UITfeest 2023

Het UITfeest komt er weer aan. Dit is dé plek waar je moet zijn om jezelf onder te dompelen in een dag vol plezier, cultuur en ontdekkingen. Tijdens het UITfeest op zondag 10 september geven we in Bieb Neude een voorproefje van de mooie, komende programma's in de bibliotheek. Theater, voorlezen, dichten, schrijven, gesprekken, muziek en meer! Ook in Overvecht kom je de bieb tegen!


Programma in Bibliotheek Neude | zondag 10 september

Theater: Sorrie Morrie (6+), door Dear T.

12.00 - 12.35 | Theater

Een muzikale en lichtvoetige voorstelling voor iedereen die zich weleens schuldig voelt. Morris voelt zich heel vaak schuldig. Wanneer ze de weg kwijtraakt, wanneer ze iets verkeerd begrepen heeft of op een pissebed staat. En iedere keer als ze zich schuldig voelt, staat ze even stokstijf stil. Tot ze op een dag zó stil staat, dat ze helemaal niet meer in beweging komt. (Foto: Tim Schouten)

Muzikale Verhaaltjes ‘Piep een nieuwe dag’

10.00 - 10.30 & 11.00 - 11.30 | Podium

Kom samen zingen, bewegen en muziek maken! In het najaar zijn er weer een boel mooie Boekstart activiteiten voor de allerkleinsten in de bieb. We geven vast een voorproefje.


 

Proefles Cursus Dreumes en Peuter Muziek

10.15-10.45 en 11.15-11.45 | Lab

Kom samen met je (klein)kind muziek maken in de bieb! Maak kennis met de deMuziekFabriek Utrecht. Zij organiseert in het najaar een serie leuke muzieklessen, waarbij er natuurlijk veel gezongen en lekker gedanst wordt.

Verhaalatelier: Boek zonder tekeningen (3-8 jaar)

11.30-14.30 | Atelier & Kids 0-8
Ook om 12.30, 13.30 en 14.30 uur in Overvecht

Elke maand zetten we tijdens het Verhaalatelier een mooi prentenboek in het zonnetje. Je wordt voorgelezen en gaat daarna lekker zelf aan de slag in het Atelier. Tijdens het UITfeest lezen we het grappige Boek zonder tekeningen van B.J. Novak. Daarna maak je zelf je eigen grappige boekje!

Kinderboekenweek: 100 huizen gezocht

12.00-17.00 uur | Grote hal (Nis 1)

Gezocht: Honderd huizen voor een voorleesfeestje tijdens de start van de Kinderboekenweek op woensdag 4 oktober! Het thema is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dat vieren we met 100 voorleesfeestjes bij Utrechtse kinderen thuis. Ook bij jou? Kom langs op het UITfeest in de bieb en geef je snel op!

Lezing Historisch Café

12.00-12.30 | Podium

Maandelijks organiseert Oud Utrecht het Historisch Café in het Theater van Bibliotheek Neude. Met elke keer een interessante lezing over een historisch Utrechts onderwerp. Nu vast een voorproefje! Dit keer over Brutalisme in Utrecht, een gevierde en verguisde stroming in de naoorlogse architectuur.

Boekpresentatie: Naar Texas en terug

12.00-12.45 | Tribune

Vader en zoon, Jeroen en Boris de Leijer, gingen in 2016 naar Texas om de presidentsverkiezingen te volgen. Het werd een moderne ‘rite de passage’ en samen maakten ze hier een graphic novel van. Kom luisteren naar hun verhaal.

Schrijfcafé

12.00-14.00 | Grote Hal

Zin in een schrijfsnack? Kom dan langs bij het Schrijfcafé en laat je verrassen door het aanbod! Het Schrijfcafé is maandelijks in bieb Neude.

Workshop thuis repareren door Repair Café

12.00-13.30 | Lab

Wil je graag zelf dingen kunnen repareren, maar denk je dat je twee linker handen hebt? Of het verkeerde gereedschap? Of weet je niet waar te beginnen en ben je bang dat je het nooit weer in elkaar krijgt? Kom dan naar de repareer-zelf workshop in het Lab, georganiseerd door Repair Café de Bieb. Aanmelden kan via: www.repaircafe-debieb.nl.

Stel je vraag over media-opvoeding

12.00-12.30 en 13.30-14.00 | Grote hal (Nis 3)

Wat kijken en doen je kinderen online? Hoe lang zijn ze op het scherm per dag? Worstel je hier als ouder wel eens mee? Kom langs en krijg tips hoe je kinderen bewust, veilig en gezond leert om te gaan met digitale media. Tijdens het UITfeest kun je op twee momenten al je vragen stellen aan de bibliotheek en het Mediateam.

