Eerstvolgende Meet Up

18 september: Laatste kans voor de Euro
Maker Martijn Kieft reist met Maarten Schinkel (met wie hij ook De Geldscheppers maakte) naar Italië en andere landen over het vertrouwen in de Euro. Vragen die er aan de orde komen zijn: wat willen we eigenlijk met de Euro? Hoe willen we dat het werkt? Wat zijn de alternatieven voorde Euro? Wat zou het voor Nederland betekenen als de Euro valt?

Wij praten door over deze uitzending met:

  • Martijn Kieft, de maker van deze en andere Tegenlicht documentaires over economie (o.a. Geldscheppers op 27-11 -2016)
  • Thomas Bollen, redacteur Follow the money (ftm.nl), schrijft al vanaf 2012 over de ECB-miljarden, zie https://www.ftm.nl/dossier/de-ecb-miljarden
  • Renske Leijten, sinds maart 2017 woordvoerder Financiën, Europa en de EU, zie https://www.sp.nl/onze-mensen/tweede-kamer/renske-leijten
  • Luuk de Waal Malefijt, oprichter van Ons Geld (https://onsgeld.nu) , pleit voor een ander systeem van geldschepping. Hij was afgelopen november te gast bij onze Meet Up n.a.v. de Tegenlicht documentaire De geldscheppers. Hij zal ons deze avond bijpraten over de activiteiten van Ons Geld sindsdien. Ook aanwezig vanuit Ons geld is Edgar Wortman, auteur van een academische paper over monetaire hervorming.

Wij willen van hen weten: hoe lang gaat het nog goed met de euro en wat zijn de alternatieven?

- 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
- 20.00 uur: start van de Meet up
- 21.30 uur: borrel en napraten


Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

Tegenlicht Meet Up 25 september

Sonntag mit Böhmermann
Waar andere Europese landen een spannende verkiezingsstrijd achter de rug hebben, begint Angela Merkel in Duitsland in het najaar van 2017 hoogstwaarschijnlijk aan haar vierde termijn als Bundeskanzlerin. De economische grootmacht ontpopt zich met Merkel ook als morele leider van het vrije westen. Wat betekent dat voor het Duitsland van de toekomst? Tegenlicht gaat op reis met de spraakmakende Duitse komiek Jan Böhmermann.

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Tegenlicht Meet Up 16 oktober

Zorgeloos leven volgens Jos de Blok
In deze uitzending staat Jos de Blok centraal, de oprichter van het bekende ‘Buurtzorg’. Tijdens zijn werkzaamheden in de zorg kwam hij erachter dat deze sector zowel organisatorisch als financieel vastgelopen is, wat hem erg frustreerde. Dit gaf hem de motivatie om Buurtzorg op te richten: een thuiszorgorganisatie zonder managers. Een groot succes met navolging in meer dan veertig landen.Inmiddels is De Blok bezig met een nieuw project: een collectieve, betaalbare zorgverzekering zonder managers, genaamd ‘Zorgeloos’. Hij gebruikt hierbij de principes van Buurtzorg. Hoe zou het nieuwe, zorgeloos Nederland van Jos de Blok eruit zien? Deze uitzending schetst een intiem portret van deze grote veranderaar.

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Tegenlicht Meet Up 23 oktober

Goudzoekers in Youtubeland
‘’Abonneer op mijn kaneel en vergeet niet: duimpje omhoog!’’. Wie deze zin bekend in de oren klinkt, heeft weleens video’s bekeken op YouTube. YouTube is in haar twaalfjarig bestaan uitgegroeid tot een platform dat het traditionele medialandschap op zijn kop heeft gezet. Dagelijks beginnen hordes jongeren een nieuw kanaal: allemaal met de hoop op roem en succes.
Voor sommigen blijkt YouTube een goudmijn te zijn, bijvoorbeeld voor de succesvolle YouTuber Kwebbelkop. Met bijna zeven miljoen abonnees heeft hij een miljoenenimperium opgebouwd. Helaas geldt dit succes niet voor iedereen: YouTube kent een enorme begraafplaats van video’s zonder views. In deze uitzending wordt samen met Kwebbelkop VidCon in Los Angeles bezocht, de belangrijkste bijeenkomst voor fans, online influencers en de platform-industrie. Het biedt een kijkje in de keuken in de wereld van de YouTubers, de marketeers, de managers en de psychologische consequenties van een online verdienmodel met ‘You’ als unique selling point.

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Tegenlicht Meet Up 30 oktober

Mensen, goden en technologie
Hoe de wereld er over 25 jaar uitziet, weet niemand. De mogelijkheid bestaat dat ons werk wordt overgenomen door robots en dat we hierdoor slaven worden van de door ons gecreëerde technologie. In deze uitzending worden grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie voorgelegd aan drie belangrijke denkers van dit moment: Kevin Kelly, Yuval Noah Harari en Koert van Mensvoort.

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden