Nationale Voorleesdagen

Woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari

Voorlezen is leuk. En heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Op woensdag 25 januari zijn De Nationale Voorleesdagen gestart met veel voorleesfeestjes.

Uiteraard kun je nog vaker langskomen voor een fijn voorleesmoment! Op vrijdag 27 januari in Bibliotheek Zuilen, op woensdag 31 januari in wel 9 bibliotheken in Utrecht en op zaterdag 4 februari in Bibliotheek Oog in Al (ook in het Turks!). Kijk hier voor alle tijden.

Joukje Akveld Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan Modderman geeft in de tuin een feest voor zijn speelgoedbeesten. Daar hoort natuurlijk taart bij. Al gauw wordt het een wild feestje. Dus moeten alle kleren en alle beesten in bad. En ook het boek. En de taart. Wat zullen papa en mama daarvan...

Leen dit prentenboek

Haal in de bibliotheek gratis de vertaling van het prentenboek van het jaar in het Arabisch, Turks, Pools of Oekraïens.

Voor jezelf of iemand anders. Leen er de Nederlandstalige uitgave bij en lees ze samen voor. Want voorlezen is belangrijk, ook in de eigen taal.

Op woensdag 1 februari wordt in het Nederlands en het Turks voorgelezen in
Bibliotheek Leidsche Rijn (15.00 uur) en Bibliotheek Overvecht (15.30 uur).
Op zaterdag 4 februari om 11.00 in Bibliotheek Oog in Al.
Het voorlezen in het Turks wordt verzorgd door vrijwilligers van het Tulip Institute.

Voorleesontbijt met Douwe Bob (2+)

Douwe Bob zorgt voor een feestelijke start van de Nationale Voorleesdagen. Kom luisteren naar het prentenboek van het jaar, ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld. Over Maximiliaan die een feestje voor zijn beestjes geeft. Met taart. Het wordt een wild feest. Het wordt een vies feest. Tot zijn ouders thuiskomen …

Neem je je eigen picknickkleed mee? Dan krijg je in de bieb een ontbijtje. Uiteraard gaat Douwe Bob niet naar huis voor hij zelf een liedje gezongen heeft.

Wo 25 jan | 9:30 - 10:15 (inloop vanaf 9:00 uur) | Bibliotheek Neude 

Foto: Brendan de Clercq

Voorleesfeestjes van Maximiliaan Modderman (3-6)

Kom luisteren naar het prentenboek van het jaar ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ en vier het feestje mee! Met slingers,
iets lekkers en een feestmuts voor jou en je knuffel. Utrechtse voorleeshelden* lezen ieder half uur voor. Uiteraard kun je ook een
tas vol prentenboeken mee naar huis nemen. In Bibliotheek Neude leest om 15.00 uur burgemeester Sharon Dijksma voor.

Wo 25 jan | ALLE Bibliotheken van Utrecht (m.u.v. Waterwin) | 15:00 – 17:00 (elk half uur)

* Met dank aan vele Utrechtse bedrijven die hun medewerkers een middag uitlenen als Voorleesheld, een initiatief van Taal Doet Meer en Bibliotheek Utrecht

Lees meer

Maximiliaan Modderman geeft een feestje (2+) [Uitverkocht]

Vrolijke voorstelling met muziek over feest, vies worden en er lekker een puinhoop van maken. Gemaakt en gespeeld door theatermaker Marianne van Houten. Gebaseerd op ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, het prentenboek van het jaar.

Zo 29 jan | 11:30 - 12:10 | Bibliotheek Neude [uitverkocht]

Zo 5 feb | 10:30 - 11:10 | Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum [uitverkocht]

Kiekeboe! (1+) [Uitverkocht]

Een aaibare voorstelling van Theater Stof voor de allerkleinsten. Met olifant, schaap, uil en kikker. Over verstoppen en weer tevoorschijn komen. Na afloop kunnen kinderen spelen en verstoppen in het zachte decor. Laat je verrassen door deze stoffen wereld voor de allerkleinsten!

Zo 5 feb 2023 | 10:30 - 11:10 | Bibliotheek Neude 

Lees meer

BoekStart: Muzikale Verhaaltjes met Helga Huisjes (0-2 jaar)

Zing je graag met en voor je kind? Kom dan luisteren naar muziekdocente Helga Huisjes en zing mee met je baby of dreumes.
 

Voorleestips in vijf talen

Voorlezen is voor een kind heel belangrijk. Het is leerzaam en stimuleert de ontwikkeling van het kind. Bovendien is voorlezen erg gezellig! Bekijk via de links hieronder tips in het Nederlands, Turks, Arabisch, Oekraïens, Pools en Engels.

De Prentenboek Top 10

De leukste prentenboeken om voor te lezen. Leen ze in de bieb! De Top 10 is samengesteld door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten.