kindernacht poezie optredende dichters

Vr 7 okt | Kindernacht van de poëzie (7+)

Kom luisteren naar grappige, griezelige en ontroerende poëzie, spoken word en muziek tijdens de gi-ga-groene Kindernacht van de Poëzie. Trek je leukste onesie aan voor een geweldig programma. Bekende dichters en kinderboekenschrijvers als Bette Westera, Bibi Dumon Tak, Ted van Lieshout en Elten Kiene laten hun mooiste gedichten horen. De avond zal gepresenteerd worden door Milouska Meulens, bloementovenaar Yvonne Lacet maakt de mooiste illustraties en er is muziek door Luc van Loo en Marcelle van der Velden.


Optredende dichters

Bette Westera

Bette Westera schrijft verhalen, gedichten en liedjes voor iedereen die ze wil lezen of voorlezen. Van prentenboeken tot piratenverhalen, van spannende non-fictie tot versjes voor peuters en kleuters, van filosofische gedichten tot verdichte dierenverhalen voor jong en oud. In 2021 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk Tiril en de toverdrank, het prachtige Toen rups een vlinder werd en Seks is niks geks.

Met haar dichtbundels Doodgewoon en Uit elkaar won ze zowel de Woutertje Pieterse Prijs als de Gouden Griffel. 

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout is een literair alleskunner; hij is schrijver, dichter, scenarist, liedjesschrijver, illustrator, grafisch ontwerper en beeld kunstenaar. Hij maakt boeken voor peuters, kinderen, tieners, en volwassenen.

Zijn werk is veelvuldig bekroond: hij won Zilveren en Gouden Griffels, ontving o.a. de Theo Thijssenprijs, de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Hij zal voordragen uit de verzamelbundel Heel de wereld wordt wakker die is samengesteld door Jaap Robben. De bundel – die op 28 september verschijnt – bevat 333 gedichten uit de moderne kinderpoëzie, waaronder enkele van Van Lieshout.

(Foto: Chris van Houts)

Elten Kiene

Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is mede-oprichter van het platform Woorden Worden Zinnen en maakte deel uit van hiphopcollectief Brandwerk. Het samenbrengen van verschillende werelden met woordkunst als belangrijkste instrument loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden.  

Bibi Dumon Tak

Bibi Dumon Tak is een gelauwerd schrijfster: ze won niet alleen een Gouden en verschillende Zilveren Griffels, maar ook de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs. Ze schrijft voornamelijk non-fictie kinderboeken, bijvoorbeeld over winterdieren en over avonturen die ze beleefde op de dierenambulance. Maar ze ze schreef ook over jongeren in jeugdgevangenissen en ze schrijft poëzie.

In haar dichtbundel Laat een boodschap achter in het zand waren alleen de evenhoevigen welkom. Dieren met twee of vier tenen, maar de drietenige tapir sloop ook stiekem het boek binnen. Dit jaar schrijft ze het gedicht van de Kinderboekenweek.

Foto: Koos Breukel

Milouska Meulens

Radio- en tv-presentator en kinderboekenschrijver Milouska Meulens presenteert de nacht. Milouska Meulens is geboren Curaçaose, maar droomt in het Nederlands. Ze werkte bij Zembla, was de Mol en presenteerde tot 2019 onder meer het NOS Jeugdjournaal, Kinderen voor Kinderen en Vroege Vogels. Tegenwoordig schrijft ze columns en presenteert ze haar eigen nachtprogramma op npo-radio 1. Haar succesvolle kinderboekendebuut, Elin, verscheen in oktober 2021. Dit najaar verschijnt haar tweede kinderboek, Mondi. Een avontuurlijk boek met magisch-realistische elementen over vier jongens die opgroeien in Curaçao en op een dag met hun ouders mee naar Nederland emigreren. 

Boekentips