Tegenlicht Meet Up

10 december 2018, van 19:00 tot 22:00 | Centrale Bibliotheek

Kosten: gratis wel graag aanmelden

Future fashion

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een gruwelijk systeem van ‘Fast Fashion’. Elk jaar worden 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt nooit gedragen, versnipperd of verbrand. De mode-industrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Het moet anders, maar hoe?

Gedreven door de markt spuwt de fast fashion draaimolen bijna wekelijks nieuwe collecties uit. De productietijd tussen de catwalks in Parijs, Londen en Milaan en de kledingrekken van de grote ketens als H&M en Zara is almaar korter. Het ene kledingstuk is nog goedkoper dan het andere. De overschotten van geretourneerde en niet-verkochte kledingstukken hopen zich op. Zelfs Afrika wil de afgedankte nieuwe kleding niet meer hebben, omdat het de interne productie verstoort. Elke seconde wordt wel ergens een vrachtwagen vol nieuwe textiel verbrand. Uit die molen stappen blijkt lastiger dan gedacht, zowel voor de consument als voor ontwerpers en producenten.

Vijf future fashion-pioniers willen hun industrie toekomstbestendig maken. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Zij dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt. Deze mode-vernieuwers staan aan de basis van de verandering die ons uit de impasse moet leiden. Zo wordt er door het Amsterdamse label Hacked By geëxperimenteerd met het hergebruik van kleding overschotten, in samenwerking met grote modeketens die deze overschotten veroorzaken. Het duo Vin + Omi presenteert in Londen een haute couture collectie gemaakt met nieuwe stoffen op basis van planten en plastic flessen. De Vlaamse Jasna Rok presenteert de mogelijkheid om straks iedere ochtend een nieuw kledingstuk aan te trekken gemaakt door een 3D printer. Of gaan we zelfs naar een wereld waarin we alleen nog maar dat ene Ultieme Kledingstuk dragen, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft worden?

Regie: Bregtje van der Haak

  • 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
  • 20.00 uur: start van de Meet up
  • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht