Tegenlicht Meet Ups Utrecht

Vanaf maandag 19 februari tot en met 4 juni organiseert de Bibliotheek Utrecht samen met de VPRO weer elke week een Tegenlicht Meet Up. Het nieuwe seizoen start weer in september.

Tegenlicht zet aan tot discussie. Iedere week op maandagavond kunt u meedoen aan die discussie. In de Centrale Bibliotheek gaat u in gesprek met andere Utrechters over belangrijke maatschappelijke thema’s van dit moment aan de hand van de Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - ingebed in de Utrechtse context.

Meetup:

• 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
  • 20.00 uur: start van de Meet up
  • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik  dan hier om u aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 4 juni

Koorddansen in Koeweit
Koeweit lijkt goed op weg. Zo is het de enige Arabische Golfstaat met een gekozen parlement, een grondwet en een visie op de toekomst zonder olie. Maar het is een façade. Hierachter schuilt namelijk een oerconservatieve maatschappij. Een kleine liberale elite probeert, binnen dit spanningsveld, de grenzen op te rekken. Hoe ziet het post-olietijdperk eruit voor jongeren in de Golfstaten?

Oliestaat in stroomversnelling
Door de vondst van enorme oliebronnen ontstond in de Golfstaten zoveel overvloed dat de bevolking van wieg tot graf verzekerd is van een vaste baan, gratis onderwijs en gezondheidszorg en een zee aan vrije tijd. Koeweit wist zich te ontwikkelen tot een ‘super affluent society’, een land met een zeer hoog welvaartsniveau. Wat doet deze superovervloed met een bevolking die ook nog eens voornamelijk uit jonge mensen bestaat (25% van de bevolking in Koeweit is onder de 25 jaar)?

Veel jongeren hunkeren intussen naar meer vrijheid en openheid. Zij weten door hun smartphones heel goed wat er in de wereld te koop is. Hoe geven zij betekenis aan hun leven, en hoe voorkom je dat zij hun heil gaan zoeken in de islamitische hoek? Net als in de omringende landen heeft ook in Koeweit de fundamentalistische islam meer en meer voet aan de grond gekregen. Fundamentalistische predikers liggen op de loer.

Fareah al Saqqaf, publicist en maatschappelijk betrokken ondernemer, maakte zich na de aanslagen van 9/11 zorgen over de richting die haar land opging. Ze richtte in 2002 de non-profit organisatie Loyac op, die probeert de liberale waarden over te brengen op deze jonge generatie. Ze wil de jongeren laten zien hoe zij levensdoelen kunnen stellen om zo zelf het heft in eigen handen te nemen in het post-olietijdperk. Over toekomstperspectieven en dilemma’s in een oerconservatief land.

Regie: Shuchen Tan
Camera: Erik van Empel

Agenda Tegenlicht Meet Ups

Er zijn op dit moment geen artikelen over dit onderwerp beschikbaar.

Meewerken met de Tegenlicht Meet Ups?

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mede organisatoren van de Tegenlicht Meet Ups. Heb je interesse? Laat het ons weten! Stuur een bericht naar: website@bibliotheekutrecht.nl.