De Tafel in de bieb

12.30-13.00 en 14.30-15.00 | Literatuurkamer

De Tafel in de bieb is een maandelijkse gesprekstafel voor actieve, geïnteresseerde ouderen. De tafel is opgericht door bewoners uit de binnenstad. Kom mee praten!

Tegenlicht Meet Up

12.30-13.00 en 14.45-15.15 | Collegezaal

TV programma VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Na elke uitzending kan je napraten in bieb Neude. De redactie neemt je op het UITfeest mee in de totstandkoming van de Meet Ups.

Meesterverteller Jacques Vriens leest voor

13.15-13.45 en 14.30-15.00 | Podium

Bekende schrijver Jacques Vriens leest voor uit het nieuwe prentenboek 'De wijde wereld in’ die hij samen maakte met kunstenaar Pallieter Hutschemakers. Pallieter illustreert live tijdens het voorlezen. Laat je inspireren door het verhaal over twee jonge dassen die stiekem de wijde wereld intrekken. Volg daarna een dassenpoor door de bieb naar de bijbehorende prentententoonstelling van Hutschemakers op de expowand op de 2e etage.

Fellow Feminists

13.15-13.45 en 15.30-16.00 | Collegezaal

Zou je de wereld een stukje mooier willen maken? En met anderen willen spreken over intersectioneel feministische zaken? Kom dan naar Fellow Feminists’ meeting. We zijn er om te verbinden en inspireren. Fellow Feminists is er voor iedereen: m/v/x. Elke maand komen de Feminists samen in de bieb. 

Avondverhalen

13.30-14.15 en 16.00-16.45 | Grote hal (Nis 2) 

Utrechters lezen hun favoriete verhalen voor. Kies een matrasje, luister lekker mee en praat nog even na. Elke maand in de bieb.

Borduurclub de Doorbloeiers

14.00-16.00 | Grote hal

De Doorbloeiers komen twee keer per maand samen in de hal van de bibliotheek om elkaar te ontmoeten en met naald en draad te inspireren. Sommigen handwerken of borduren al lang maar de meesten nog maar net. Neem je eigen project mee en schuif gezellig aan! Ook als je geen idee hebt waar te beginnen, ben je van harte welkom.

CoderDojo (7-17 jaar)

14.00-16.00 | Laboratorium

Bij CoderDojo Utrecht leren kinderen tussen de 7 en 17 jaar programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s maken, games maken en meer. Maandelijks vindt CoderDojo plaats in een van de vestigingen van de bieb. Kom je meedoen?

Bazarow.LIVE

14.00-14.30 & 16.15-16.45 | Collegezaal

Maak kennis met Bazarow.LIVE in Bieb Neude: Liliane Waanders en Roeland Dobbelaer, de vaste gezichten van Bazarow.LIVE kaarten een kwestie aan, geven boekentips en gaan in gesprek met auteurs. Om 14.00 is schrijver Arthur Japin te gast. Wil je meer? Dan ben je elke maand van harte welkom bij Bazarow.LIVE.

Ontdek de Filosoof in jezelf – Filosofie workshop met Ernst

13.15-14.15 - Literatuurkamer

Kan jij de filosoof in jezelf ontdekken? In deze workshop ga je in groepsverband aan de slag om je eigen, persoonlijke filosofie onder de loep te nemen. Deze workshop wordt gegeven voor filosoof Ernst Meijer, hij houdt in het najaar iedere maand een Filosofisch Spreekuur in bieb Neude.

Poëziespreekuur

13.15-14.15 | Grote hal (Nis 4)

Loop jij tegen een poëtische kwestie aan? Wil je in gesprek met een dichter? Of ben je op zoek naar dichttips? Kom dan langs bij het poëziespreekuur, waar (een) dichter(s) van het Utrechts Stadsdichtersgilde voor je klaar zit(ten).

Studium Generale: Cover to Cover

14.30-15.30 | Grote hal (Nis 3)

Kom luisteren naar historicus en schrijver Maarten van den Heuvel. Hij dook in de geschiedenis van zelfhulpboeken. Het gesprek met Van Den Heuvel is de opmaat naar een serie lezingen in de reeks Cover to Cover van Studium Generale van de Universiteit Utrecht in bieb Neude.

Dichten & Delen X Bibliotheek Utrecht

14.00-17.00 | Tribune

De initiatiefnemer van Dichten & Delen organiseert samen met de bieb een open podium, waar je in de breedste zin van het woord je woorden kunt delen. Of die nou blij, verdrietig, ervaren of beginnend zijn. Een gedicht, een verhaal, een rap of een ander talent: alles is welkom! Iedereen is vrij om op te staan! En plaats te nemen achter de microfoon!

Wist je dat: de bieb nodigt alle Utrechters uit om bij ons hun kennis en verhalen met elkaar uit te delen. Wil jij een club starten over een specifiek onderwerp, exposeren met je werk of een programma organiseren? Mail ons!

YA LIVE

16.30-17.00 | YOUNG afdeling

Op zoek naar je nieuwe favoriete Young Adult-boek? Mieke van de Bieb geeft live leestips!

Utrechtse spellenclub

Doorlopend in de Grote hal

Hou je van een spelletje? Kom dan naar de spellenclub! Utrecht zit boordevol spelontwerpers. Op het terras in de bieb presenteren ontwerpers Paul Brinkkemper, Joost Das en Dimitris de door henzelf ontworpen spellen Moneymaker, Passengers, Ortus en Critter Brawl. Speel lekker mee!

SETUP met David Zwitser – De Cuddle King 2000

Doorlopend in de Grote hal

De Cuddle King 2000 nodigt niet alleen uit om eens stevig vast te pakken, maar registreert ook alle verschillende knuffels die het ontvangt. Met behulp van geavanceerde sensoren en algoritmen kan onze Cuddle King 2000 je precies laten weten hoe je deze standaardsituatie in een date kunt beheersen. Zo creëert hij de ideale situatie om de knuffel tijdens een eerste date te trainen. Kom knuffelen in de bibliotheek!

Phishing naar Digitips

Doorlopend in de Grote hal

Ben je een bewuste gebruiker van digitale apparaten en toepassingen? Gebruik je 1 wachtwoord voor al je accounts? Wil je nog wat bijspijkeren op het gebied van online veiligheid? Of accepteer je dat je af en toe online genept wordt? We gaan phishen naar tips en tricks om je staande te houden in de digitaliserende wereld. Doe mee en word wijzer! 

Haikukern

Er komt maandelijks een haikukern groep bijeen in de bibliotheek om hun samen te schrijven en hun werk te bespreken. Voor het Uitfeest hangen er door het pand heen verschillende haiku’s over de bibliotheek. Kan jij ze allemaal vinden? 

Foto: Koen Laureij

Letterkar

Doorlopend in de Grote hal

Ongeveer 30.000 Utrechters zijn laaggeletterd. Mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen, en het begrijpen en toepassen van schriftelijke en digitale informatie. Het UITfeest valt samen met de Week van Lezen en Schrijven, waarin het DigiTaalnetwerk in Utrecht extra aandacht besteedt aan het onderwerp laaggeletterdheid. Met activiteiten op verschillende plekken in de stad, ook in de bibliotheek. Kom spelen met letters en taal bij de Letterkar!

Muzikaal voorproefje ‘The Neverending Story’ door Het Filiaal theatermakers

12.30-12.45 | Theater

Het Filiaal theatermakers levert een betoverend muzikaal optreden als voorproef op de familievoorstelling The Neverending Story, naar het gelijknamige boek. ‘Het Oneindige Verhaal’ speelt de hele kerstvakantie in Stadsschouwburg Utrecht. Componist Gábor Tarján laat je alvast in magische sferen komen, samen met violiste Emma Breedveld en kemençe speler Emine Bostanci. Het najaar in bieb Neude zit vol met mooie theatervoorstellingen, kijk online voor het programma!

Uitfeest Overvecht - Buurtgeluiden huiskamer

12.30 – 16.30 uur | parkeerplein aan de Gloriantdreef/Einsteindreef

Ontdek de unieke audio-installatie van Bibliotheek Overvecht: een gezellige huiskamer met fluisterende meubels die persoonlijke verhalen vertellen van buurtbewoners. Een unieke kans om de buurt op een nieuwe manier te leren kennen en te ontdekken wat je als wijkbewoner in bibliotheek Overvecht kunt doen komend jaar. Laat je verrassen!

Uitfeest Overvecht - Verhaalatelier

Boek zonder tekeningen (3-8 jaar)

12.30, 13.30 en 14.30 uur | parkeerplein aan de Gloriantdreef/Einsteindreef

Bij het Verhaalatelier luister je naar een mooi verhaal en ga je daarna zelf aan de slag. Tijdens het UITfeest lezen we het grappige Boek zonder tekeningen van B.J. Novak. Daarna maak je zelf je eigen grappige boekje!