Uitfeest 2017

3 september 2017, van 13:00 tot 17:00 | Centrale Bibliotheek

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De Bibliotheek Utrecht is op het 20e Uitfeest het Huis van de Letteren. Van 13:00 uur tot 17:00 uur is iedereen welkom om op alle verdiepingen van de Centrale Bibliotheek te ontdekken wat Bibliotheek Utrecht en andere instellingen en auteurs allemaal in petto hebben.

Van een spoedcursus klassieke verhalen en een gesprek met een levend boek tot poëtisch tatoeages en een inspirerend college voor nieuwsgierige kids. Er valt te zingen, te luisteren, te knutselen en natuurlijk te lezen. Met o.m. Henk van Straten, Ingmar Heytze, theatergroep Aluin en Het Literatuurhuis. Check het volledige programma op de website. Voor sommige activiteiten geldt: vol is vol. Dus kom op tijd!

Programma:

 • Ingmar Heyzte wil je wat moois vertellen 13.15 – 13.45 op het plein, eerste etage 
  Gelauwerd voormalig Stadsdichter van Utrecht Ingmar Heytze is een graag geziene gast op de Culturele Zondagen. Op 3 september is hij er opnieuw bij tijdens het Uitfeest. De Koninklijke Bibliotheek zegt over hem: ‘Zijn heldere, toegankelijke gedichten zijn met souplesse en humor geschreven - en uit al hun poriën stromen citaten’. Ingmar draagt voor uit zijn nieuwste, nog niet gepubliceerde boek met als werktitel ‘Ik wilde je wat moois vertellen’.
 • Henk van Straten's Lees-, luister- en huivertoer 15.30 – 16.30 het plein, eerste etage 
  Een rondleiding door Van Straten’s inspiratie
  Henk van Straten (schrijver, columnist, journalist, vader en reptielhouder) schreef onder meer de roman ‘Bidden en Vallen’ en zijn meest recente autobiografische roman ‘Wij zeggen hier niet halfbroer’ dreigt een bestseller te worden. Van Straten schrijft ook voor o.a. Volkskrant Magazine, Trouw, De Correspondent, Elle, Esquire, en Vrij Nederland. Tijdens het Uitfeest in de Bibliotheek Utrecht neemt Henk je mee op een toer door de collectie, langs boeken en andere verhalen. Een tocht langs zijn inspiratiebronnen en must reads.

 

 • Rad van Aluin 14.00 – 15.15 op het plein, eerste etage 
  Het Rad van Aluin is een vrolijke show vol mini-klassiekers waarin je zelf bepaalt welke klassieker de acteurs spelen. Hilarische miniversies van beroemde toneelstukken van onder andere Shakespeare, Sofokles en Euripides. Van de koppige koning uit Antigone, tot de heksen uit Macbeth en van de sombere Hamlet tot de vrolijke Midzomernachtdroom. Draai aan het rad en Aluin speelt.
 • Virtual Reality Boekfiguren 13.15 – 14.45 in de kelder op de jeugdafdeling 
  Bouw je eigen virtual reality-bril en spot beroemde boekpersonages
  Er zijn beroemde boekfiguren verstopt in de Bibliotheek, die je met je eigen ogen niet kunt zien. Kom een Virtual Reality bril bouwen om op avontuur te gaan en ze allemaal te ontdekken. Spot Harry Potter, achtervolg Minoes en sta oog in oog met Dummie de Mummie. De bril neem je natuurlijk mee naar huis. Neem je eigen smartphone mee of leen er een van je ouders.

 

 • Creatief schrijven: uit je schrijfdak 13.15 – 14.00 en 14.30 – 15.15 in de erkerkamer, derde etage 

  De Bibliotheek is een schatkamer vol verhalen en personages. Deze schatkamer is vandaag de inspiratiebron voor jouw eigen verhalen en personages. Met korte schrijfopdrachten schudden we je creatieve schrijfspieren los en ga je helemaal uit je schrijfdak.
  Annemarie van den Brink en Trea Scholten zijn schrijvers en schrijfdocenten bij Tools voor taal, een Utrechts schrijfbedrijf waar creatief schrijven en spelen met taal voorop staan - of het nu gaat om columns, poëzie, verhalen of andere teksten. Kom proeven van ons schrijfaanbod voor komend (na)jaar en start jouw eigen schrijfavontuur. Schrijfervaring is niet nodig.
   

 

 • Human Library – Voorwoord 13.15 – 14.15 in de uithoek op de eerste etage 
  In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Mensen die je in je dagelijkse leven niet snel spreekt, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent. Net als in een gewone Bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library Bibliotheekbezoekers toegang tot de belevingswereld van een ander. Op een hele simpele manier: door met elkaar in gesprek te gaan. Hoe is het om vrouwelijke politieagent te zijn? Hoe ziet het leven van een jonge dominee eruit en dat van een transgender? Hoe voelt het als vluchteling in Utrecht of als hardcore FC Utrecht fan? Kom lezen!
  Deze activiteit is een preview van 10 en 11 november in de Centrale Bibliotheek.

