VPRO Tegenlicht Meet Ups Utrecht

Vanaf maandag 17 september start het nieuwe seizoen en ben je van harte welkom bij de VPRO Tegenlicht Meet Up in de Centrale Bibliotheek.
Tijdens de Meet Up praten we met denkers, doeners en dromers, over belangrijke maatschappelijke thema’s aan de hand van Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - gerelateerd aan de Utrechtse context.
De Meet Ups worden georganiseerd door de VPRO, de Bibliotheek Utrecht en een groep enthousiaste vrijwilligers.

Meetup:

• 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
  • 20.00 uur: start van de Meet up
  • 21.30 uur: borrel en napraten

Wil je graag meedoen? Klik dan hier om je aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 17 december

De aarde draait door

Wat betekent de mensheid voor deze planeet? Hoe lang houden we met onze beschaving een leefbaar klimaat op de aarde nog in stand? Vooruitgang lijkt een vanzelfsprekendheid. Toch kunnen we niet blijven groeien en leven zoals we willen leven, als we een leefbare aarde willen nalaten aan onze kleinkinderen. Wanneer gaat de knop om? Hoe stellen we ‘grenzen aan groei’ waar de Club van Rome al in 1972 voor pleitte? Zijn we misschien al te laat?

De Tegenlicht-uitzending De aarde draait door is een portret van milieuactivist van het eerste uur: Paul Kingsnorth. Hij trok zich terug uit de ecologische beweging en leidt nu een afgezonderd bestaan met zijn gezin op het platteland van Ierland. De duurzaamheidsbeweging redeneert volgens Paul Kingsnorth enkel vanuit economisch perspectief en rendement. We willen alles vatten in CO2-reductie en cijfers, omdat we dat snappen en omdat het meetbaar is. Maar komen we daarmee tot de kern van het probleem? Gaat het niet om een werkelijke cultuuromslag, een andere manier van leven? Moeten we onze oplossingen niet buiten ons economische systeem zoeken, door ruimte te bieden aan andere culturele en misschien zelfs spirituele denkrichtingen?

Tijdens de meetup gaan we in gesprek met:

• Cultuursocioloog Ruben Jacobs die zich afvraagt waarom mensen vaak zo passief reageren op klimaatverandering. In zijn nieuwste boek Artonauten: op expeditie in het Antropoceen onderzoekt hij hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken.
  • Laurie Hermans ontwikkelde samen met Tim van der Meer het kunstproject ‘Kaartdragers’ op Spitsbergen. Zij brachten de impact van klimaatverandering op de Noordpool in beeld, en in de meetup zullen zij ons laten ervaren hoe tastbaar de klimaatverandering is.
  • Maarten Labots vertegenwoordigt de stem van jongeren om klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden, als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Het gaat tenslotte om hun duurzame toekomst.
  • Ook de wetenschap van de Meteorologie bestudeert allang niet meer slechts weerfenomenen. Het klimaat heeft ook daar de aandacht, onder onze weermannen en -vrouwen. Daarom schuift ook meteoroloog Luuk Groot Haar aan bij ons gesprek.

Waarom dringt de urgentie van de klimaatcrisis maar niet door? Waarom zoeken we nog steeds oplossingen in vooruitgang en economische groei? Is het tijd voor een nieuw verhaal, een nieuw paradigma? Wie gaan de cultuuromslag brengen? Kom naar onze meet up en praat mee over de plek van de mens op ‘onze’ planeet!

Nieuw: Kennisdossier Tegenlicht Duurzaamheid

Veel uitzendingen van VPRO's Tegenlicht hebben duurzaamheid als thema. Dit kennisdossier geeft meer achtergrond bij dat thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. De etalage wordt steeds verder gevuld. En we staan open voor suggesties en commentaar. website@bibliotheekutrecht.nl

Agenda Tegenlicht Meet Ups

1. Tegenlicht Meet Up

De aarde draait door

Van 19:00 tot 22:00

Centrale Bibliotheek

ma 17 dec

Nieuwsbrief ontvangen?

Elke week versturen we een nieuwsbrief met informatie over de komende Tegenlicht Meet Up. Daarin vindt u de laatste informatie over de gasten die komen en de onderwerpen die in de Meet Up besproken worden. Wilt u ook op de hoogte blijven. Schrijft u zich dan in voor deze speciale nieuwsbrief.