Mediaopvoeding

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale media. Hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je als ouder of professional? Wat is het belang van mediaopvoeding? De Bibliotheek Utrecht denkt graag met je mee. Bekijk onze tips.

Media Ukkie Dagen Balans: Bewegen met media (2-6 jaar)

Op een gezonde manier tv kijken, kan dat? En wat is te veel schermtijd voor mijn kind? Geen gekke vragen, want ieder kind gaat vroeg of laat met digitale media aan de slag. Dat is leuk, kan leerzaam zijn en het kan ouders nét dat beetje ruimte geven in een drukke dag.  We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media, hoe doen ze dat? Liggend op de bank, of juist actief? Van ver weg, of dichtbij? Kortom, wat is de balans tussen bewegen en media? Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar door heel het land.

Ook de bieb geeft tips en adviezen aan opvoeders om kinderen in beweging te laten komen met media en hun balans te vinden én we organiseren een leuke activiteit voor kinderen van 2-6 jaar. Dus ren, spring of dans 30 maart en 31 maart naar Bibliotheek Leidsche Rijn en Bibliotheek Zuilen en beweeg mee met tablets, BeeBots, boeken en muziek! 

Kijk hier voor informatie en tips om thuis aan de slag te gaan met mediaopvoeding. 

De Media Ukkie Dagen zijn van vrijdag 24 t/m vrijdag 31 maart. 

MiniMediaMiddagen

Hoe ga je om met media? Wat kun je allemaal met media? Kom samen met je kind naar de MiniMediaMiddagen en ontdek alle mogelijkheden. Aan de hand van steeds een ander onderwerp neemt mediacoach Anneke van Soest je mee in de wereld van media en het jonge kind. Probeer uit, ontdek én stel al je vragen.

Bekijk alle data

De vijf meest gestelde vragen over mediaopvoeding

Denise Bontje is specialist mediaopvoeding en (jonge) kinderen: “Door middel van mediaopvoeding leren kinderen omgaan met media op alle mogelijke manieren. Van lezen, kijken en spelen naar doen.”

Lees meer over Denise op haar website

Mediaopvoeding voor professionals

Ben je een professional? Bekijk dan onze pagina over mediaopvoeding met tips voor pedagogisch medewerkers, medewerkers in de kinderopvang en andere beroepen die zich bezig houden met mediaopvoeding.

Naar mediaopvoeding voor professionals

Onderzoek naar mediagebruik in huishoudens met kinderen van 0-6 jaar

Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022 blijkt dat Mediaopvoeding onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp is. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats – na gezonde voeding, voldoende bewegen, sociaal gedrag en hygiëne.

Lees het onderzoek


Digitale prentenboeken

Bereslim

Bij Bereslim word je digitaal voorgelezen. Je vindt er prentenboeken voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar (gratis voor leden).

Ga naar Bereslim

Voorleeshoek

In de Voorleeshoek word je digitaal voorgelezen. Er staan boeken op in de leeftijd van 0 tot 10 jaar (gratis voor leden).

Ga naar de Voorleeshoek

Nieuw! Het Digicafé

Nieuwsgierig naar de online wereld? Kom naar het maandelijkse Digicafé in Bibliotheek Hoograven en Bibliotheek Overvecht. Ga met elkaar in gesprek en wissel leuke en handige tips uit. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Lees meer

Tips

Het Mediagesprek

media ukkie dagen

Wil je jouw kinderen helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Ga het gesprek aan

Mediasmarties

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?

Start hier met zoeken

Leerzame apps en websites voor ukkies

Op de site van de Media Ukkie Dagen staan hierover veel tips.

Naar de tips

Mediadiamant

Als ouder wil je je peuter of kleuter goed begeleiden, maar je weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt je daarbij.

  • Plezier – geniet van de mogelijkheden
  • Veilig – voorkom risico’s
  • Samen – begeleid je kind
  • Inhoud – weet welke media geschikt zijn
  • Balans – momenten met en zonder

Bekijk de tips voor 0-5 jaar

Prentenboeken over mediawijsheid