Colleges: Museum Jeugd Universiteit: Hoe ziet de wereld van de toekomst eruit? (8–12 jaar)

5 maart 2023, van 10:30 tot 11:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: voor de hele reeks: € 22,50 lid/niet-lid

Onderzoek en ontdek zelf alles over de wereld van de toekomst in vier colleges van het Universiteitsmuseum Utrecht Bibliotheek Neude.

In dit voorjaar duik je samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht in de wereld van de toekomst. Kun je vrienden worden met een robot? Wonen we later allemaal in schimmelhuizen? Hoe zoek je naar buitenaards leven? En kunnen we later met dieren praten? Ontdek het tijdens deze colleges en lees er daarna nog veel meer over in de boeken van de bibliotheek. Bij elk college kun je boeken over het onderwerp lenen, zo kun je zelf nog veel meer ontdekken over de toekomst. 

Programma


College 1: Kun je vrienden worden met een robot?  
door Ruud Hortensius  
zondag 5 maart   

Op allerlei plekken komen we robots tegen en ze zijn in ons leven ook steeds belangrijker! Ruud Hortensius onderzoekt hoe we samenleven met robots en hoe we op elkaar reageren. Waar kom je robots allemaal tegen? Praat je er weleens tegen? Reageren ze ook? Kun jij zonder robots? En… zou een robot jouw vriend kunnen worden? Ontdek het tijdens zijn college! 

College 2: Wonen we later in schimmel-huizen?
door Han Wösten  
zondag 2 april   

Schimmels klinken misschien niet heel bijzonder, maar dat zijn ze wel! Han Wösten, schimmel-onderzoeker, wil vooral weten of je met schimmels allerlei materialen kunt maken. Misschien hebben we dan in de toekomst geen hout, rubber en plastic meer nodig? En wie weet wonen we dan later in schimmel-huizen?! Duik mee in de wonderlijke wereld van schimmels! 

College 3: Praten met dieren, kan dat?
door Marjo van Koppen 
zondag 14 mei

Mensen praten met elkaar, maar dieren doen dit ook. Alleen kunnen we ze nog niet goed verstaan. Hoe laat een prairiehond weten dat er gevaar dreigt? Wat doet een kuiken in het ei om te laten weten dat het te koud is? En vooral; hoe kom je hierachter en waarom willen we dit weten? Marjo Koppen, taalonderzoeker, neemt je mee in haar onderzoek. Ontdek met haar mee! 

College 4: Hoe zoek je naar buitenaards leven?
door Loes Inge ten Kate  
zondag 11 juni

Op aarde leeft van alles; planten, dieren, mensen… maar hoe zit dat in de ruimte? Is daar ook leven te vinden? Inge Loes ten Kate is ruimte-onderzoeker en wil hier alles over weten. Wanneer kan iets leven in de ruimte? En kunnen wij dit ooit zelf ook? Ontdek het tijdens dit college! 

Reserveren