Kinderboekenweek 2020

En toen... was het Kinderboekenweek

De bieb is natuurlijk de leukste plek om de Kinderboekenweek te vieren. Dit jaar is het thema ‘En toen’. Onze Kinderboekenreis start op 30 september met 70 keer voorlezen in onze biebvestigingen en bereikt op 10 oktober het eindstation met een Tijdgala in Bieb Neude.

Tijdens deze Kinderboekenweek ga je terug in de tijd. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in de steentijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!

Vooraf kom je vast in de stemming met het speciale Kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen

Het kinderboekenweeklied

Leer het uit je hoofd met deze video

Landelijk start in bieb Neude

Zorg dat je met je hele klas klaar zit voor het digibord voor de live aftrap van de Kinderboekenweek vanuit Bibliotheek Neude! Vanuit onze mooie stadsie zorgen Kinderen voor Kinderen, presentatoren Ridder van Kooten en Anne Appelo voor een feestelijke start, samen met alle prijswinnende kinderboekenschrijvers en illustratoren.

Woensdag 30 september – 10.00 uur

70 x voorlezen in de bieb

Niks fijner dan een goed, spannend of zielig verhaal. En al helemaal als iemand het je voorleest. Heb jij even geluk! Tijdens de Kinderboekenweek kun je tien dagen lang, zeven dagen per week op verschillende bieblocaties luisteren naar heel veel voorlezers. Bekende Nederlanders en Utrechters, de wijkagent, juffen, meesters en kinderen van vele scholen en meer.

Of kies voor voorlezen met daarna een toffe workshop van het Centraal Museum of het Universiteitsmuseum.

Voorlezen & workshop van het Centraal Museum 7-12 jaar

Ontwerp je eigen gildezegel!

Luister naar een verhaal over de middeleeuwse stad. Daarna ga je aan de slag en maak je een gildezegel. Wie of wat wil jij beschermen? Maak de zegel voor iemand die belangrijk voor jou is. Papier en stiften liggen voor je klaar. In het Centraal Museum kun je in de tentoonstelling ‘De Ommuurde Stad’ meer leren over Utrecht in de Middeleeuwen. 

Voorlezen & workshop van het Universiteitsmuseum 7 -12 jaar

Ringen tellen, tanden meten

Hoe oud ben jij? En hoe weet je dat eigenlijk? Waarschijnlijk heb je dat een keer aan je ouders gevraagd en wisten zij het. Maar dieren en planten kunnen niet praten, en dus ook niks vragen. Hoe kom je er dan achter hoe oud zij zijn? Ontdek het samen met het Universiteitsmuseum! Kom je mee ringen tellen en tanden meten? 

Zilveren griffels en Penselen 2020

Sprookjesparade, 4-6 jaar (afgelast)

Er was eens… Lang lang geleden ... In een land hier ver vandaan …
Wie kent ze niet? De zinnen waarmee sprookjes je naar verre oorden en tijden brengen. Tijdens de Sprookjesparade ga je op reis door de bieb. Onderweg kom je veel verhalen tegen!

Je begint met de theatervoorstelling ‘Aladdin’ door Koekla. Dan ga je op sprookjestocht, en onderweg verzamel je figuren op je kaart en maak je een toverstok waarmee je de prinses wakker kan maken …

Kraak de code

Attentie, attentie. Gek op speuren, dubben, denken, doen en codes kraken? Kom naar de bieb voor dit spannende spel. Trek onderweg je broer, zus, buurman, tante, vriendjes, opa mee, want alle denkkracht is nodig. Tussen meer dan duizend boeken ga je op zoek naar de code om professor Eloi terug te halen naar het nu. Hij is namelijk in zijn zelfgemaakte tijdmachine blijven steken in het verleden en heeft nu jouw hulp nodig om de code te kraken en weer terug te komen. Het universiteitsmuseum en de bieb bedachten dit spel samen.

Tijdgala

Kom binnen over de rode loper voor een feestelijke avond met theater en workshops. Verkleed je als ridder, mummie of ander personage uit vroegere tijden of trek je feestelijkste outfit aan. Bekijk de swingende theatervoorstelling ‘Yah Maashi Mon’ gebaseerd op Dummie de Mummie-boeken van Tosca Menten. Daarna kun je mee op 1 van de vier routes, waarbij je onderweg leuke workshops volgt en kinderboekenweekschrijver Arend van Dam ontmoet. 

En verder......

Terug naar de bronstijd in het Lab 7-12 jaar
Leer meer over brons en ga zelf aan de slag met de materialen in het Lab, zoals de 3D-pen.

Raketten en ruimtevaart in het Lab 7-12 jaar
Leer meer over ruimtevaart en knutsel
je eigen raket.

Verhaalatelier ‘Dino’s bestaan niet’ 3-6 jaar
Luister naar dit verhaal over de broertjes die op dinosaurusjacht gaan en knutsel daarna je eigen dino.

Kinderboekenweek kleurplaat

Download hem hier of haal hem op bij je bibliotheek (tijdens de Kinderboekenweek)