Tegenlicht Meet Ups Utrecht

Vanaf maandag 19 februari organiseert de Bibliotheek Utrecht samen met de VPRO weer elke week een Tegenlicht Meet Up.

Tegenlicht zet aan tot discussie. Iedere week op maandagavond kunt u meedoen aan die discussie. In de Centrale Bibliotheek gaat u in gesprek met andere Utrechters over belangrijke maatschappelijke thema’s van dit moment aan de hand van de Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - ingebed in de Utrechtse context.

Meetup:

 • 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
 • 20.00 uur: start van de Meet up
 • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 19 februari

Woede als politieke drijfveer: Europa en India

Woede. Een woord dat in de 21e eeuw vaak de ronde doet. Woede van de lone wolf en woede van nationalisten. Woede, die door Trump, Brexit, IS, Catalaanse separatisten en zelfs de Hindoe-suprematie in India bij ons is aangewakkerd. Pankaj Mishra probeert dit fenomeen te verklaren. Waar komt al deze woede vandaan en hoe kan dit tot iets goeds leiden?

Mishra observeert in de Tegenlicht aflevering de diepe identiteitscrisis waar het Verenigd Koninkrijk sinds Brexit in verzeild geraakt is. Dit is natuurlijk maar één van de vele voorbeelden waarin woede als politieke drijfveer naar voren komt. In deze Meetup willen we daarom onze onderzoekende blik verruimen om te kijken of Mishra’s theorie wel opgaat voor verschillende periodes en gemeenschappen zoals hij beweert.

Met: Pankaj Mishra (schrijver), Lord Jeffrey Mountevans (voormalig burgemeester City of London), Bryan Neelie (oud-vliegenier), Zeyad Cred (inwoner Kensington-Chelsea) en Samia Badani (inwoner Kensington-Chelsea).
Regie: Shuchen Tan

Discussieer daarom met ons mee over de volgende thema’s:

Europa in de Moderne Tijd en hedendaags Europa:
Is het mogelijk om de weerstand tegen modernisering en de Verlichting te vergelijken met de huidige toenemende weerstand tegen het huidige politieke systeem? Zo ja, wat kunnen we dan van de 18e-eeuwse geschiedenis leren?

Hedendaags Europa en hedendaags India (onder voorbehoud)
Hoe kunnen we het opkomend Hindoe-nationalisme in India verklaren?
Zijn er parallellen te ontdekken tussen de opkomst van extreem rechts in Europa en het Hindoe-nationalisme in India?

Geschiedenis van de grote verhalen
Pankaj Mishra geeft een ‘grand narrative’ verklaring voor de huidige politieke ontwikkelingen. De theorie is contextafhankelijk gemaakt: toepasbaar op elk land, gemeenschap en tijdvak. In hoeverre is het mogelijk en bruikbaar om met dit soort universele theorieën de wereld te verklaren?

De volgende gastsprekers zullen aanwezig zijn:

 • Bas Mesters Journalist, auteur en cultuurhistoricus. 
 • Annelien de Dijn Assistent Professor Politieke Theorie, Universiteit van Amsterdam
 • Carolien Stolte (onder voorbehoud) Universitair docent Zuid-Aziatische geschiedenis, Universiteit Leiden

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 26 februari

Webwinkels Amazon en Alibaba leveren felle strijd om werelddominantie als marktleider voor het online shoppen. Wat zijn de gevolgen?
Allereerst holt het Intenet shoppen het winkelbestand uit. In kleinere gemeenten staat 12 procent van de winkels leeg. Er is zelfs een EU fonds voor mensen die slachtoffer zijn van globalisering. Bijvoorbeeld V&D personeel. Er komt een ex-medewerker aan het woord, voor wie de opheffing ondragelijk zwaar was. V&D was haar familie.

Frans Molenman wil distributiecentrum opzetten voor Alibaba in Weert. Gemeente Weert wil dat graag voor de werkgelegenheid. Maar waar komen de data centres? Welke implicaties heeft het voor onze vrijheid, als de dataservers in China komen te staan? Wat gebeurt er met onze data: deze klant kocht 10 boeken met’ n kritische inslag. In China wordt je dan al gevolgd door veiligheidsdiensten. Kom je dan bijvoorbeeld China niet meer in?In China wordt t sociale krediet systeem in 2020 gekoppeld aan je internet gedrag`: als jij teveel films koopt en games speelt dan krijg je geen hypotheek. Michael Schaefer, schrijver van 'Het geheim van bol.com ' komt in uitzending en hij had daar nooit over nagedacht.

Reactie van chinezen: jullie hebben t over privacy, terwijl Google en FB jullie data allang hebben. Chinezen hebben de ‘great Chinese firewall’ gebouwd om indringers te weren. Dit is een succesvol exportproduct, Mongolië en enkele Afrikaanse landen hebben belangstelling.

