VPRO Tegenlicht Meet Ups Utrecht

Vanaf maandag 21 januari start het nieuwe seizoen en ben je van harte welkom bij de VPRO Tegenlicht Meet Up in de Centrale Bibliotheek.
Tijdens de Meet Up praten we met denkers, doeners en dromers, over belangrijke maatschappelijke thema’s aan de hand van Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - gerelateerd aan de Utrechtse context.
De Meet Ups worden georganiseerd door de VPRO, de Bibliotheek Utrecht en een groep enthousiaste vrijwilligers.

Meetup:

• 19.00 uur: Herhaling van de Tegenlicht uitzending (optioneel)
  • 19.45 uur: Pauze/inloop
  • 20.00 uur: Start van de Meet Up
  • 21.30 uur: Borrel en napraten

Toegang is gratis, wel graag even aanmelden.

Wil je graag meedoen? Klik dan hier om je aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up 18 februari

“Ik ben geen mevrouw of meneer maar een ‘Mevreer’...”

“Als mensen vragen of ik man of vrouw ben, zeg ik ja.”

Citaten uit gesprekken over niet-gangbare sekse. Als er een vorm van binair denken is die geen recht doet aan de werkelijkheid voor velen is het het denken over man en vrouw. Het is tijd voor een breder genderbegrip. Maar op ons paspoort staat nog steeds M/V of X. Is dat onderscheid wel noodzakelijk?

Hoe ziet een toekomst eruit waarin baby’s überhaupt niet als man of vrouw geregistreerd worden en iedereen mag kiezen, bevrijd van de strenge regels die de maatschappij handhaaft als het gaat om ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’?

Wat is de invloed van geslacht op ons denken, handelen en onze identiteit? Ontstaan verschillen voornamelijk door sociale conditionering? Veel vragen. Zijn we onwetend of moeten we vergeten wat we denken te weten?

Hierover gaan we in gesprek met onder anderen Micha Meinderts, schrijver van het boek Alsdus Sybren, over wat het betekent om transman te zijn. Micha is lid van Human Library Utrecht.

Tegenlicht Meet Up 25 februari

Poetins waarheid volgens Peter Pomerantsev.

Het presidentschap van Poetin heeft op een diepgaande manier het hedendaagse Rusland gevormd. Hoe lukte het hem om de macht naar zich toe te trekken en vooral ook, zo lang te behouden?

De Brits/Russische auteur Peter Pomerantsev werkte 10 jaar lang in Moskou als programmamaker voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap. Hij heeft onderzocht hoe de media in Rusland worden ingezet om de werkelijkheid te manipuleren. Complottheorieën en desinformatie worden gebruikt om Poetins leiderschap krachtig neer te zetten als hoeder van de Russische waarden tegen het verdorven westen. Pomerantsev laat zien hoe het Kremlin alternatieve werkelijkheden de wereld in stuurt om de wereld – en de Russen in het bijzonder - in verwarring te brengen en cynisch te maken tegenover het nieuws uit het Westen. Het wordt niet alleen in Rusland, steeds onduidelijker wat echt is en wat fake.

Een gesprek met Pomerantsev over deze nieuwe vorm van propaganda en de betekenis hiervan voor de toekomst van Rusland en de relatie met de rest van de wereld. Meer over de schrijver:

Tijdens de Meetup praten we hierover verder met:

• Ruslanddeskundige Marc Jansen van de UvA. Hij woonde en reisde door Rusland en andere voormalige Sovjetstaten en bezocht deze landen ook als verkiezingswaarnemer namens de OCSE. Schrijver van onder meer: Grensland: een geschiedenis van Oekraïne, en Hoe Poetin het Westen een lesje leert.
  • Regisseur van de VPRO uitzending Shuchen Tan of researcher Halil Ozpamuk,
  • Danny Pronk van Clingendael Instituut, hoofd van het Strategic Foresight Programma dat
    geopolitieke trends en veiligheidsrisico’s analyseert. Over de politieke cyberoorlog van het Kremlin om de Europese eenheid te ondermijnen:
  • IMPAKT, de organisator van het IMPAKT festival over kunst en digitale technologie. Dit jaar organiseerde IMPAKT veel over Fakenews en misinformatie waaronder de recente tentoonstelling Truth that Lies.

Wil je graag meedoen? Klik  dan hier om je aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Agenda Tegenlicht Meet Ups

1. Tegenlicht Meet Up

Poetin's waarheid volgens Peter Pomerantsev

ma 25 feb

2. Tegenlicht Meet Up

Verovering van de noordpool

ma 04 mrt

3. Tegenlicht Meet Up

Exit Slotervaartziekenhuis

ma 11 mrt

4. Tegenlicht Meet Up

Eigen handel eerst

ma 18 mrt

Nieuwsbrief ontvangen?

Elke week versturen we een nieuwsbrief met informatie over de komende Tegenlicht Meet Up. Daarin vindt u de laatste informatie over de gasten die komen en de onderwerpen die in de Meet Up besproken worden. Wilt u ook op de hoogte blijven. Schrijft u zich dan in voor deze speciale nieuwsbrief.

Nieuw: Kennisdossiers bij de Tegenlicht uitzendingen

Bij een aantal thema's van VPRO's Tegenlicht hebben we een kennisdossier samengesteld. Hieronder zie je de tot nu toe samengestelde kennisdossiers. Het kennisdossier geeft meer achtergrond bij een thema. Voor deelnemers aan de gesprekken en voor iedereen die zich wil verdiepen in het onderwerp. De etalage wordt steeds verder gevuld. En we staan open voor suggesties en commentaar. website@bibliotheekutrecht.nl