Nationale Voorleesdagen

Woensdag 20 t/m zaterdag 30 januari

10 dagen lang voorlezen op RTV Utrecht

Vanaf woensdag 20 januari tien dagen lang te zien op RTV Utrecht. Tot en met 24 januari zendt RTV Utrecht uit op 2 kanalen, om 11.00 uur op RTV Utrecht en om 15.30 uur op UStad. Van dinsdag 26 t/m vrijdag 29 januari kun je nog vaker kijken naar de verhalen. Bij RTV Utrecht om 7.00, 8.00, 9.00 en 11.00 uur en op UStad om 07.30, 08.30 14.30 en 15.30 uur.

Bekijk in het overzicht hieronder wie welk boek uit de Prentenboeken Top 10 aan je voorleest.

Kinderboekenschrijfster Loes Riphagen.

Datum Voorlezer Boek
20 jan Loes Riphagen | kinderboekschrijfster ‘Coco kan het!’ - Loes Riphagen
21 jan Sharon Dijksma | burgemeester Utrecht ‘Mijn handen dansen en mijn mondje is een rondje’ - Riet Wille en Ingrid Godon
22 jan Anuar Aoulad Abdelkrim | cabaretier ‘Eén voor jou, twee voor mij’ - Jörg Mühle
23 jan Anna Woltz | kinderboekschrijfster ‘Naar de wolven’ - Anna Woltz illustraties Ingrid en Dieter Schubert
24 jan Dirk Scheele | kinderpopster ‘Wat rijmt er op stoep?’ - Harmen van Straaten
25 jan Hakim | Sesamstraat ‘Kom je mee?’ - Sjoerd Kuyper en Grootzus
26 jan Arjan Smit | Sesamstraat ‘Dit is uil’ - Libby Walden en Jacqui Lee
27 jan Deirdre Carasso | directeur Bibliotheek Utrecht ‘De jongen en de walvis’ van Linde Faas
28 jan Ebru Aydin | socioloog en fotograaf ‘Petra’ - Marianna Coppo
29 jan Helga Huisjes | muziekdocent ‘Op weg’ – Leo Timmers

Voorleestips in drie talen

Voorlezen is voor een kind heel belangrijk. Het is leerzaam en stimuleert de ontwikkeling van het kind. Bovendien is voorlezen erg gezellig! In het document via de link hieronder vind je 5 tips in het Nederlands, Turks en Arabisch.

Bekijk de tips!

Prentenboek van het jaar: Coco kan het! - Loes Riphagen

Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Leen dit prentenboek

Landelijke start op NPO3

H.K.H. Prinses Laurentien leest woensdag 20 januari om 07.05 uur ook ‘Coco kan het’ voor bij AVROTROS op Zappelin bij NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur.

Zappelin

Prentenboek Top Tien

Dans en zing mee met Coco

Dans en zing mee met het vrolijke liedje 'Coco kan het!' speciaal geschreven voor De Nationale Voorleesdagen. Het liedje is geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten, gezongen door Gerson Main. Het is te beluisteren via Spotify, Apple music, Deezer en YouTube Music.

Knutsel je eigen Coco

Lekker kleuren en knutselen.. Download hieronder de materialen of bekijk de knutselfilmpjes van Coco, poes en lieveheersbeestje.

Download hier de Coco-kleurplaat

Gratis miniboekje via de voedselbanken

Van het boekje ‘Coco kan het’ is een miniversie uitgegeven in het Nederlands, Arabisch, Pools en Turks. De Bibliotheek Utrecht doet 600 sets van deze boekjes cadeau: alle 250 gezinnen die een pakket krijgen van de voedselbank krijgen een set boekjes. De overige exemplaren gaan naar de peuteropvang, scholen en speeltuinen.

Voorlezen in de taal van het hart

Voorlezen werkt het best als je dat doet in de eigen taal, de ‘taal van het hart’. Waarom dat zo is en hoe het werkt, lees je in dit artikel:

Tentoonstelling over Coco gemaakt door cliënten van Abrona

“Eerst het leuke boek ‘Coco kan het’ gelezen, goed naar de prachtige tekeningen gekeken en vervolgens zijn we op alle groepen aan de gang gegaan met het thema….Coco, uitvliegende vogeltjes, jaargetijden, nestjes etc.
Er werd getekend, genaaid, geknipt, geplakt en met klei, hout, stof, papier-mache en wol gewerkt. Schilderijen werden opgezet en Coco kwam ook daar mooi en eigen tevoorschijn.
Stapje voor stapje kreeg de boom, met zijn kleurrijke inhoud en de schilderijen meer vorm en wat was het, ook dit jaar weer leuk om te doen.”

Wij van mooi van…Abrona hopen dat iedere Bieb bezoeker ook dit jaar weer geniet van de tentoonstelling, dit jaar van het ‘Coco kan het’ decor.