 • Literaire tattoos 13.15 – 16.30 Eerste etage
  Op zaterdag 16 september 2017 vieren we de 35ste Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg. Kom tijdens het Uitfeest alvast in de stemming en laat een bestaande dichtregel of je eigen favoriete spreuk of oneliner vereeuwigen door de creatievelingen van TUIG Tattooshop. Eeuwig voor zolang het Uitfeest duurt, dus spijt hoef je nooit te hebben van je poëtische impuls op je arm, borst, voorhoofd of welk lichaamsdeel dan ook.
 • Verhaalatelier: voorlezen & schilderen 13.30 – 14.15 in de collegezaal op de derde verdieping
  Eerst voorgelezen worden en dan met verf aan de slag met het verhaal. Dat is het verhaalatelier. Tijdens het Uitfeest staat de klassieker 'De stip' van Peter H. Reynolds centraal. Het verhaal gaat over een kind dat zegt dat ze niet kan tekenen. Juf laat de onwillige Floor een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt haar het te ondertekenen met haar naam….Wat er dan gebeurt! Aansluitend maken we zelf een verhaal in stippentaal. We experimenteren met verschillende materialen zodat we echte stippenkunstenaars worden.

 

 • Natuurgedichten 13.45 – 14.30 Op de derde etage bij de piano 
  De liefde voor de natuur bloeit als nooit tevoren. Maar de zorg om het milieu groeit ook. Dichters van Taalpodium dragen hun mooiste natuurgedichten voor. Fred Penninga van het Utrechts Stadsdichtersgilde presenteert.
 • Scoor je griezeltattoo 14.00 – 16.00 in de kelder op de jeugdafdeling 
  De Centrale Bibliotheek organiseert tijdens de Kinderboekenweek op 14 oktober het Griezelgala. Kom alvast voorproeven en scoor een griezeltattoo om in de juiste griezelstemming te komen. Leuk weetje: de tattoos zijn speciaal voor jou gemaakt.
  We werken met een tijdslot, dus je kunt ter plekke intekenen, wel zo handig.
 • Dichtersgilde’s eerste Poezie Koezie 14.45 – 16.00 in de uithoek op de eerste etage 
  Het Utrechts Stadsdichtersgilde presenteert de allereerste Poezie Koezie. Oorspronkelijk heet het Pecha Kucha en komt het uit Japan. Deelnemers presenteren een diavoorstelling van 20 afbeeldingen in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt precies 20 seconden getoond. De afbeeldingen bevatten geen verklarende tekst. Dat laatste is voor dichters best wel lastig natuurlijk. Op initiatief van het gilde pakten 7 dichters uit Utrecht deze uitdaging op en laten op het Uitfeest zien hoe ze dit opgelost hebben. Presentatie door Nanne Nauta.

 • Koffer vol muziek: de Uitfeesteditie 15.00 – 15.30 Op de derde etage, bij de piano 
  In Koffer vol Muziek - de Uitfeesteditie spelen Coen Witteveen en Jolieke Sorber fragmenten en liedjes uit Coen’s interactieve kindervoorstelling ‘Koffer vol muziek’ (een reis door de muziekgeschiedenis) en ook hun gezamenlijke repertoire, waaronder hun Kinderboekenweekliedjes.
  Coen Witteveen is saxofonist, producer/componist en theatermaker en speelt onder meer in de Titanenband van Typhoon. Jolieke Sorber is zangeres/songwriter, zangdocent en theatermaker.
 • Kidscollege: Alles over de maan! 15.00 – 16.00 in de collegezaal op de derde verdieping 
  Hoe zit het ook alweer met de maan? Hoe zien de lavatunnels eruit, wat is de ontsnappingssnelheid en waar komt die maan eigenlijk vandaan? Hoor alles over de maan van maandeskundige Sandra van Dam tijdens het Kidscollege op het Uitfeest. Voor één keer gratis!
 • Zing Nederlands met me 16.15 – 16.45 Op de derde etage, bij de piano 
  Een taal leren door te zingen. Dat is leuk, het verbroedert en het werkt!
  Met Zing Nederlands met me sluiten we het Uitfeest in de Bibliotheek swingend af. Onder (bege)leiding van Manon Ros (op piano) en met de liedteksten bij de hand, zingen we op de muziekafdeling twee Nederlandstalige liedjes. Misschien zelfs meerstemming als je durft!
  Naar voorbeeld van Paradiso organiseert de Bibliotheek Utrecht nu Zing Nederlands met me in de Centrale Bibliotheek.
  Dit is een maandelijkse activiteit in de Centrale Bibliotheek. Volgende edities zijn op 24/9, 22/10, 26/11 en 24/12
   

Blokkenschema van het programma