Eerstvolgende Meet Up 20 november

Hoe duur is natuur?
Alles van waarde lijkt weerloos. Dat geldt zeker voor de natuur, waar we steeds meer van kwijtraken. ‘Waarom zou de natuur het niet een keer kunnen winnen bij economische afwegingen?” vragen leden van de Kerngroep Ring Utrecht zich af. In de uitzending en de Meet Up gaat het over de waarde van natuur. Wat is de waarde van een natuurgebied als Amelisweerd in verhouding tot het belang van een bredere snelweg?

De uitzending
Voor het mondiaal natuurbehoud is jaarlijks 300 miljard dollar nodig, maar wereldwijd wordt per jaar slechts 51 miljard dollar opgehaald. Er gaan stemmen op om het natuurbeheer bedrijfsmatig aan te pakken: om natuur te behouden wil men er letterlijk waarde aan toekennen. Maar hoe bepaal je de prijs van ‘natuurlijk kapitaal’?

Onze aarde heeft dringend een toekomstbestendig scenario voor natuurbehoud en –beheer nodig. Het tijdperk van ‘cheap nature’ is voorbij. Onze kapitalistische exploitatie heeft de natuur gekoloniseerd en uitgeput. De wereldwijde ecologische crisis zou niet anders benaderd moeten worden dan een economische crisis. In de Verenigde Staten heeft de nationale tegenvoeter van onze Vereniging Natuurmonumenten de samenwerking met banken en financiële instellingen opgezocht. Die gaan nu het jaarlijkse ‘financieringstekort’ van de natuur wegwerken. Gaat dat ten koste van iets, en wat is het rendement?
Regie: Daan Veldhuizen

Deze Tegenlicht Meet-up
In de uitzending komt onder andere Amelisweerd aan bod. In Amelisweerd wordt al decennialang gestreden vóór het behoud van de natuur aan de rand van Utrecht en tegen de wens van overheid en bedrijfsleven om de ringweg te verbreden. Hoe duur is de natuur in Amelisweerd en elders? En helpt het om de natuur financiële waarde toe te kennen? Daarover gaan we het hebben tijdens deze meet up.

Maandag 20 november, 19.00 – 22.00 uur | Centrale Bibliotheek | Gratis, wel graag even aanmelden.

Gasten Meet Up:

  • Daan Veldhuizen en/of William de Bruin – makers van de documentaire
  • Jos Kloppenberg en Arjen Klopstra – Kerngroep Ring Utrecht
  • Gradus Lemmens – Natuurmonumenten

  • 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
  • 20.00 uur: start van de Meet up 
  • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Tegenlicht Meet Up 27 november

Donut Economie

Hoera we zijn flink aan het shoppen geslagen na de stijging van onze koopkracht! Maar de CO2- uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth presenteert een krachtig alternatief voor een circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Tegenlicht Meet Up 4 december

Groene vliegtuigpioniers
We vliegen er op los. Even snel een paar dagen naar de zon. Een weekend naar New York. Een vergadering in Londen. Het vliegtuig is lekker snel en wordt almaar goedkoper. Heerlijk toch? Niet helemaal. Vliegen is zo goedkoop geworden door een keiharde prijzenoorlog en jarenlange subsidies van overheden. Met het dalen van de prijzen is het aantal passagiersvluchten explosief gestegen. Vliegen dreigt daarmee de allergrootste bron van vervuiling te worden. Na jaren vertraging begint de elektrische auto er nu eindelijk te komen, maar waar is de groene revolutie in de lucht?
In het Parijse Klimaatakkoord is de huidige en toekomstige uitstoot van het internationaal luchtverkeer niet eens opgenomen. Ondertussen gaan overheden door met het subsidiëren van luchtvaartmaatschappijen door al een halve eeuw tickets vrij te houden van btw en geen accijns te heffen op kerosine. Hoe kunnen overheden het vliegtuig negeren als de grootste vervuiler van de toekomst en toch ambitieuze milieudoelen stellen? En wat is het alternatief?
Hoogste tijd om op zoek te gaan naar de groene vliegtuigpioniers. Zij werken nu nog in de luwte aan een technologische revolutie van hybride en elektrisch aangedreven vliegtuigen. Decennialang heeft er bij de grote jongens Boeing en Airbus op het gebied van verduurzaming opvallend weinig fundamentele innovatie plaatsgevonden. Maar net als in de dagen van de Gebroeders Wright experimenteren gedreven pioniers met kleine vliegtuigjes die nu al hun eerste vluchten maken. Alleen nu aangedreven door hybride en elektrische motoren, met als doel de komende jaren aandrijving, accu’s en vleugelontwerp sterk genoeg te maken voor het vervoer van een steeds groter aantal passagiers. Hun toekomstdroom is dat we ons nog veel meer en veel gemakkelijker door de lucht kunnen verplaatsen, maar dan schoon, stil en duurzaam.
Regie: Kasper Verkaik

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Meewerken met de Tegenlicht Meet Ups?

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mede organisatoren van de Tegenlicht Meet Ups. Heb je interesse? Laat het ons weten! Stuur een bericht naar: website@bibliotheekutrecht.nl.

Tegenlicht Meet Up 11 december

Op energiemissie
Het nieuwe kabinet, inclusief klimaatminister en flinke klimaatdoelen in het regeerakkoord, moet de transitie naar duurzame energie een flinke versnelling geven. Maar hoe gaan we dat doen? Nederland loopt vooralsnog sterk achter ten opzichte van de rest van Europa. Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en energie-commissaris, denkt dat een snelle overgang naar een duurzaam Nederland haalbaar is. VPRO Tegenlicht reist mee op de missie van een ondernemende activist.
Ruud Koornstra had meerdere duurzame bedrijven, onder andere in ledlampen en laadpalen voor elektrische auto’s. Nu is hij op sabbatical, maar duurzaamheid loslaten zit er niet in. Hij loopt onvermoeibaar heen en weer tussen politiek, bedrijfsleven, milieuorganisaties, wetenschap en innovatieve MKB-bedrijven om de transitie naar een duurzaam Nederland te versnellen. Want volgens Koornstra kan een snelle overgang naar duurzame energie niet alleen het milieu helpen, maar kan groene technologie Nederlands belangrijkste exportproduct worden.

Op zijn pad komt Koornstra langs duurzame gebouwen, kwekers van zeewier, innovatieve kassen, energiezuinige chips en gaat hij in debat met voor en tegenstanders. Dit alles in een niet aflatende missie Nederland enthousiast te maken voor een duurzame toekomst. Hij voert gesprekken met ex-medewerkers uit de fossiele industrie, politici en bestuurders van grote bedrijven, met steeds dezelfde boodschap: “Als het kan, waarom gaan we dan niet sneller?”
Maar waar Koornstra kansen ziet, zien anderen hindernissen. Gevestigde belangen laten zich niet snel overtuigen en houden vast aan een wereld van fossiele brandstoffen die nog lang zal blijven bestaan. Juist deze ‘meestribbelaars’ krijgen speciale aandacht van Koornstra, in de wetenschap dat een overgang naar een duurzaam Nederland hierdoor de meeste vertraging kan oplopen. En ondertussen loopt de klok door.

Regie: Martijn Kieft

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden