Oud Geleerd Jong Gedaan (afgelast)

26 november 2020, van 10:30 tot 11:30 | Elke week | Bibliotheek Lunetten

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Student voor de klas, senioren te gast. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan draait de rollen om. Je bent namelijk nooit te oud om te leren. Tijdens vier interactieve colleges vertelt Carlijne Vos over haar vakgebied filosofie.

In het eerste college staat de beroemde filosoof René Descartes centraal. Wat de mens bijzonder maakt, volgens Descartes, is dat wij kunnen denken. Kijk bijvoorbeeld, naar de ontwikkeling van wiskunde en wetenschap. Alleen, snap jij iets van wiskunde? En wij allemaal maken toch wel eens een domme keuze? Zijn mensen wel zo rationeel?


Het tweede college heet ‘Is De Mens Goed of Slecht?’ Iedereen heeft wel eens iets gedaan dat niet mag. Betekent dit dat mensen van nature slecht zijn? Of proberen mensen meestal het goede te doen, maar gaat het soms mis? Samen met de filosofen Hobbes en Rousseau onderzoekt Carlijne samen met het publiek deze vraag.


De titel van het derde college is ‘Opstaan Als de Wekker Gaat, Waarom?’ Elke ochtend als de wekker gaat, sta ik op om te douchen. Nooit sta ik stil bij het feit dat het échte optie is om te blijven liggen. Op deze manier lijken veel gewoontes geen keuzes die wij maken. Zijn wij niet altijd vrij om iets anders te doen? Of zijn mensen gewoontedieren tot op het bot? Onder andere de ideeën van Sartre hierover komen voorbij.

De collegereeks wordt afgesloten met het college ‘Technologie: van Hamers tot Robots ‘ staat de bijzondere relatie tussen de mens en technologie centraal. Ons leven is gevuld met technologie: brillen, pennen, mobiele telefoons. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om ons lichaam met technologie te verbeteren. Wat is technologie eigenlijk? Worden wij langzaam robots? En is dat erg?

Donderdag 5, 12, 19 en 26 nov | 10.30 - 11.30 uur, inloop vanaf 10.00 uur | Bibliotheek Lunetten | gratis | Reserveren: Via ouderenindewijk@bibliotheekutrecht.nl of telefonisch ma t/m vr tussen 10.00-17.00 uur 030-2861894.