Mediaopvoeding

Peuters groeien op in een wereld vol digitale media. Hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je als ouder of professional? De Bibliotheek Utrecht denkt graag met je mee. Meld je aan voor een van de webinars, lees meer of bekijk onze tips.

Webinars

Slim mediagebruik bij peuters | gratis webinar voor ouders

Peuters willen kijken, luisteren, spelen en doen. Binnen én buiten. Samen én alleen. 

Peuters van nu groeien op in een wereld waarin het beeldscherm een steeds grotere rol inneemt. Hoe ga je hier als ouder mee om en wat vind je ervan?
Denise Bontje, specialist mediaopvoeding en kinderen, maakt je tijdens dit Webinar wegwijs. Ze gaat in op het belang van mediaopvoeding en geeft concrete handvatten en tips.

 • Do 18 feb | 20.00 - 21.00 uur | Reserveer
 • Zo 28 mrt | 11.30 - 12.30 uur (tijdens Media Ukkie Dagen) | Reserveer
 • Do 8 apr | 20.00 - 21.00 | Reserveer

Mediaopvoeding en de kinderopvang | gratis webinar voor pedagogisch medewerkers, zorgconsulenten en werkbegeleiders

Peuters van nu groeien op in een wereld waarin het beeldscherm een steeds grotere rol inneemt. Mediaopvoeding is de verantwoordelijkheid van de ouders, maar ook als pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol.

Denise Bontje, specialist mediaopvoeding en kinderen, maakt je tijdens dit webinar wegwijs. Ze gaat in op het belang van mediaopvoeding en de rol van de pm’er. Ze geeft praktische voorbeelden over media die je in kunt zetten naast voorlezen, vertellen, zingen en spelen.
Uiteraard is er ruimte voor vragen. Na afloop ontvang je een WegWijzer met praktische tips waarmee je kan werken op de groep.

 • Do 11 feb | 20.00 - 21.00 uur | Reserveer
 • Ma 1 maart  | 20.00 - 21.00 uur | Reserveer
 • Ma 29 maart | 20.00 - 21.00 uur (tijdens de Media Ukkie Dagen) | Reserveer

Hoe leer je kinderen omgaan met digitale media?

Denise Bontje is specialist mediaopvoeding en (jonge) kinderen: 

“Door middel van mediaopvoeding leren kinderen omgaan met media op alle mogelijke manieren. Van lezen, kijken en spelen naar doen.”

Maak ouders eigenaar van hun eigen vraagstuk

Kathinka Bruinsma is maatschappelijk ondernemer. Ze stimuleert gelijkwaardige samenwerking in zorg, welzijn en onderwijs. Daarbij zoekt ze altijd de samenwerking tussen burger en organisatie. Hoe kijkt zij aan tegen mediaopvoeding?

Hoe belangrijk zijn mediaopvoeders voor ouders?
‘Er is veel media voor kinderen. Van een prentenboek tot een game. Natuurlijk is het belangrijk dat ouders weten hoe en wanneer ze de verschillende media in kunnen zetten. Mediaopvoeders, pedagogen, leerkrachten: iedereen kan ouders daarbij adviseren. Het is de vraag wat een ouder met de adviezen doet.

Vindt een ouder mediaopvoeding wel belangrijk, of vinden wij het als professionals belangrijk? 
’Misschien is een ouder zich niet bewust van de invloed van media op het kind? ‘Dat zou heel goed kunnen en natuurlijk is het dan goed dat ouders over het vraagstuk na gaan denken. Maar pas als zij mediaopvoeding zelf belangrijk vinden, kun je samen naar richtlijnen zoeken. Dat samen is daarbij essentieel. Pas vanuit gelijkwaardig partnerschap vinden veranderingen plaats die beklijven.’

De informatie die professionals verstrekken zijn dan vooral toevoegingen en aanvullingen?
‘Precies! We vergeten vaak dat ouders heel deskundig zijn als het gaat over het welzijn van hun kind. En daarom gebeurt het nogal eens dat professionals – vanuit betrokkenheid en zorg - met adviezen komen waar de ouder nog niet aan toe is. Dat is jammer, want daarmee raak je de ouder kwijt. Ook bij mediaopvoeding geldt: stel vragen. Waar zit deze specifieke ouder mee, hoe kom je samen tot oplossingen die duurzaam zijn.’

Is een webinar dan wel een juiste manier?
‘O ja, ik geloof zeker dat er kennis overgedragen wordt. Het is een interessant medium om veel mensen in een keer te bereiken. Het blijft echter bij een kennismaking. Wees daarbij helder over je doel. Wil je dat ouders participeren, dan kun je het webinar samen met hen inhoud geven. Of binnen een webinar ruimte geven om ook de deskundigheid van ouders in te brengen. Er zijn veel manieren om in gezamenlijkheid en op basis van gelijkwaardigheid eerste stappen te zetten.’

Meer informatie over gelijkwaardig partnerschap? Neem dan een kijkje op de website

Handige tips!

Digitale prentenboeken 0-6 jaar

Bekijk de interactieve prentenboeken van Bereslim, wepboek of geniet van voorlezen in de digitale voorleeshoek.

Beeldschermtijd 0-5 jaar

Hoe vaak en hoelang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? 

Leerzame apps en websites voor ukkies

Op de site van de Media Ukkie Dagen staan hierover veel tips.

Speciaal voor baby's

Wist je dat je baby al vanaf de eerste dag naar je stem luistert? En dat kinderen die als baby zijn voorgelezen later taalvaardiger zijn? Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. 

Mediadiamant

Als ouder wil je je
peuter of kleuter goed begeleiden, maar je weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt je daarbij.

 1. Plezier – geniet van de mogelijkheden
 2. Veilig – voorkom risico’s
 3. Samen – begeleid je kind
 4. Inhoud – weet welke media geschikt zijn
 5. Balans – momenten met en zonder

Gezamenlijk aanbod

Samen met Mira Media en Het Mediateam hebben we de handen ineen geslagen om leerkrachten, ouders en leerlingen een digitaal overzicht te bieden. Kijk hier wat we voor kleuters gevonden hebben.


Boekentips