Een avond met Annejet van der Zijl (uitverkocht)

8 maart 2020, van 20:00 tot 22:30 | De Bibliotheek Neude

Kosten: gratis

Annejet van der Zijl wordt geïnterviewd door literatuurcriticus Arjan Peters. Terwijl Maron Penn de avond muzikaal omlijst, vertelt Annejet over zichzelf. En natuurlijk over haar biografieën, haar eerste fictieve roman en het Boekenweekgeschenk van dit jaar.

Deze Try-out is uitverkocht. Je kunt niet meer reserveren.

Foto's en Filmpjes

Let op: Tijdens de try-outs in de Neude maakt de Bibliotheek Utrecht foto's en filmpjes die later als beeldmateriaal gebruikt kunnen worden in uitingen van de Bibliotheek Utrecht. Door naar een try-out te komen geef je hier toestemming voor.

Ik ga graag mijn eigen gang en kan behoorlijk opstandig worden als ik daarin gedwarsboomd word.

— Annejet van der Zijl

  • Over Annejet

    Schreef o.a. literaire non-fictie: ‘De Amerikaanse prinses’, ‘Sonny Boy’, ‘Anna’, ‘Het leven van Annie M.G. Schmidt’, ‘Bernhard’, ‘Een verborgen geschiedenis’. Was eerder misdaadverslaggever. Boek op nachtkastje? ‘City of Girls’ van Elizabeth Gilbert. Boekentip voor dwarsdenkers? ‘Life after life’ van Kate Atkinson.

    Bekijk details van Over Annejet

Interview met Annejet van der Zijl

Het thema van de Boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers. Vind jij jezelf een rebel/dwarsdenker?
‘Nee, eigenlijk niet. Bij een rebel of een dwarsdenker denk ik aan iemand die zich tegen andere mensen of een bestaande orde afzet. Die neiging heb ik niet. Ik ga alleen heel graag mijn eigen gang en kan behoorlijk opstandig worden als ik daarin word gedwarsboomd.’

Welke rebel of dwarsdenker is een inspiratiebron voor jou? En kun je daarvoor nog putten uit je ervaringen als misdaadjournalist in je ‘vorige’ leven?
‘Zoals ik al zei: dwarsdenkers op zich vind ik niet zo boeiend. Maar de hoofdpersonen uit mijn boeken zijn wel allemaal mensen die heel duidelijk hun eigen weg kozen, soms dwars tegen bestaande conventies in. Iemand als Annie M.G. Schmidt had daarnaast ook een heel originele kijk op dingen. Dus daar haal ik in mijn eigen leven ook wel inspiratie uit. In mijn misdaadcarrière ben ik eerlijk gezegd weinig mensen tegengekomen waar ik echt blij van werd, dus van al die boeven en boefjes heb ik weinig opgestoken. Gelukkig maar!’

Je mocht het Boekenweekgeschenk 2020 schrijven, het werd een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in de 19e eeuw. Wat kwam eerst: het thema of het verhaal? En welke rebel/dwarsdenker in het verhaal is je favoriet?
‘Het verhaal. Het thema is later door het CPNB bedacht en heeft verder niets met mijn Boekenweekgeschenk te maken – ik hoefde mijn onderwerp er ook niet op aan te passen. Mijn twee hoofdpersonen, Leon en Juliette, zijn mijn favorieten. Vooral omdat ze de moed hadden om van elkaar te blijven houden en voor elkaar te kiezen, terwijl die liefde in die tijd en op die plek zo moeilijk en zelfs levensgevaarlijk was.’ 

Een van je bekendste boeken is de bestseller ‘Sonny Boy’. Het staat zelfs in de top-10 meest gelezen boeken onder examenkandidaten havo en vwo. Waarom denk je dat dat zo is?
‘Ik denk omdat het zo’n ontroerend verhaal is en iedere lezer voelt dat het goed is dat het verhaal van deze mensen opgeschreven is. Het is nu net uitgekomen in Amerika en het is heel bijzonder om te zien dat de Amerikaanse lezers er net zo op reageren, ook al zijn Nederland en Suriname voor hen ver weg.’


Foto: Anja van Wijgerden