Wintergasten Utrecht is een serie gesprekken met bevlogen Utrechters. Aan de hand van zelfgekozen beeld- en boekfragmenten vertellen zij over hun leven en inspiratie. De gasten van dit tweede seizoen zijn Agnes Jongerius, Ramon Beuk en Jean van de Velde. Kom nader kennis maken met deze inspirerende stadsgenoten. Presentatie: Heinz Schiller.

Onze 1e wintergast: Agnes Jongerius

Agnes Jongerius bijt het spits af. Zij is de eerste gast van de Bibliotheek Utrecht in de tweede serie Wintergasten. Aan de hand van zelfgekozen beeld- en boekfragmenten vertelt zij over haar drijfveren en inspiratie.

Agnes Jongerius was vakbondsbestuurder en is nu met name actief in de politiek. Deze Utrechtse powerpolitica werd in De Meern geboren als jongste van een gezin van acht kinderen. Ze groeide op in een progressief katholiek milieu en kreeg maatschappelijke betrokkenheid van huis uit mee.

Aan het Bonifatius Lyceum Utrecht deed ze het gymnasium. Aan de Rijksuniversiteit Utrecht studeerde ze sociaal economische geschiedenis. Een carrière bij de FNV volgde waar ze in 2005 de eerste vrouwelijke voorzitter van de beweging werd. Sinds 2014 is zij namens de PvdA lid van het Europees Parlement.

Zondag 10 december 2017, van 19:30 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek | gratis toegang wel reserveren

Onze 2e wintergast: Ramon Beuk

Ramon Beuk is topkok, culinair ondernemer en schrijver van columns én kookboeken. Deze veelzijdige Surinaamse Utrechter is de tweede gast van de Bibliotheek Utrecht in de serie Wintergasten. Aan de hand van zelfgekozen beeld- en boekfragmenten vertelt hij over zijn drijfveren en inspiratie.

Ramon Beuk is waarschijnlijk het meest bekend als televisiekok en kookboekenauteur. In Paramaribo geboren, leerde hij de Surinaamse keuken kennen van zijn moeder.
Na een studie pedagogiek, ging Ramon zich professioneel met eten bezig houden. Van conceptontwikkeling voor de HEMA en Unilever tot veelbekeken televisieprogramma’s als Born2Cook, van columns en boeken tot de veelgeprezen televisieserie Terug naar mijn Roti. Hij deed het allemaal. Inmiddels is zijn 10e kookboek verschenen. Tijd om Ramon Beuk eens wat beter te leren kennen.

Zondag 14 januari 2018, van 19:30 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek | gratis toegang wel reserveren

Onze 3e wintergast: Jean van de Velde

Jean van de Velde is filmregisseur en scenarioschrijver. Zijn laatste film Bram Fischer is onlangs met twee Gouden Kalveren bekroond. Van de Velde is de derde en laatste gast van de Bibliotheek Utrecht in de serie Wintergasten. Aan de hand van zelfgekozen beeld- en boekfragmenten vertelt hij over zijn drijfveren en inspiratie

Utrechtse cineast Jean van de Velde werd geboren in Congo. Nadat hij het gymnasium in Utrecht afrondt, meldt hij zich aan op de filmacademie. Hij meldt zich
halverwege ook weer af om speelfilms te maken. Met zijn succesvolle verfilming De kleine blonde dood neemt zijn carrière als regisseur een vliegende start. Veel filmtitels en prijzen volgen. Meest recent won zijn speelfilm Bram Fischer twee gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival, voor hoofdrolspeler Peter Paul Muller en voor Van de Velde zijn scenario. Wat hij allemaal nog meer wil maken vertelt hij ons hopelijk op deze laatste Wintergasten avond.

Zondag 11 februari 2018, van 19:30 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek | gratis toegang wel reserveren