Basiscursus Verhalen vertellen

17 mei 2021, van 19:00 tot 21:30 | Online via Zoom | zes wekelijkse cursusavonden

Kosten: € 100 lid / € 140 niet-lid

In de basiscursus leer je hoe je verhalen kunt vertellen. Je ontdekt de bouwstenen van een goed verhaal. Daarnaast maak je kennis met beeldend vertellen en het gebruik van fantasie. Samen met docent Raymond den Boestert van de Vertelacademie besteed je aandacht aan jouw persoonlijke band met de verhalen die je vertelt. En werk je aan je presentatievaardigheden. De cursus sluit af met een presentatie.

Voor iedereen die van verhalen houdt en verhalen wil vertellen

De cursus is opgebouwd uit de volgende drie delen: 

1. Het verhaal. In het eerste gedeelte worden verhalen onderzocht. De deelnemer leert hoe een verhaal wordt opgebouwd en maakt kennis met verschillende soorten verhalen en vertelconstructies. Onderzocht wordt uit welke beelden, geuren en kleuren een verhaal bestaat. De fantasie wordt geëxploreerd om beelden en fantasieën op te roepen en met die ingrediënten een verhaal te vertellen. 

2. De verteller. Het tweede gedeelte van de cursus draait om training van de verteller. Nonsenstaal, voorwerpen en oefeningen uit het theater worden gebruikt om belemmeringen te overschrijden. De verteller gaat op zoek naar de emotionele binding met het verhaal en ontwikkelt een eigen invalshoek, de drijfveer achter de vertelling. 

3. De verteller en het verhaal. In het derde gedeelte wordt gewerkt aan de presentatie van het verhaal.  

Meer informatie vind je op de website van de Vertelacademie

Praktische informatie

De cursusdata zijn:

  • maandag 17 mei
  • maandag 31 mei
  • maandag 7 juni
  • maandag 14 juni
  • maandag 21 juni
  • maandag 28 juni

De cursusavonden duren van 19.00 tot 21.30 uur en worden voor ieders veiligheid via Zoom gegeven.

Presentatie op maandag 28 juni

De cursus wordt op maandag 28 juni afgesloten met een presentatie. Je krijgt voorafgaand nog een workshop en vertelt daarna een kort persoonlijk verhaal. De coronamaatregelen die op 28 juni van kracht zijn bepalen waar en in welke vorm deze eindpresentatie zal plaatsvinden.  

De workshop wordt gegeven door Raymond den Boestert. Hij is verhalenverteller en docent bij de Vertelacademie. Voor de Bibliotheek Utrecht begeleidde Raymond in de afgelopen jaren Waargebeurd!, een podium voor verhalenvertellers.