Martha Nussbaum: Woede en vergeving (uitverkocht)

11 december 2016, van 13:00 tot 16:30 | De Bibliotheek Neude, Neude 11 Utrecht

Kosten: €20 voor Bibliotheekleden, €25 voor niet leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Ooit werd onze samenleving geregeld door wraak en woede. Volgens de Grieken stelde de godin Athene de rechtsorde in. Ze verjoeg de wraakgodinnen daarbij niet. De wraakgodinnen werden gepacificeerd en kregen een plekje toegewezen in het centrum van Athene. Dat is precies wat wij ook zouden moeten doen met onze eigen woede- en wraakgevoelens, stelt de Amerikaanse topfilosofe Martha Nussbaum: we moeten ze een plek geven in ons privéleven, sociale leven en politieke leven.

Martha Nussbaum toert door Nederland naar aanleiding van haar nieuwe boek Woede en vergeving (Ambo). Teruggrijpend op de stoïcijnse filosofen laat ze zien hoe blinde woede omgezet kan worden in een goed gesprek, in wetgeving en in een generositeit zoals we die van Gandhi en Mandela kennen. Generositeit is beter dan vergeving, waarschuwt ze. Wie de ander vergeeft, plaatst zichzelf namelijk boven deze persoon. Vergeving gaat altijd met vernedering gepaard en houdt zo het onrecht - en dus de woede - onnodig in stand. Tijdens een bijzondere middag gaat ze dieper in op de onderwerpen in haar nieuwe boek en gaat zij in gesprek met levenskunstenaar en filosoof Joep Dohmen. De bijeenkomst wordt geopend door Bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren.


Martha Nussbaum is hoogleraar recht en ethiek aan de universiteit van Chicago. In Nederland kreeg zij grote bekendheid door haar optreden in de documentaire ‘Van de schoonheid en de troost’. Van haar hand verschenen bij uitgeverij Ambo in vertaling Wat liefde weet, Oplevingen van het denken, Grensgebieden van het recht, De breekbaarheid van het goede, Niet voor de winst en Mogelijkheden scheppen. Martha Nussbaum is eredoctor aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en aan de Universiteit Leuven.

Het programma

  • Vanaf 13.00 uur Ontvangst
  • 13.30 Introductie door Ton van Vlimmeren, directeur Bibliotheek Utrecht.
  • 13.35 Introductie over Martha Nussbaum door Joep Dohmen, professor aan de Universiteit voor Humanistiek
  • 14.05 Martha Nussbaum over Woede en Vergeving
  • 14.50 Interview door Joep Dohmen
  • 15.20 Gelegenheid tot het stellen van vragen door het publiek
  • 15.40 Afsluiting door Erno Eskens, ISVW
  • 15.45 Boek signeren & borrel
  • 16.30 Einde

Toegang tot deze middag kost €20,- voor leden van de Bibliotheek en €25,- voor niet-leden. Reserveren is verplicht.

Organisatie: Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en uitgeverij Ambo.

foto Martha Nussbaum door Paul Scheulderman - i-Publishing