Week van de Mediawijsheid

5 t/m 12 november 2021

Samen Sociaal Online

Dit jaar staat de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) in het teken van: Samen Sociaal Online. We staan stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met elkaar. Én om jezelf en anderen mediawijzer te maken - en daarmee weerbaarder en digitaal vaardiger.

Samen Sociaal Online

Heb jij 'em al? Dit collecters-item? Haal nu gratis een exemplaar op van 'Donald Duck duikt in de digitale wereld' bij een vestiging bij jou in de buurt. Op=op!

Lees alvast online!

Webinars

Di 9 nov | Webinar voor ouders met kinderen in het basisonderwijs

Denise Bontje van Mediasmarties.nl, neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn sociale media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je over media met je kind? En welke media kun je daarvoor gebruiken? Je ontvangt praktische tips om het gesprek aan te gaan over het gedrag online. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Laat je inspireren!

20.00 - 21.00 | Online

Do 11 nov | Webinar voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs

In dit webinar neemt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media, je in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen ze online? Wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten.

20.00 - 21.00 | Online

Hulp nodig bij digitale vaardigheden?

Tijdens het inloopspreekuur kun je onder begeleiding op de computer oefenen en vragen stellen over je mobiel of tablet. Ook kunnen we je helpen bij het zoeken naar een computercursus. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Ga naar het Informatiepunt

Digitale balans

Hoe zorg je als ouder voor een digitale balans thuis: Momentjes mét en zonder media?

Verslaving?

Waarom werkt een smartphone zo verslavend? Jongerenwerker Hanae Haddouche van Stichting JoU legt het uit.

Podcast | Media Ouders

Hoe kun je ouders op een luchtige manier laten kennismaken met het onderwerp mediaopvoeding? In de podcastserie ‘Media Ouders’ volg je de herkenbare zoektocht van de gezinnen van BN'ers Özcan ‘Eus’ Akyol en Anna van den Breemer en van Jan Rot en Daan Rot de Launay.

Beluister de podcast op Spotify

Boekentips

Meer tips over mediaopvoeding

Mediaopvoeding: Hoé dan?

Kinderen groeien op in een wereld waar bijna overal en altijd toegang tot media. Dat is leuk en leerzaam! Ook zijn er risico's, daarom is belangrijk dat kinderen veilig en bewust leren omgaan met media. De MediaDiamant kan hierbij helpen. Dit is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Het Mediagesprek

'Mediagesprek' is een website met handige informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen ondersteunen bij leuk en veilig mediagebruik. De teksten op de website zijn in het Engels, Frans, Nederlans, Turks, en Arabisch.

Mediamatties

Mediamatties is een tool om ouders te ondersteunen in het gesprek over sociale media en gamen met hun kind. Tijdens drie rondes krijgen ze een kijkje in elkaars online wereld. Zijn ouder en kind het met elkaar eens, of zijn er ook verschillen?

Het mediaspel van Beeld & Geluid

Aan de hand van dit spel ontdekken spelers elkaars media gewoontes. Wie kent de grappigste reclames? Wie besteedt de meeste tijd aan games of aan sociale media? Het mediaspel is een echt dobbelspel met kaarten die spelers zelf kunnen uitprinten.

Professional en op zoek naar mediaopvoeding tips?

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale media. Hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je als professional? De Bibliotheek Utrecht denkt graag met je mee.

In de bieb aan de slag met media maken?

Bezoek één van onze labs in Overvecht, Neude of Leidsche Rijn voor 7-12 jaar:

  • Overvecht Kidslab - elke dinsdag - 15.00 - 17.00 (8-12 jr)
  • Neude - Open lab - elke donderdag, 16.00 - 20.00
  • Leidsche Rijn -  Workshopserie stop motion - start 5 november

Heb je een vraag over mediawijsheid?

Heb je een vraag over schermtijd, het maken van afspraken rondom mediagebruik, of geschikte apps en websites? Stel ze aan de Bibliotheek!

In samenwerking met: