Museum Jeugd Universiteit (8+)

19 september 2021, van 10:30 tot 11:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: € 22,50 (lid/niet-lid) | 8+, plus ouders/verzorgers

Duik samen met wetenschappers in de wereld van skeletten en botten. Ben jij klaar om in je eigen lijf te stappen? Ontdek bijvoorbeeld hoe een bot groeit en waarom jij geen vleugels maar armen hebt. Of waarom een slak geen botten heeft? En als je een bot vindt, hoe weet je dan van welk dier het is? Vier wetenschappers van de Universiteit Utrecht vertellen aan de hand van een boek over hun eigen onderzoek. Van het repareren van bot met een 3D printer tot het maken van skeletselfies met magneten. Onderzoek en ontdek zelf alles over botten in vier colleges van UMU, hét onderzoeksmuseum van Nederland, en de Bibliotheek Utrecht.

19 september: Waarom heb jij geen vleugels?
Door Ben Nelemans

Jij hebt, net als veel andere dieren, botten in je lijf. Als je skeletten bekijkt, lijken die vaak op elkaar. Zo zien de botten in jouw arm er bijna net zo uit als die in vleugels van vogels. En toch heb jij geen vleugels! Hoe kan dat? Bioloog Ben Nelemans onderzoekt hoe de wervelkolom van een kip zich ontwikkelt. Ontdek wat je hiermee kan leren over hoe jouw eigen lijf zich vormt. En waarom jij geen vleugels hebt.

24 oktober: Hoe maak je een gebroken bot weer heel?
Door Debby Gawlitta

Je skelet geeft je lichaam vorm en zorgt ervoor dat je kan bewegen. Handig dus! Maar hoeveel botten zitten er eigenlijk in je lijf? En wat gebeurt er als je er – au - eentje breekt? Onderzoeker Debby Gawlitta weet alles over hoe botten groeien en hoe ze zichzelf kunnen repareren. Neem samen met haar een kijkje in je lijf en ontdek of je met een 3D printer zelf botten kunt maken!

14 november: Hoe kijk je dwars door iemand heen?
Door Jannie Wijnen

Hoe weet je of een enkel gebroken is of alleen gekneusd of misschien wel gescheurd? Dat kun je heel precies op een MRI foto zien! Best bijzonder eigenlijk: een kijkje in je lijf zonder erin te snijden. Onderzoeker Jannie Wijnen is er expert in. Zij vertelt hoe ze met magneten kleurenfoto’s en 3D plaatjes van de binnenkant van je lijf maakt. Bekijk samen met Jannie alle plaatjes en zoek de verschillen. Ontdek zo hoe je met deze plaatjes meer leert over hoe je lijf werkt.

19 december: Wat kun je leren van een fossiel bot?
Door Jelle Reumer

Onderzoekers vinden soms botten van mensen of dieren die lang geleden gestorven zijn. Hoe weet je van welk beest zo’n bot is? En waar zat het bot in het lijf? Onderzoek samen met fossielenexpert Jelle Reumer een van de botten die hij gevonden heeft. Zoek uit hoe oud het is en wat het bot vertelt over de oorspronkelijke eigenaar. Maar ook over de dieren die nu nog leven…

De lezingen zijn op 19 september, 24 oktober, 14 november en 19 december. Je koopt een kaartje voor de hele reeks. Losse kaartverkoop per lezing is niet mogelijk.

Livestreams
Kan je niet aanwezig zijn? Niet getreurd, de lezing is te volgen via betaalde livestream:

Boek en onderzoek lezingen
Wellicht ben je ook geinteresseerd in de 'Boek en onderzoek' lezingen? Bekijk ze in onze agenda.