Geldzaak- Vraag van de week

Elke week vind je hier een vraag over geldzaken.

Vraag week 22: Betaalproblemen

Ons gezinsinkomen is gehalveerd doordat mijn partner geen werk meer heeft. Zolang de coronacrisis aanhoudt zal daar geen verandering in komen. Wat gebeurt er als wij onze rekeningen niet meer kunnen betalen?

Als je een rekening niet op tijd betaalt, kan die rekening na een aanmaning en een termijn van twee weken worden verhoogd met incassokosten. Daarna kan de rekening nog verder oplopen, onder meer door deurwaarderskosten. Als je op tijd hulp zoekt kun je dit voorkomen. Neem daarom bij betaalproblemen altijd direct contact op met de instantie die je moet betalen en vraag om een betalingsregeling. Veel organisaties, zoals verhuurders, energiebedrijven en schuldeisers hebben hun regels versoepeld om mensen met betaalproblemen door de coronacrisis, tegemoet te komen.
Lukt het niet om een betalingsregeling te krijgen, heb je meerdere schuldeisers tegelijk of zijn de achterstanden al te groot, neem dan contact op met het buurtteam voor gratis schuldhulp. Zie voor adressen van de buurtteams www.buurtteamsutrecht.nl.

 

Vraag week 21: Eigen bijdrage kinderopvang

Ik heb door de coronamaatregelen geen gebruik gemaakt van de kinderopvang maar heb mijn eigen bijdrage voor de opvang wel doorbetaald aan het kinderdagverblijf. Die eigen bijdrage krijg ik terug, is mij verteld. Maar wanneer? En wat moet ik daarvoor doen?

Het is goed dat je niet bent gestopt met betalen. Zo is de plaats voor je kind behouden gebleven en was ondertussen ook noodopvang mogelijk van kinderen die niet thuis konden zijn. De overheid wil ouders die eigen bijdrage zo snel mogelijk terugbetalen. Dat zal in juni/juli gebeuren. Misschien iets later omdat de kinderopvang nog wat langer gesloten is gebleven dan aanvankelijk werd gedacht.

Je krijgt de eigen bijdrage vergoed tot de maximum uurprijs en het bedrag wordt rechtstreeks naar je bankrekening overgemaakt. De vergoeding is gebaseerd op de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Niet de Belastingdienst maar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het bedrag uit. De SVB stuurt ook een brief met een berekening van de vergoeding. Je hoeft als ouder dus zelf niets te doen, het geld wordt automatisch op je rekening gestort.

Vraag week 20: Inkomensdaling

Door de coronacrisis heb ik veel minder inkomsten. Het is nu al duidelijk dat mijn jaarinkomen in 2020 veel lager zal zijn dan in voorgaande jaren. Wat kan ik nu al doen om te voorkomen dat ik geldproblemen krijg?

Veel mensen zullen het in 2020 met een lager inkomen moeten doen. Heel verstandig om dan op tijd te onderzoeken of je je inkomen kunt aanvullen. Misschien is het voor het eerst dat je op zoek moet naar inkomensondersteunende regelingen. Er zijn financiƫle bijdragen van de gemeente Utrecht en van de overheid. Al die regelingen zijn inkomensafhankelijk, met andere woorden: de hoogte van je inkomen bepaalt of je een bijdrage kunt krijgen. Voor sommige regelingen is de hoogte van je netto maandinkomen bepalend, voor andere regelingen je jaarinkomen.

Check waar je recht op hebt, voorkom dat je geld laat liggen:

  • kijk op www.berekenuwrecht.nl en zie in een paar stappen waar je mogelijk recht op hebt
  • maak een proefberekening toeslagen op www.belastingdienst.nl en zie of je een toeslag kan krijgen en hoeveel
  • heb je meer informatie nodig of kom je er niet uit? Maak dan een afspraak bij De Geldzaak of met de sociaal raadslieden in je buurt, zie www.buurtteamsutrecht.nl.