Festival BoekTok Live!

Kom op 15 september naar het gratis festival BoekTok Live in Bieb Neude! Het is de officiële opening van de Boekenweek van Jongeren! Ontmoet je favoriete (YA-)schrijvers of ga zelf aan de slag bij de leukste workshops, win vette prijzen bij de Beste-Boek-Bingo, stap op het podium bij de Poëzie Karaoke, ga shoppen bij de kraam van Broese of de leukste bookish verkopers.

Er is zoveel te doen dat je haast niet weet waar je moet beginnen!

Download het blokkenschema

Reserveer je ticket

Programma

Opening en uitreiking Beste Boek voor Jongeren

Het festival is de officiële aftrap van de Boekenweek van Jongeren. 3PAK-auteurs Rima Orie, Philip Huff en het duo Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen van DAMN, HONEY zijn aanwezig. Ze nemen het eerste exemplaar van 3PAK in ontvangst en signeren die van jou! Ook komen we er tijdens deze avond eindelijk achter wie de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren winnen. De shortlist is al even bekend, maar die avond worden de twee winnaars (categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en categorie Vertaald) bekendgemaakt. Tom De Cock is de host. Hij weet als geen ander hoe spannend het is om genomineerd te zijn voor deze prijs. Vorig jaar won hij deze namelijk met zijn fantastische boek Lily!

Interviews

Ruta Sepetys

Dat Ruta Sepetys bijzondere boeken schrijft is wel duidelijk! Stilte heeft een eigen stem won de titel Beste Boek voor Jongeren 2021 in de categorie Vertaald. Met haar meest recente boek, Ik moet je verraden, is Ruta opnieuw genomineerd voor de titel Beste Boek voor Jongeren 2023 in de categorie Vertaald. In Nederland worden haar young adult-boeken uitgeven door Luitingh-Sijthoff. Ruta woont in Texas. Haar vader is geboren in Litouwen. Ze was altijd al geïnteresseerd in haar Litouwse afkomst. Voor Zout van de zee deed ze drie jaar onderzoek naar de Wilhelm Gustloff en sprak ze met overlevenden. Eerder schreef ze het alom geprezen boek Schaduwliefde, dat verfilmd wordt. Destiny Stapper (leowithbooks_), online marketeer bij boekhandel Scheltema, gaat met Ruta via een online verbinding in gesprek over haar historische boeken die je altijd raken.

Foto: Magda Starowieyska

Ali Hazelwood

Het kan je niet ontgaan zijn, Ali Hazelwood is een enorme hit op BoekTok! Haar boeken, o.a. De liefdeshypothese en Love on the brain, zijn bestsellers over de hele wereld. Sexy, romantisch én intelligent, wat wil je als lezer nog meer? De ingrediënten uit haar boeken haalt ze uit haar eigen leven. Ze komt oorspronkelijk uit Italië en woonde in Duitsland en Japan voordat ze naar de VS verhuisde om te promoveren in de neurowetenschappen. Ze is onlangs professor geworden, wat ze zelf amper kan geloven. Als Hazelwood niet aan het werk is, houdt ze van hardlopen, haken en sciencefictionfilms kijken met haar twee katten en haar echtgenoot. Wij kunnen niet wachten tot Check & Mate, de eerste Young Adult van deze feelgoodauteur uitkomt. De Nederlandse vertaling verschijnt zelfs gelijk met de Engelse editie. Dat geeft uitgeverij Best of YA goed geregeld! Mieke van Eijsden, voorzitter van de vakjury én host van de maandelijkse instashow YA LIVE van de bibliotheek Utrecht zal er alles aan doen om tijdens deze online ontmoeting er voor te zorgen dat we al een tipje van de sluier van Check & Mate krijgen.

Foto: Justin A. Murphy

Philip Huff

Philip Huff is schrijver, dichter en regisseur. In 2009 debuteerde hij met Dagen van gras, drie jaar later gevolgd door het verfilmde Niemand in de stad. In zijn meest recente, bejubelde roman Wat je van bloed weet schrijft hij over het trauma van mishandeling. Jordi Lammers gaat met Philip in gesprek over zijn verhaal in 3PAK, over schrijverschap en over alles wat je nog van hem wilt weten.

Foto: Daniel Cohen

De vertaling

Er is een tegenstrijdigheid gaande. Veel jongeren willen graag een oorspronkelijk Engelstalig boek lezen en geen vertaling. Tegelijkertijd zijn er veel jongeren geïnteresseerd om vertaler te worden. Dat lijkt ons een goed uitgangspunt voor een interessant gesprek! De zeer ervaren vertaler Maria Postema (links) en nieuwe rijzende ster Vincent Oostelbos gaan in gesprek met booktokker Billy Rouwenhorst (@billyleest) (rechts).

Love is love

Het klinkt zo mooi, houden van wie je wilt houden. Toch is dat best spannend. Een eerste verliefdheid, vlinders en een roze wolk. Slapeloze nachten kun je ervan hebben. Maar wat als je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht? Dan is het allemaal nog veel spannender. Hoe fijn is het dan dat er boeken bestaan waarin jij jezelf kunt herkennen, zonder dat je jouw gevoelens al met anderen hoeft te delen.

De laatste jaren verschijnen er steeds meer lhbtiq+-boeken, ook van Nederlandstalige auteurs. Miriam Bruijstens (links), Nadine Swagerman (onder) en Tom De Cock (rechts) schrijven alle drie boeken waar lhbtiq+-personen een belangrijke rol spelen. Booktokker Billy Rouwenhorst bespreekt dit soort boeken heel vaak op haar TikTok (@billyleest) en Instagramaccount (@thereadingcowgirl). Zij zal de drie auteurs het hemd van het lijf vragen en ook jou de ruimte daartoe geven.

 


 

Workshops

‘Zelf weten’ door DAMN, HONEY

'Zelf weten', dat klinkt makkelijk: 'doe lekker waar je zelf zin in hebt', maar wat is dat dan? Hoe weet je wat je zelf wilt? Welke wensen/dromen komen vanuit jezelf, wat komt er vanuit de maatschappij? Kun je eigenlijk wel zelf weten? En als dat enigszins kan, hoe zorg je er dan voor dat je ontdekt wat je zelf het liefst doet/wil en niet meegaat met de stroom omdat dat 'nou eenmaal zo hoort'?

Allemaal vragen waar je samen met Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen van DAMN, HONEY over na kunt denken. In hun 3PAK-verhaal komen thema's voorbij als het schoonheidsideaal, studiekeuze en toekomst, seks, schaamte, relaties en heteronormativiteit. In de workshop kunnen deze thema's ook voorbijkomen, maar jij mag zelf ook thema’s voorstellen die jij belangrijk vindt.

Foto: © Tatjana Almuli 

Worldbuilding door Rima Orie

Hoe groot moet je wereld zijn voor een wervelend avontuur? Wat zijn de bouwstenen voor een realistische samenleving? Zijn de grenzen van fantasy echt ongelimiteerd? Laat je verbeelding de vrije loop gaan en transformeer je ideeën in levensechte fantasywerelden. Rima Orie leert jou tijdens deze workshop alles wat je moet weten om je eigen fantasywereld te creëren.

Foto: © Ester Gebuis

Black Out Poetry door Jordi Lammers

Black Out Poetry is ook bekend als stiftgedichten. Je maakt nieuwe teksten van oude bladzijdes. Je streept net zo lang tot er iets moois overblijft. Nu kun je natuurlijk gewoon strepen, maar je kunt strepen ook tot kunst verheffen! Jordi Lammers leert jou tijdens deze workshop precies hoe je dat doet. Laat je fantasie maar stromen en streep mee.

Foto: © Gaby Jongenelen


Heartstopper tekenen door Emma Ringelding

Stripmaker Emma Ringelding leert je in een halfuur je eigen Heartstopper-strip te tekenen. Eerst worden kort de tekenstijl, stripstijl én de manier van vertellen ontleed. Daarna ga je zelf aan de slag! Materialen zijn aanwezig, een hartstoppende anekdote moet je zelf meebrengen.  

Fantasiewezen maken van gevonden voorwerpen door Eva Toorenent

Tijdens deze workshop ga je een fantasiewezen maken op basis van een gevonden voorwerp. Voor deze workshop heeft Eva voorwerpen in een kleine schatkist gedaan: voorwerpen uit haar huis, van de kringloop of uit de natuur. Eerst vertelt zij over haar boek en laat voorbeelden zien, daarna ga jij aan de slag met potlood, stiften en papier. Laat je inspireren en laat je fantasie de vrije loop! 

Foto: Eva Toorenent

Maak je eigen BoekTok armbandje

Maak tijdens BoekTok Live jouw eigen letterarmbandje. DeesjesStudio weet als geen ander hoe je dat doet en kan jou erbij helpen. Ze heeft bakken vol verschillende kralen klaar liggen. Wat ga je kiezen? Je favoriete auteur? Of juist een boektitel? Of toch een vriendschapsarmband voor je boekenbuddy? Het kan allemaal!

Q&A met uitgevers

Wattpad is razend populair. Schrijfworkshops zitten vol en veel jongeren dromen van een carrière als schrijver. Maar tussen droom en realiteit zit nog wel een hele weg. Deze Q&A’s van 15 minuten bieden jou de kans om verschillende uitgevers het hemd van het lijf te vragen. Hoe werkt het uitgeefproces? Hoe val je op tussen al die andere manuscripten? Wat willen zij zien als je iets instuurt? Allemaal vragen die je kunt stellen en meer. Want zomaar een verhaal pitchen bij een uitgever heeft niet zoveel zin, maar de vraag stellen hoe jij je zo goed mogelijk kunt presenteren wel! De volgende uitgevers zijn aanwezig voor deze Q&A’s:  

  • Myrthe Spiteri van Blossom Books 
  • Luna Wong Lun Hing van Uitgeverij Moon 
  • Susanne Diependaal van Best of YA 
  • Thille Dop van Luitingh-Sijthoff  
  • Wende Wilbers van Querido

Leuke dingen om tussendoor te doen

Poëzie Karaoke met Proces Verbaal

Geen Abba, maar Slauerhoff! Een karaokebar waar geen songteksten, maar gedichten op het scherm verschijnen. Karaoke was voor mensen die niet kunnen zingen al uitermate geschikt om hun strotten toch eens te openen – liefst na de nodige schaamte overwinnende consumpties. Nu hoef je zelfs niet meer te zingen. Tijdens de Poëzie Karaoke draait het om je charisma en retorica.

Beste-Boek-Bingo

Wie houdt er nu niet van bingo? En als dat met boeken gecombineerd is dan is het al helemaal fantastisch! Tijdens deze Beste-Boek-Bingo kun je vette prijzen winnen. De hoofdprijs is zelfs een hele mooie Herschel rugzak waar je al je boeken in mee kunt nemen. Wie wil dat nu niet? Wij beginnen vast met oefenen… verticaal, diagonaal, horizontaal! BINGO!

Maak je eigen Ex Libris-stempel

Ben jij ook zo blij met alle boeken in jouw kast? Je hebt een persoonlijke collectie aangelegd en bent daar trots op. Wij snappen dat! Daarom krijg je tijdens BoekTok Live de mogelijkheid om je eigen Ex Libris-stempel te maken. Gertie Jaquet is illustrator én stempelmaker. Zij laat jou zien hoe je je eigen Ex Libris maakt.

Shoppen

Geen boekevent zonder leuke shops toch? Daarom hebben we hele leuke winkels voor je uitgenodigd.  
Broese boekverkopers is natuurlijk aanwezig! Zij hebben de leukste boeken liggen. Natuurlijk alle boeken die genomineerd zijn voor het Beste Boek voor Jongeren, die van de 3PAK-auteurs en de andere auteurs die aanwezig zijn, maar ook alle boeken die je gewoon wilt hebben. Alle aanwezige auteurs gaan uiteraard ook signeren.  

Daarnaast zijn er toffe shops van verkopers die je vast wel kent van Instagram, TikTok of Etsy.

Dit programma is georganiseerd door de CPNB.