Culturele zondag: Alles Kids

20 oktober 2019, van 10:00 tot 17:00 | Centrale Bibliotheek en Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum

Kosten: gratis

Tijdens deze derde editie van Culturele Zondag Alles Kids - speciaal voor kinderen van 0 tot 12 (en hun ouders!) - zien we alles met andere ogen. We gaan voorlezen en knutselen door een toverbril, leren de wolf uit de bekende sprookjes op een verrassende manier kennen, veranderen inktvlekken in monsters en ontdekken nieuwe toepassingen van verpakkingsmateriaal. Tijdens het kidscollege kijken we met andere ogen naar onszelf én onze toekomst! Een dag vol wonderlijke wendingen! 

Programma in de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum en de Centrale Bibliotheek:

Duurzaam-Dreumes-Doe-Concert (0-2)

Muzikanten Muriel Boeke en Remy Alexander zingen en spelen kinderliedjes op viool, ukelele en andere instrumenten. Samen met je kind ontdek je wat je allemaal met verpakkingsmateriaal kunt: lekker trommelen, schudden, frutselen en knisperen op de muziek! Wat voor geluid maakt elk materiaal en hoe voelt het? Na afloop kun je een eigen kartonboekje maken met de lievelingsmaterialen van je kind er in.  

 • Leidsche Rijn Centrum 10.00 – 10.45 uur
 • Centrale Bibliotheek 11.30 – 12.15 uur

Voorlezen met een magische toverbril (3 – 6 jaar)

We gaan voorlezen en tekenen aan de hand van het boek  ‘Hallo, tot ziens. Een magisch boek vol tegenstellingen’ van Delphine Chedru en bekijken alles door twee toverbrillen. Wat zie je als je door de rode bril kijkt? En wat door de blauwe? Na afloop ga je zelf een magische tekening maken! 

 • Leidsche Rijn Centrum
  10.00 – 11.00 uur
  13.00 – 14.00 uur
 • Centrale Bibliotheek
  10.30 – 11.30 uur

Meespelen met de grote boze wolf (5+)

Leer de wolf uit de bekende sprookjes Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes op een andere manier kennen! Is hij nou echt zo boos of is het een grote lieverd? Er spelen verschillende sprookjesfiguren mee. Misschien ben jij wel een van hen, want bij de voorstellingen van De Toneeljuf mag je meedoen! Heb je zin om te luisteren, kijken, lachen en te spelen? Kom dan naar 'De grote boze wolf' en zie het ware gezicht van Roodkapje. Voorstelling door Saskia van der Elst en Johan Poelman. Gebaseerd op het gelijknamige prentenboek door Jonas Boets en Nils Pieters.  

 • Leidsche Rijn Centrum 11.30 – 12.30 uur
 • Centrale Bibliotheek 14.00 – 15.00 uur

Kidscollege: de keuze is reuze (8+)

Maarten Bel is beeldend kunstenaar en o.a. bekend van Idee Puree op School TV waar hij kinderen meeneemt in knotsgekke avonturen. Vandaag geeft hij een kidscollege genaamd, ‘de Keuze is Reuze’ waarin hij verschillende typetjes aanneemt en laat zien wat je allemaal kan worden. Kijk met andere ogen naar jezelf en naar de wereld! 

Centrale Bibliotheek 15.00 – 15.30 uur

Ik zie …….. monsters (5+)

Ben je lekker aan het tekenen, knoei je ineens limonade op je papier! Kinderboekenillustratoren vinden dat vaak niet erg. Een vlek, het is maar nèt wat je er in ziet. Neem Quentin Blake (illustrator van bijna alle Roald Dahl verhalen). In de mini-expositie en in zijn boeken zie je de meest rare monsters, ontstaan uit een vlekje. Wie kent de grote harige gloep, de nerveuze nufmuts en de grote gehoornde glunks? Natuurlijk ga je zelf ook inktmonsters maken. 

Leidsche Rijn Centrum 12.30 – 15.30 uur doorlopend

Lab: Maak je eigen belangrijke-dingen-doosje (8-12 jaar)

Maak je eigen belangrijke-dingen-doosje met de lasersnijder en versier hem daarna met de 3D-pen. Let op hiervoor graag reserveren!

Leidsche Rijn Centrum en Centrale Bibliotheek
14.00 – 15.00 uur en 15.15 – 16.15 uur

Vrijstaat-workshop BEEST  (8 – 12 jaar)

via mode en design op zoek naar het beest in onszelf! 

Bont, veren, dierenprints: wij hullen ons graag in beestachtige outfits. Willen wij ons voordoen als roofdier als we een panterbroek dragen, voelen wij ons sterk als een leeuw met een bontrand om onze capuchon? Zijn schoenen van slangenhuid een uiting van slinkse plannen en baltsen wij er lustig op los als wij ons tooien met veren? Verbeest je eigen outfit en bekijk de wereld eens vanuit dit dierenperspectief. Neem je zelf een oud kledingstuk of pet mee? Wel zo duurzaam.   

Deze workshop is onderdeel van de expositie BEEST, t/m 1 december elke zaterdag en zondag te bezoeken in Het Gebouw, de expo-ruimte van De Vrijstaat (t.o. Madridstraat 1, Utrecht) Meer info: www.devrijstaat.nl/activiteiten/exposities/beest  

Leidsche Rijn Centrum
14.00 – 17.00 uur doorlopend
15.15 en 16.45 presentatie van de outfits op de catwalk

Luister en experimenteer

 • Kijken doe je met je hersenen!
  Reclameborden, Facebookberichtjes en verkeerslichten: onze ogen worden elke dag gebombardeerd met visuele informatie. Maar wat bepaalt wat ons opvalt en wat we negeren? Experimenteel psycholoog Stefan van der Stigchel vertelt in deze mini-lezing hoe onze hersenen informatie selecteren. Zo kan het zijn dat onze ogen meer zien dan onze hersenen bewust verwerken. Dat heeft gevolgen voor ons dagelijks leven en de manier waarop wij de wereld waarnemen.
  Door Stefan van der Stigchel, experimenteel psycholoog aan de Universiteit Utrecht
  Centrale Bibliotheek13:00 - 13:30 uur
 • De wereld in ander perspectief
  Culturele verschillen, hoe gaan kinderen daar mee om? Wat betekent het om op te groeien in een land waar je niet bent geboren? Hoe belangrijk is het voor kinderen om de cultuur van hun herkomstland te behouden? En om de cultuur van het nieuwe land over te nemen? Maakt het ook uit of ze tot de meerderheid of minderheid in een land behoren? Jolien Geerlings vertelt hoe wisseling van perspectief vaak samen gaat met een verandering in houding ten opzichte van culturele verschillen.
  Door Jolien Geerlings, sociaal wetenschapper Universiteit Utrecht
  Centrale Bibliotheek 14:00 - 14:30 uur
 • Onderzoek en doe zelf mee!
  Wat is jouw perspectief op de wereld? Je hersenen bepalen wat je ziet en hoe je dingen ziet, zowel letterlijk als figuurlijk. Met drie leuke experimenten ontdek je alles over illusie. Over hoe jouw hersenen meehelpen om de dingen die je ziet te onderscheiden, maar soms ook juist niet! Hoe recht is een rechte lijn en hoe neem je kleur waar? Universiteitsmuseum i.s.m. wetenschappers van de Universiteit Utrecht
  Centrale Bibliotheek 13:00 -16:00 uur

Kleurplaat

Download ook de speciale kleurplaat voor deze dag of haal hem op bij de Bibliotheek