Regie: Roland Duong
Research: William de bruin

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 5 maart

Is het eeuwige leven alleen weggelegd voor de rijken der aarde? Silicon Valley is in de ban van het overwinnen van de dood. Miljarden worden geïnvesteerd in het hacken van onze sterfelijkheid. De gedachte is dat wanneer ouder worden een ziekte is, dat we dan ook een middel tegen sterven kunnen ontwikkelen.

Het epicentrum van menselijke hoogmoed is op dit moment Silicon Valley. Een bont gezelschap van wetenschappers en ondernemers boort een gigantische bron van durfkapitaal aan en is er vast van overtuigd dat ons DNA gekraakt kan worden: De code van sterfelijkheid. En als het niet binnen hun eigen levensspanne is, dan toch zeker in de jaren erna. Menig miljonair heeft daarom zijn persoonlijke vrieskist al klaar staan om na de dood weer tot leven te worden gewekt. Of het nu in stoffelijke vorm is of in de vorm van een softwareprogramma valt nog te bezien. Sommigen kunnen niet zo lang wachten en gebruiken zichzelf als proefkonijn. Allen hopen zo aan hun lot als sterveling te ontkomen. De wetenschap op het gebied van levensverlenging is booming business. Het is nog maar de vraag of iedereen kan profiteren van deze grensdoorbrekende kennis.

Regie: Tomas Kaan

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 12 maart

Klimaatverandering zorgt voor smeltende gletsjers in Zwitserland. We moeten snel grip krijgen op de opwarming van de aarde. Volgens de Indiase schrijver Amitav Ghosh komt dit omdat we het ons niet kunnen voorstellen dat onze kinderen in een onleefbare wereld zullen leven. Ons eindeloos verlangen naar zaken als auto’s, vlees en luxegoederen vormen de grote veroorzakers van de klimaatcrisis. ‘Iedereen wil deel uitmaken van het goede leven’, zegt Ghosh. ‘We zijn als een kalkoen voor Thanksgiving. We worden lekker volgestopt maar op een dag gaat de kop eraf.’

De slachtoffers vallen steeds dichter bij huis. Een modderstroom van een smeltende gletsjer bedolf afgelopen zomer het Zwitserse dorp Bondo. Acht mensen stierven en het dorp was maandenlang onbewoonbaar. Toch willen velen de gevolgen van de klimaatcrisis niet inzien. Volgens Ghosh is geen vlees eten of niet autorijden niet genoeg om de vicieuze cirkel te doorbreken. Hij vindt het van het grootste belang dat wij onze overheden verplichten om draconische maatregelen te nemen en desnoods af te dwingen. Het is kwalijk om alle verantwoordelijkheid bij het individu te leggen.

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Agenda Tegenlicht Meet Ups

 1. Tegenlicht Meet Up

  Woede als wapen volgens Pankaj Mishra

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 19 feb

 2. Tegenlicht Meet Up

  Shoppen volgens China

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 26 feb

 3. Tegenlicht Meet Up

  De onsterfelijken

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 05 mrt

 4. Tegenlicht Meet Up

  Smeltend Zwitserleven

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 12 mrt

 5. Tegenlicht Meet Up

  Worsteling van de Groenmens

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 19 mrt

Meer

Meewerken met de Tegenlicht Meet Ups?

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mede organisatoren van de Tegenlicht Meet Ups. Heb je interesse? Laat het ons weten! Stuur een bericht naar: website@bibliotheekutrecht.nl.

Tegenlicht Meet Up 19 maart

Ons consumptiegedrag moet op de schop. We weten immers welke schade en ellende we veroorzaken aan het klimaat met het eten van vlees, het kopen van luxegoederen en citytrips. Hoe krijgen we de broodnodige gedragsverandering voor elkaar zonder veel comfortverlies? Over de dagelijkse dilemma's en hoofdbrekens van de Groenmens.

Hoe maken we het groene, goede leven voor iedereen toegankelijk? En niet alleen voor hen die het kunnen betalen, diegenen die hun boodschappen doen bij de Groene Slager, ecologische designmeubelen kopen of zich een Tesla kunnen veroorloven. Een reis langs mensen die worstelen met het maken van de juiste keuzes bij het terugdringen van hun ecologische voetafdruk. En zelfs in klimaattherapie gaan om hun ‘ecopaniek’ onder ogen te komen.

Met: Green Evelien (ecologisch inspirator), Renee Lertzman (klimaatpsycholoog), Babette Porcelijn (ontwerper) en Thiëmo Heilbron (ecoloog, oprichter Fawaka).

Regie: Jorien van Nes

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden