VPRO Tegenlicht Meet Ups Utrecht

Vanaf maandag 21 januari start het nieuwe seizoen en ben je van harte welkom bij de VPRO Tegenlicht Meet Up in de Centrale Bibliotheek.
Tijdens de Meet Up praten we met denkers, doeners en dromers, over belangrijke maatschappelijke thema’s aan de hand van Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - gerelateerd aan de Utrechtse context.
De Meet Ups worden georganiseerd door de VPRO, de Bibliotheek Utrecht en een groep enthousiaste vrijwilligers.

Meetup:

• 19.00 uur: Herhaling van de Tegenlicht uitzending (optioneel)
  • 19.45 uur: Pauze/inloop
  • 20.00 uur: Start van de Meet Up
  • 21.30 uur: Borrel en napraten

Toegang is gratis, wel graag even aanmelden.

Wil je graag meedoen? Klik dan hier om je aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 15 april (was oorspronkelijk op 18 maart)

Eigen handel eerst

Een van de belangrijkste drijfveren van de politiek van de Amerikaanse president Trump en de aanstaande Brexit is ‘eigen handel eerst’. Vanwaar deze focus?

De (hyper)globalisering heeft geleid tot steeds grotere import uit de lage-lonen-landen en verlies van banen in het Westen. De VS importeert jaarlijks voor 500 miljard dollar aan Chinese producten. China daarentegen importeert jaarlijks voor ‘slechts’ 130 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Heeft Trump een punt? Trump wil China nog meer importheffingen opleggen en bestaande handelsakkoorden openbreken. Wat levert de strategie van Trump de Amerikanen eigenlijk op?

Protectionisme leidt meestal tot een verbeterde situatie binnen één bedrijfstak, maar een land als geheel gaat er - volgens veel economen - meestal op achteruit. Trump stelt dat hij in een handelsoorlog als winnaar uit de bus zal komen. Krijgt hij gelijk?

Het Verenigd Koninkrijk heeft eveneens een groot jaarlijks handelstekort van ca. 120 miljard euro. De Brexiteers willen enerzijds meer vrijheid om met niet-EU-lidstaten handel te drijven en willen anderzijds ¬- evenals Trump - behoud en uitbreiding van werk¬gelegenheid. Biedt de Brexit economische voordelen voor Groot-Brittannië?

De wereldhandel wordt voor een groot deel gedomineerd door grote bedrijven, banken en handelsovereenkomsten. Kan een nationalistische focus niet ook het begin zijn van een eerlijkere en meer gelijke samenleving? Is er wat voor te zeggen om de economie weer meer terug te brengen in de nationale politieke arena’s?

Deze Tegenlicht Meet Up

Kom naar de Meet Up en discussieer mee met onze gasten.
Onze gasten zijn:

• Kees van Paridon. Emeritus-Hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • William de Bruijn. Senior researcher van deze VPRO Tegenlicht.
  • Coen van de Ven, redacteur bij de Groene Amsterdammer, net terug uit Oost-Engeland; zijn portret van de Brexit-revolte aldaar verscheen in De Groene nr. 11.

Bij deze uitzending is door de bibliotheek Utrecht een kennisdossier samengesteld bekijk het hier

Agenda Tegenlicht Meet Ups

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.

Nieuwsbrief ontvangen?

Elke week versturen we een nieuwsbrief met informatie over de komende Tegenlicht Meet Up. Daarin vindt u de laatste informatie over de gasten die komen en de onderwerpen die in de Meet Up besproken worden. Wilt u ook op de hoogte blijven. Schrijft u zich dan in voor deze speciale nieuwsbrief.

Nieuw: Kennisdossiers bij de Tegenlicht uitzendingen

Bij een aantal thema's van VPRO's Tegenlicht hebben we een kennisdossier samengesteld. Hieronder zie je de tot nu toe samengestelde kennisdossiers. Het kennisdossier geeft meer achtergrond bij een thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. De etalage wordt steeds verder gevuld. En we staan open voor suggesties en commentaar. website@bibliotheekutrecht.nl