Tegenlicht Meet Ups Utrecht

Vanaf maandag 19 februari organiseert de Bibliotheek Utrecht samen met de VPRO weer elke week een Tegenlicht Meet Up.

Tegenlicht zet aan tot discussie. Iedere week op maandagavond kunt u meedoen aan die discussie. In de Centrale Bibliotheek gaat u in gesprek met andere Utrechters over belangrijke maatschappelijke thema’s van dit moment aan de hand van de Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - ingebed in de Utrechtse context.

Meetup:

• 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
  • 20.00 uur: start van de Meet up
  • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 30 april

Radicaal-rechtse voorhoede
In heel Europa wordt het geluid van radicaal rechts sterker. Mensen voelen zich bedreigd door de komst van migranten en zoeken naar verbondenheid en Heimat, oude begrippen in een nieuw jasje. Inmiddels is er sprake van een assertief opererende ultra-rechtse beweging.

De drijvende krachten achter de nieuwe radicaal rechtse beweging zijn merendeels jonge mannen met een universitaire opleiding. Zij vinden dat er tijdens hun studie maar één verhaal verteld wordt: dat van de protestgeneratie van 1968 en de links-liberalen. Met uitgeverijen, vlogs, café-avonden, jongerengroepen en een uitgekiend sociale mediabeleid mengen zij zich in het openbare debat. In Oostenrijk heeft de beweging naar rechts zich vertaald in regeringsdeelname van de rechtse FPÖ; zij leveren vijf ministers voor de huidige coalitie met de Christendemocraten. En in Duitsland wordt er openlijker gesproken over het stoppen van alle immigranten door een hek om Duitsland te zetten.

Tegenlicht Meet Up 7 mei

Groene voedselpioniers
De oproep van VPRO Tegenlicht van afgelopen november aan ‘Groene Techpioniers’ om zich te melden leverde vele spannende en ondernemende kandidaten op. Reden om nader te onderzoeken wie het aandurven om met groene idealen een slim en duurzaam product te verzinnen en daarmee ook nog de markt op te gaan. Hoe word je een succesvol duurzaam ondernemer en welke risico’s loop je als pionier?

In Zuid-Limburg hebben twee slimme broers in hun garage een handige regelkast gebouwd waarmee ze indoor, met een handige app, volautomatisch snelgroeiende groenten kunnen kweken. Zonder noemenswaardige transportkosten en beperkte CO2-uitstoot kan dan – waar ook ter wereld – sla en andere bladgroenten geproduceerd worden. Smaak en formaat zijn zo beter te beïnvloeden. En de betreffende ‘kweekrecepten’ zijn vervolgens beschikbaar in de cloud. Dit unieke apparaat demonstreren de broers bij een recent opgestarte ‘vertical farm’ in Amsterdam. Maar zijn ze daar wel zo blij met deze uitvinding?

Tegenlicht Meet Up 14 mei

Trollen, trump en thierry

Donald Trump en Thierry Baudet werden beiden afgebeeld met de groene kop van Pepe the Frog. De kikker groeide van een vrij onschuldig stripfiguur uit tot een controversieel internet-icoon. In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd Pepe zelfs tot officieel haatsymbool uitgeroepen. Pepe staat nu tussen het logo van de Ku Klux Klan en het hakenkruis. Hoe kan een ironisch bedoelde kikker eindigen als symbool voor neonazi’s? En is deze bestempeling wel terecht?

Online vindt een ware cultuuroorlog plaats. Op internetplatforms als 4chan, Reddit en Youtube zien we een luidruchtige groep, veelal jonge mannen, die zich tegen het establishment keert. In hun ogen zijn dat de gevestigde media en progressieve politici. Met een eigen jargon en mediakanalen spreken de vertegenwoordigers van deze internetcultuur zich al grappend, provocerend, treiterend en trollend uit, om zich zo af te zetten tegen de gevestigde orde en daarmee de vrijheid van meningsuiting veilig te stellen.

Agenda Tegenlicht Meet Ups

1. Tegenlicht Meet Up

Radicaal-rechtse voorhoede

ma 30 apr

2. Tegenlicht Meet Up

Groene voedselpioniers

ma 07 mei

3. Tegenlicht Meet Up

Trollen, trump en thierry

ma 14 mei

Meewerken met de Tegenlicht Meet Ups?

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mede organisatoren van de Tegenlicht Meet Ups. Heb je interesse? Laat het ons weten! Stuur een bericht naar: website@bibliotheekutrecht.nl.