Tips voor de Nationale Week Zonder Vlees

De Nationale Week Zonder Vlees. Voor mij, als vegetariër, is het elke week een week zonder vlees. Zodra ik student werd (alweer een eeuwigheid geleden) heb ik het typische, Hollandse AVGtje opgegeven en de worsten in de wilgen gehangen.

Mijn familie verklaarde me in eerste instantie voor gek, ik kom uit een familie van echte vleeseters (dit is overigens wel meer dan 10 jaar geleden). Bovendien hadden we vroeger zelf kippen en die belanden ook weleens op ons bord. Wel na een mooi, scharrelend leven, maar toch. Dat was ik toch wel gewend? Ik werd vegetariër omdat ik tegen de bio-industrie ben, niet omdat ik tegen het eten van vlees ben. De manier waarop wij met dieren omgaan en de hoeveelheid vlees die wij eten, daar heb ik moeite mee. En de laatste jaren is de invloed op het milieu en klimaat ook een extra reden geworden om minder vlees en zuivel te eten.

Toegegeven, ik vind het nog best lastig om vol te houden. Vlees en vis vind ik echt lekker. Zit ik in een restaurant, heb ik trek en staat er alleen een vegetarische geitenkaassalade (altijd weer die geitenkaassalade) op het menu, dan kan ik flink balen. Marijn Frank maakte een mooie documentaire over dit Vleesverlangen, een aanrader. Toch probeer ik vol te houden. Gelukkig zijn er steeds meer flexitariërs, zijn er meer vegetarische restaurants en zijn bijna al mijn vrienden vegetariër. 

Altijd weer die geitenkaassalade...

Nu verwacht ik niet dat iedereen massaal vegetariër wordt. Maar vegetarisch koken is leuk en makkelijk, zeker met de komst van allerhande vleesvervangers. Hoewel een curry, pasta, lasagne, of couscous net zo lekker is met alleen groente. En wat zijn er veel lekkere vegetarische recepten te vinden! Dat ontdekte mijn familie ook, toen ik ze liet kennismaken met wat ik zoal at. En ze zijn zelf ook om: ze eten nu zelf ook regelmatig vegetarisch! Als mijn familie het kan, dan kan jij het ook. Doe dus mee met de Nationale Week Zonder Vlees, of eet in ieder geval wat vaker een vleesloze maaltijd. De tips hieronder helpen je daarbij. Wat is jouw favoriete vegetarische recept?

Vegetarische kookboeken

Geschreven door Rianne

  • Rianne houdt van muziek, eten en haar kat Pim. Ze beheert de social kanalen van de bieb.