bekend gezicht in haar favoriete bieb: Kanaleneiland.