VPRO Tegenlicht Meet Ups Utrecht

Vanaf maandag 17 september start het nieuwe seizoen en bent u van harte welkom bij de VPRO Tegenlicht Meet Up in de Centrale Bibliotheek.
Tijdens de Meet Up praten we met denkers, doeners en dromers, over belangrijke maatschappelijke thema’s aan de hand van Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - gerelateerd aan de Utrechtse context.
De Meet Ups worden georganiseerd door de VPRO, de Bibliotheek Utrecht en een groep enthousiaste vrijwilligers.

Meetup:

 • 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
 • 20.00 uur: start van de Meet up
 • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Nieuw: Kennisdossier Tegenlicht Duurzaamheid

Veel uitzendingen van VPRO's Tegenlicht hebben duurzaamheid als thema. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. De etalage wordt steeds verder gevuld. En we staan open voor suggesties en commentaar. website@bibliotheekutrecht.nl

Tegenlicht Meet Up 22 oktober

De mens in de machine

Kunstmatige intelligentie krijgt een steeds grotere invloed op alle facetten van ons leven met de zelfrijdende auto’s en slimme apparaten die het huishouden en ander werk overnemen. Geïnspireerd door het menselijke brein leren kunstmatige neurale netwerken complexe taken te beheersen. Maar hoe houden we controle over deze alsmaar slimmer en groter wordende intelligentie rivalen?
Het probleem met het beheersen van kunstmatige intelligentie ontstaat wanneer een slimme machine een opdracht krijgt. Niet omdat de machine niet goed werkt, maar omdat wij erg slecht kunnen omschrijven wat we precies willen. Hoe voeden we de machine met de juiste data en algoritmes?
Hoe zorgen we ervoor dat deze machines gaan leren begrijpen wie wij zijn, wat onze menselijke normen en waarden zijn en daarmee gaan bijdragen aan een samenleving zoals wij die voor ogen hebben? Hoe maak je algoritmes waarin bepaalde waarden "ingebakken" zitten? Kunstmatige intelligentie is een machtig middel. Terwijl de industrie geld probeert te slaan uit hun verzamelingen big data, proberen wetenschappers, maatschappelijke organisaties en de Europese Unie haastig met ethische richtlijnen op de proppen te komen. Het doel is om als mensen controle te houden op de ingrijpende veranderingen die onze samenleving te wachten staat.

Deze Meetup

Tijdens de Meetup praten we hierover verder met onze gasten:

 • Martijn van Otterlo is assistent professor Artificial Intelligence aan de Universiteit Tilburg, gespecialiseerd in onder andere de ethiek van algoritmes; hoe kunnen intelligente algoritmes onze maatschappij en waardes beïnvloeden?
 • Arjon Dunnewind en kunstenaar Donna Verheijden van het Impakt Festival (24-28 okt 2018). Het festival thema van dit jaar is Algoritmische superstructuren. Algoritmes beschouwen de werkelijkheid als een rekenkundig model. Het IMPAKT Festival 2018 verkent de architectuur achter algoritmische superstructuren. Welke verborgen realiteiten en nieuwe beelden worden zo ontdekt in het post-Truth tijdperk?

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 29 oktober

Mijn stad is mijn hart

Rotterdam is inmiddels met 206 verschillende nationaliteiten een superdiverse stad. Twee derde van de jongeren heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Tegelijkertijd is er de dreigende gentrificatie, die als een donkere wolk boven de stad hangt. Hoe gaan de jonge zogenoemde bi-culturelen daarmee om?

Voor de bi-culturele jongeren is Rotterdam hun stad. En dat dragen ze ook met verve uit. Ze voelen zich veel meer verwant met de Rotterdamse dan met de Nederlandse identiteit. Stedelijke identificatie is in hun ogen nabijer en daardoor inclusiever. Zij geven de voorkeur aan de dynamische stadscultuur die ruimte biedt voor nieuwe interpretaties van identiteit in de vorm van urban arts, activisme en sport. Vanuit de publieke ruimtes van de grote stad vormt een eigengereide voorhoede van cultuurmakers een groot deel van de identiteit van het hedendaagse grote stad. Met een zelfbewuste houding die schuurt met de perceptie van de ‘oude’ Rotterdammer in de voorheen witte wijken.

Op 1 januari 2017 woonden mensen van 263 verschillende migratieachtergronden in Utrecht. In de Meet Up van 29 oktober gaan we met onze gasten bespreken hoe Utrechtse bi-culturele jongeren dit alles ervaren. Hoe ervaren zij de mogelijkheden in Utrecht? Waarmee identificeren zij zich? Is er verschil met Rotterdam en zo ja, waardoor en hoe? Onze gasten deze avond zijn onder meer de regisseur van deze aflevering, Halil Ozpamuk, en een of meer vertegenwoordigers van Pact Utrecht.

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Agenda Tegenlicht Meet Ups

 1. Tegenlicht Meet Up

  De stad is mijn hart

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 29 okt

 2. Tegenlicht meet up

  Tijdens Utrecht Digitaal is de Bibliotheek Utrecht er uiteraard ook bij. In de Centrale Bibliotheek kun je op drie etages terecht voor een gevarieerd programma met één grote gemene deler: Alles draait...

  Van 15:00 tot 17:30

  Centrale Bibliotheek

  zo 04 nov

 3. Tegenlicht Meet Up

  Klik- en kluseconomie

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 05 nov

 4. Tegenlicht Meet Up

  Deep fake news

  Van 19:00 tot 22:00

  Centrale Bibliotheek

  ma 19 nov

Meer

Nieuwsbrief ontvangen?

Elke week versturen we een nieuwsbrief met informatie over de komende Tegenlicht Meet Up. Daarin vindt u de laatste informatie over de gasten die komen en de onderwerpen die in de Meet Up besproken worden. Wilt u ook op de hoogte blijven. Schrijft u zich dan in voor deze speciale nieuwsbrief.