Algoritmisch Historisch Museum

5 november 2017 t/m 30 november 2017 | Centrale Bibliotheek

Kosten: gratis

Na de Dutch Design Week, nu in de Bibliotheek aan de Oudegracht: het Algoritmisch Historisch Museum!

In het fictieve Algoritmisch Historisch Museum legt SETUP de bouwstenen van de technologie uit je eigen broekzak bloot: algoritmen.

Dit gebeurt aan de hand van drie thema’s uit de Nederlandse geschiedenis.

Deze historische thema’s zijn:

• slavernij en medische wetenschap in de 18e eeuw,
  • de strijd voor algemeen kiesrecht in de 19e eeuw
  • en verzuiling en seksuele moraal in de jaren '50 van de 20e eeuw.

Hoe zou Tinder hebben gewerkt in de jaren '50?
De onderwerpen lijken niks te maken te hebben met algoritmes, maar door algoritmes aan de geschiedenis toe te voegen, is goed te zien hoe ze werken.

Zo is er een algoritme dat laat zien hoe Tinder in de jaren '50 zou werken. Nu kiezen we een partner op basis van aantrekkelijkheid, intelligentie en opleidingsniveau. Tinder voor huwbare katholieken uit de jaren '50 had gekeken naar: wat doet je vader, kan je veel kinderen maken, mis je te veel kerkdiensten?

Zondag 5 nov, opening museum, t/m 30 nov- 14.00-15.00 uur- Centrale Bibliotheek

Daarna de hele maand te zien in het kader van Nederland Leest. Kom het jezelf verwonderen op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek.

De hele maand november vindt u op onze website een digitaal kennisdossier over Robotica. Deze aanvulling op ons programma bestaat uit een fraaie selectie boeken, filmpjes en artikelen.

Het thema van Nederland Leest is ‘Robotica’ en in de maand november is het boek Ik, robot van Isaac Asimov gratis af te halen in de Bibliotheek. Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op onze speciale Nederland Leest pagina