Bier en boeken, lalala!

Bij het lezen van een boek denk je al snel aan een grote bak thee of een wijntje met je boekenclub, maar bier en boeken gaan ook prima samen! Maar welk biertje past bij welk genre? Vijf genres met een bijpassend biertje. Wat drink jij tijdens het lezen van een je favoriete boeken?

Stout bij een thriller

Bij een spannend verhaal, mag best een stevig biertje! Dus kies voor Stout bij je thriller. Dit bier is donker, met een sterk gebrande en geroosterde smaak. Niet al te zwaar, want als je met trillende handen in je eigen dekenfort zit heb je al genoeg aan je hoofd!

Witbier bij een romannetje

Stel, je zit lekker op een terras, zonnetje op je gezicht en terwijl jij je roman tevoorschijn haalt om een middag te lezen, kies jij voor witbier! Niet al te ingewikkeld, drinkt lekker weg en met zijn fruitigheid zorgt dit bier dat jij zo door je roman heen bent.

Tripel bij Fantasy

Waar de term vandaan komt is onbekend, dus de oorsprong is net zo mysterieus als bij veel fantasyverhalen. Ook de kleur varieert nogal eens, van amber tot blond. Tripels smaken vaak moutig en lichtzoet. Een duister biertje wat je vast in de sferen van het onbekende brengt.

Dubbel bier bij een waargebeurd verhaal

Veel waargebeurde verhalen zijn schokkend, dus wil je een biertje wat makkelijk weg te drinken. Dubbel bier heeft een mooie donkere kleur en is wat zoeter dan enkel bier. Dat zorgt voor een wat zachtere smaak; lekker makkelijk weg te drinken!

(Vlaams) Oud bruin bier bij historische romans

Kies je voor een zwaar verhaal? Daar drink je natuurlijk oud bruin bier bij! Vlaams oud bruin bier is gerijpt op eikenhouten vaten en krijgt daardoor een wat zuriger smaak. Dat past goed bij een mooie geschiedenisverhaal! De geur van vroeger...

Vijf plekken om heerlijk te lezen in Utrecht

Eigenlijk wil ik ze niet verklappen, want straks zit het er bomvol. Maar vooruit. Utrecht heeft ontzettend veel leuke cafeetjes, parken en andere gelegenheden om lekker met een boek onderuit gezakt te gaan zitten lezen. Waar lees ik het liefst?

 1. Aan het water voor Orloff aan de Kade
  Op de Oosterkade, beneden voor Orloff aan de Kade heb je een lange steiger waar het vaak niet te druk is en je heerlijk kunt genieten van de zon. Neem je eigen kleed, flesje wijn en hapje mee, makkelijk te halen bij de Albert Heijn op de Twijnstraat en nestel je aan het water met een goed boek. Als je het lezen even zat bent, kijk je naar de voorbij varende bootjes of doe je even lekker je ogen dicht.

 2. Camping Ganspoort
  Net geopend en heeft naast een steengoede simpele kaart vriendelijk en snel personeel. Het restaurant ligt pal aan het water en of je er nu met je boekenclub een wijntje komt drinken of alleen een heerlijk boek komt lezen, het kan er allemaal.

 3. Het Muzieklokaal
  Er wordt in het Muzieklokaal altijd klassieke muziek gedraaid, wat zorgt voor een ontspannen sfeer (ook als je niets met klassieke muziek hebt). Als het lekker weer is staan de deuren open en kun je in een heerlijk zitje met de zon op je gezicht genieten. Een heerlijk rustige plaats om te lezen en de bitterballen kun je hier per stuk bestellen!

 4. De gracht achter STACH food
  STACH food op de Twijnstraat heeft echt de allerlekkerste zoetigheden! Haal er een heerlijke macaron of brownie. Maar waar eet je ze op en begin je aan je boek? Naast de winkel zit een trap. Loop daar naar beneden en je komt uit aan de gracht, op een rustige plek. Ook hier kun je je voeten in het water laten zakken en met de zon op je gezicht beginnen aan een goed boek. Of kijken naar de vele kanoënde toeristen, die inderdaad weleens op de lachspieren kunnen werken.

 5. De steiger voor EKKO
  In de buurt van poppodium EKKO ligt een lange steiger waar je met je boekenclub kunt hangen. Neem je eigen spullen mee, laat je voeten in het water zakken en begin aan je boek. Het kan er in de zomer wel druk zijn, dus kom vroeg. Een extra voordeel is dat de steiger ook nog eens voor Het Muzieklokaal ligt, dus als je het lezen zat bent schuif je daar zo naar binnen.
De steiger aan de overkant van EKKO

Vijf boeken die je een spannende zomer gaan bezorgen!

De zomer is begonnen! Ondanks een regenbui her en der, stijgt de temperatuur en denk ik al aan die lange zomeravonden dat ik op mijn balkon of misschien wel in een ander land aan het strand lig. Als ik wat tijd voor mezelf heb, lees ik graag een boek. Ik ben dol op enge verhalen, boeken waarbij je je adem af en toe even moet inhouden en je ’s avonds nog een keer controleert of de deur wel echt dicht zit. Maar, de keuze is reuze. Ik help je graag aan 5 spannende boeken om extra te genieten van de zomer!

1. De psychiater en het meisje - Erik Rozing
De ultieme combinatie van absurdisme, humor en serieuze zaken. Ik ben zelf dol op verhalen over de psychiatrie, want het is een wereld die moeilijk te begrijpen is. Hoe kan een mensenbrein zo ingewikkeld zijn? In ‘De psychiater en het meisje’ kijk je mee in het dagelijkse leven van een psychiater in opleiding. Hij beleeft veel met zijn patiënten, maar heeft zelf ook de nodige problemen. Dat maakt dit verhaal anders. Tenslotte is iedereen ook maar een mens. Een verfrissende blik in het leven van een hulpverlener.
 

 • De psychiater en het meisje; roman

  Erik Rozing

  Een onzekere psychiater in opleiding gaat verkeerd om met de avances van een borderline patiënte, met alle rampzalige gevolgen vandien.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De psychiater en het meisje; roman

2. Lion, mijn lange weg naar huis - Saroo Brierley
Ik moet heel eerlijk zeggen dat het verhaal mij in eerste instantie niet zo aansprak. Boeken over verre oorden en verdwaalde familieleden, daar heb ik over het algemeen weinig mee. Toch heb ik het boek gelezen (het was een keuze van mijn boekenclub) en gelukkig! Dit boek is anders. Het verhaal is ontzettend heftig, maar door de persoonlijke schrijfstijl beleef je iedere minuut met Saroo mee. Je zit bijna naast hem als hij verdwaalt in een trein zit en zijn familie nooit meer terugvindt. Of toch wel?

3. Judas - Astrid Holleeder

Altijd al gefascineerd door de onderwereld? Ik was bang dat het boek van Astrid Holleeder vooral gebaseerd was op sensatie en weinig inhoud bevatte, maar dat vooroordeel heeft deze pittige dame direct van de tafel geveegd. Haar verhaal is te bizar voor woorden en het is moeilijk te bevatten dat iemand dit in Nederland kan overkomen. Geloof me, je gaat dit verhaal in één avond willen uitlezen.

 • Judas; een familiekroniek

  Astrid Holleeder

  Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Judas; een familiekroniek

4. Stalker - Lars Kepler

Lars Kepler is mijn favoriete schrijversduo. Ik kan helemaal opgaan in de verhalen en vergeet de rest van de wereld even. ‘Stalker’ vind ik misschien wel het engste boek. Vooral als je vrouw bent kun je je inleven in dit verhaal. Iemand filmt vrouwen als ze alleen thuis zijn en vermoord ze daarna op gruwelijke wijze. Dus lees dit boek vooral in het park, met lekker veel mensen om je heen of thuis met je lief op het balkon.

 • Stalker

  Lars Kepler

  Iemand filmt vrouwen die zich veilig wanen in hun eigen huis en plaatst deze filmpjes op YouTube. Kort hierna worden de betreffende vrouwen op gruwelijke wijze vermoord.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stalker

5. Schuld - Walter van den Berg
Ik kan me voorstellen dat je even moet wennen aan de schrijfstijl, maar het boek leest makkelijk weg en is gelaagd. Op het eerste gezicht lijkt het een boek dat beschrijft hoe het is om te wonen in Amsterdam Nieuw-West, maar er is meer. Het is een verhaal dat in je hoofd blijft dwarrelen. Spannend op een andere manier dan de boeken hierboven, maar zeker de moeite waard.
Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete boek is? Van welk boek kun je intens genieten op een warme zomeravond?

Wie schrijft toch die blogs?

Ik ben Kim, ik werk als content marketeer, schrijf blogs voor verschillende websites, ben graag creatief bezig en dol op Utrecht. Eigenlijk kan ik niet stilzitten, maar als ik dat toch doe dan het liefst met een goed boek! Als kind was ik al dol op lezen en het is altijd mijn rustpunt geweest. Niets fijner dan opgerold in bed met een spannend boek de dag afsluiten. Vooral thrillers vind ik leuk om te lezen, maar lees sinds ik een boekenclub ben gestart eigenlijk van alles. Ik hoop met mijn blogs jou (meer) aan het lezen te krijgen!
 

 • #blogger
 • #marketeer
 • #thrillers
 • #creatief
 • #Utrecht
 • #boekenclub