Leen een levend boek

12 november 2017, van 13:00 tot 16:30 | Centrale Bibliotheek

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Human Library

Maak kennis met een transgender of een vluchteling. Bij de Human Library leen je een menselijk boek met een bijzonder verhaal.

Als je moeite hebt met lezen en schrijven, ben je waarschijnlijk dom en lui. Kan iemand met een Arabisch uiterlijk atheïst zijn? Onze eerste indruk bedriegt ons vaak.

Deze zondag leen je in de Bibliotheek een ‘levend boek’. In een goed gesprek hoor je het verhaal van iemand, die in zijn dagelijks leven te maken heeft met stereotypen, discriminatie of vooroordelen. Ze delen hun levensverhaal met je en laten zien dat ze meer zijn dan wat hun uiterlijk, afkomst, seksuele geaardheid of levensstijl je op het eerste gezicht misschien doen denken.

Human Library is van oorsprong een Deens initiatief en heeft als doel meer begrip en inzicht te krijgen in andere mensen, zodat vooroordelen verminderen. Het heeft inmiddels navolging over de hele wereld.


De Human Library is onderdeel van het Sint Maarten programma van de stad Utrecht.  
 

Interview met Christina Schouwenaar over de Human Library

Wie ben je?
Ik ben Christina Schouwenaar en ik werk bij de Centrale Bibliotheek in Utrecht als bibliothecaris, met naast werkzaamheden in de gewone dienstverlening, een speciale taak met betrekking tot ons informatiecentrum over de Europese Unie, het zogenaamde Europe Direct.

Waarom organiseer je een Human Library in Utrecht?
Iedereen in onze organisatie vindt het een geweldig project. Het is een heel bijzondere invulling van de bibliotheekfunctie en tegelijkertijd past het er heel goed bij. Toen de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, enthousiast geworden naar aanleiding van een eerdere editie van de Human Library, aanbood te ondersteunen bij de organisatie, was het besluit snel genomen. Het tijdstip is ook heel mooi gekozen, het Feest van het Delen, in Utrecht het feest in november rondom de patroonheilige van de stad, Sint Maarten. Hij deelde zijn mantel, de ‘levende boeken’ delen hun levensverhaal.

Wat is het leukst aan het organiseren van een Human Library?
Het contact met de ‘levende boeken’, de mensen die zich laten uitlenen en hun verhaal vertellen, dat is het allermooiste. Het gaat meestal om mensen, die ook ik niet dagelijks in mijn omgeving tegenkom en ik bewonder hun moed om mee te doen. 

Wat hoop je dat de Human Library oplevert?
In de eerste plaats hoop ik op een succesvolle middag, waarbij veel leners en boeken elkaar ontmoeten. Daarnaast is het voor iedereen goed om eens stil te staan bij te snel oordelen over mensen, want dat doen we allemaal wel eens.

Wat is tot nu toe je meest leerzame & waardevolle ervaring of levensles tijdens het organiseren van de Human Library?
Human Library leert je dat je leven er heel anders uit kan zien, zonder dat je er zelf iets aan kunt doen, maar doordat je bijvoorbeeld een andere achtergrond, uiterlijk of gezondheidssituatie hebt. Het staat niet zo ver van ons allemaal, want ouder worden we ook en dan ligt leeftijdsdiscriminatie op de loer.

Wat wil je lezers meegeven?
Het motto van de bibliotheek is: de bibliotheek maakt je rijker. In een persoonlijk gesprek tijdens de Human Library krijgt dit een extra dimensie. Ik hoop dat alle lezers dit ook zo ervaren.

Wat wil je in de toekomst verder nog bereiken?
Om eerlijk te zijn kijk ik vooral uit naar de nieuwe huisvesting van de Centrale Bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude. Het lijkt me heerlijk om in dat bijzondere gebouw nog een paar jaar het mooie vak van bibliothecaris uit te oefenen en wie weet nog vele edities van de Human Library uit te voeren.