Mediaopvoeding

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale media. Hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je als ouder of professional? Wat is het belang van mediaopvoeding? De Bibliotheek Utrecht denkt graag met je mee. Bekijk onze tips.

De vijf meest gestelde vragen over mediaopvoeding

Denise Bontje is specialist mediaopvoeding en (jonge) kinderen: “Door middel van mediaopvoeding leren kinderen omgaan met media op alle mogelijke manieren. Van lezen, kijken en spelen naar doen.”

Lees meer over Denise op haar website

MiniMediaMiddagen

Hoe ga je om met media? Wat kun je allemaal met media? Kom samen met je kind naar de MiniMediaMiddagen en ontdek alle mogelijkheden. Aan de hand van steeds een ander onderwerp neemt mediacoach Anneke van Soest je mee in de wereld van media en het jonge kind. Probeer uit, ontdek én stel al je vragen.

Mediaopvoeding voor professionals

Ben je een professional? Bekijk dan onze pagina over mediaopvoeding met tips voor pedagogisch medewerkers, medewerkers in de kinderopvang en andere beroepen die zich bezig houden met mediaopvoeding.

Onderzoek naar mediagebruik in huishoudens met kinderen van 0-6 jaar

Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022 blijkt dat Mediaopvoeding onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp is. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats – na gezonde voeding, voldoende bewegen, sociaal gedrag en hygiëne.

Lees het onderzoek


Digitale prentenboeken

Bereslim

Bij Bereslim word je digitaal voorgelezen. Je vindt er prentenboeken voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar (gratis voor leden).

Voorleeshoek

In de Voorleeshoek word je digitaal voorgelezen. Er staan boeken op in de leeftijd van 0 tot 10 jaar (gratis voor leden).

Nieuw! Het Digicafé

Nieuwsgierig naar de online wereld? Kom naar het maandelijkse Digicafé in Bibliotheek Hoograven en Bibliotheek Overvecht. Ga met elkaar in gesprek en wissel leuke en handige tips uit. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Lees meer

Tips

Het Mediagesprek

media ukkie dagen

Wil je jouw kinderen helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Mediasmarties

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?

Leerzame apps en websites voor ukkies

Op de site van de Media Ukkie Dagen staan hierover veel tips.

Mediadiamant

Als ouder wil je je peuter of kleuter goed begeleiden, maar je weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt je daarbij.

  • Plezier – geniet van de mogelijkheden
  • Veilig – voorkom risico’s
  • Samen – begeleid je kind
  • Inhoud – weet welke media geschikt zijn
  • Balans – momenten met en zonder

Prentenboeken over mediawijsheid