Dat is de kunst

Online mini-colleges | Dat is de kunst!

Snuffel aan kunst in deze laagdrempelige online mini-colleges. Iedere maandag wordt een nieuw filmpje online gezet op onze website. Alle vooroordelen die je hebt over Kunst komen in deze serie aan bod en worden ontkracht. Van 7 t/m 28 juni elke maandag een gloednieuwe college. 

Dat is de kunst! is een samenwerking van TivoliVredenburg, Stadsschouwburg Utrecht, Kunstuitleen Utrecht en Bibliotheek Utrecht.

Programma:

Maandag 7 juni | Hoe kijk ik naar moderne dans?

Stadsschouwburg Utrecht, Annette Embrechts (dans- en theaterrecensent de Volkskrant)

Dans moeilijk om naar te kijken? Niet als je dit mini-college hebt gevolgd van dans- en theaterrecensent Annette Embrechts (De Volkskrant). Zij weet iedereen te inspireren met haar belevenissen over dansers en choreografen en de Nederlandse dansgezelschappen. Ook als je nog nooit naar een dansvoorstelling geweest. Voed je nieuwsgierigheid met leuke weetjes over alle soorten dans, van klassiek ballet tot moderne dans, van breakdans tot bewegingstheater en van spitzen tot sneakers. En voel mee met de woorden van choreograaf Hans van Manen: ‘Dát is de kracht van dans, dat je geen boekwerk voor je hebt liggen als publiek, maar toch snapt waar het over gaat.’ 

Maandag 14 juni | Hoe lees je instagram poëzie?

Bibliotheek Utrecht, Kila van der Starre (literatuurwetenschapper)

Poëzie niets voor jongeren? Je zou het misschien niet verwachten, maar over heel de wereld lezen jonge mensen bijna dagelijks poëzie. Niet in boeken, maar op hun smartphone. Kila van der Starre neemt je in deze videolezing mee in de wereld van Instagrampoëzie. Dichters delen hun zelfgemaakte gedichten via Instagram en verzamelen daar duizenden - in sommige gevallen zelfs miljoenen - volgers mee. Die volgers zijn over het algemeen heel jong en de gedichten zijn overwegend prikkelend, kort, toegankelijk en zowel talig als visueel. Hoe maken Instadichters slim gebruik van vintage media? En welke Instadichters moet je echt gaan volgen? Kila legt het je uit. Heb je zin gekregen om nog meer poëzie te lezen? De poëziebundels hieronder uit de bieb zijn misschien wel iets voor jou?

Dr. Kila van der Starre is neerlandicus en literatuurwetenschapper. Begin 2021 publiceerde ze het proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie, dat online beschikbaar is als gratis e-boek. Meer informatie.

Poëzie tips van Kila van der Starre

Maandag 21 juni | Hoe luister ik naar metal?

TivoliVredenburg, Peter van der Ploeg (Muziekredacteur NRC)

Overweldigende gitaren, agressieve drums en langharige mannen die duistere teksten in de microfoon schreeuwen. Metal muziek is niet bepaald easy listening. Toch veroverde dit genre vanaf de jaren '70 de harten van menig muziekliefhebber. Hoe kun je metal beter begrijpen? Muziekjournalist én metalliefhebber Peter van der Ploeg heeft het antwoord. In dit college neemt hij hij mee in de metal geschiedenis, de uiteenlopende subgenres én bestrijdt hij enkele hardnekkige vooroordelen. Van black metal tot death metal, van Black Sabbath tot Within Temptation en van duivelsaanbidding tot klimaatverandering: het komt allemaal voorbij. Met Peters tips en uitleg komt metal tot leven en verovert dit genre wellicht ook jouw oren!

Maandag 28 juni | Hoe kijk je naar abstracte kunst?

Kunstuitleen Utrecht, Renée Beurskens (kunsteducator en –docent)

Abstracte kunst ingewikkeld om naar te kijken? Nee joh! Bekijk dit mini-college van Renée Beurskens en ontdek dat abstracte kunst je uitnodigt om anders te kijken. Aan de hand van een aantal vragen kijk je naar abstracte schilderijen. Wat zie jij? Kijk eens wat langer en ontdek wat je ziet. Renée neemt je mee in de wereld van abstracte vormen, kleuren en echte klassiekers zoals Karel Appel, Theo van Doesburg en Picasso! Na het bekijken van dit college heb je een paar tools in handen die je altijd kunt gebruiken bij het kijken naar (abstracte) kunst.