“Van Stadsie tot Stad: 1950 tot 1975”: Geluk in het naoorlogse Utrecht

3 oktober 2017, van 20:00 tot 21:30 | De Bibliotheek Vleuterweide

Kosten: € 4,00 voor leden en € 6,00 voor niet leden

Lezing door Ad van Liempt

Op dinsdag 3 oktober 2017 organiseert de Historische Vereniging Vleuten de Meern Haarzuilens & Leidsche Rijn i.s.m. de Bibliotheek Utrecht een lezing met Ad van Liempt over de historie van Utrecht en de omgeving. Dit mede naar aanleiding van het boek “Van stadsie tot stad: Utrecht 1950-1975”, door Ton van den Berg en Ad van Liempt.

We schrijven jaren '50 van de vorige eeuw. Utrecht is weer het wat slaperige provinciestadje geworden dat het ook voor de oorlog is geweest. Het herstelt zich snel van de schande die over de stad kwam toen het jarenlang door de collaborerende NSB de 'Stad der Beweging' werd genoemd. Dan slaat Utrecht de weg in naar de positie van bruisend hart van Nederland. Het begint met gebiedsuitbreiding: in het oosten, noorden en zuiden snoept Utrecht stukken grond af van de buurgemeenten. Dan de ontwikkeling van nieuwe wijken: Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht - zo verslaat Utrecht tussen 1950-1975 volksvijand nummer één: de woningnood.

En Utrecht stoot door: alles moet nieuw worden. Tot verdriet van velen gaat het Centraal Station eraan, samen met de naastgelegen Stationswijk. Er wordt zelfs een stuk singel gedempt. Alles voor de vooruitgang: de hypermoderne betonkolos Hoog Catharijne moet Utrecht tot 'winkelhart van Nederland' maken. Het gevolg hadden weinigen voorzien: om te oeverleven richt het oude centrum zich op, flinke gedeelten worden autovrij, overal komen terrassen en de voorheen ingeslapen stad wordt tot leven gewekt.

Auteur/journalist Ad van Liempt zal ingaan op het thema: 'Geluk in naoorlogs Utrecht'.
De lezing past in het centrale thema van de Maand van de Geschiedenis die in oktober a.s. wordt gehouden: „Geluk”.
Ad van Liempt, die een groot aantal boeken over historische onderwerpen op zijn naam heeft, kwam in het voorjaar met een boek over de stad Utrecht in de periode 1950-1975. Het selecteren van foto’s voor dat boek, dat hij samen schreef met de journalist Ton van den Berg, bracht hem op de gedachte dat in die periode het welzijn en de welvaart in het verarmde Nederland zodanig toenamen dat die op de beelden uit die tijd goed zijn af te lezen. In de lezing zullen ook aspecten vanuit ons leefgebied langs komen.

Locatie: Bibliotheek Vleuterweide, Burchtpoort 16, 3452MD Vleuten
Datum: dinsdag 3 oktober 2017, aanvang 20.00, zaal open 19.30