Basiscursus Verhalen vertellen

27 september 2021, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude - Collegezaal | zes wekelijkse cursusavonden

Kosten: € 100 lid / € 140 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In de basiscursus leer je hoe je verhalen kunt vertellen. Je ontdekt de bouwstenen van een goed verhaal. Daarnaast maak je kennis met beeldend vertellen en het gebruik van fantasie. Samen met docent Raymond den Boestert van de Vertelacademie besteed je aandacht aan jouw persoonlijke band met de verhalen die je vertelt. En werk je aan je presentatievaardigheden. De cursus sluit af met een presentatie in het theater van Bibliotheek Neude, met vrienden en familie als publiek. Voor iedereen die van verhalen houdt en verhalen wil vertellen.

De cursus is opgebouwd uit de volgende drie delen:  

1. Het verhaal. In het eerste gedeelte worden verhalen onderzocht. De deelnemer leert hoe een verhaal wordt opgebouwd en maakt kennis met verschillende soorten verhalen en vertelconstructies. Onderzocht wordt uit welke beelden, geuren en kleuren een verhaal bestaat. De fantasie wordt geëxploreerd om beelden en fantasieën op te roepen en met die ingrediënten een verhaal te vertellen.  

2. De verteller. Het tweede gedeelte van de cursus draait om training van de verteller. Nonsenstaal, voorwerpen en oefeningen uit het theater worden gebruikt om belemmeringen te overschrijden. De verteller gaat op zoek naar de emotionele binding met het verhaal en ontwikkelt een eigen invalshoek, de drijfveer achter de vertelling.  

3. De verteller en het verhaal. In het derde gedeelte wordt gewerkt aan de presentatie van het verhaal.   
Meer informatie vind je op de website van de Vertelacademie.

Praktische informatie

De cursusdata zijn: 

  • maandag 27 september – Collegezaal, Bibliotheek Neude
  • maandag 4 oktober – Collegezaal, Bibliotheek Neude 
  • maandag 11 oktober – Collegezaal, Bibliotheek Neude 
  • maandag 25 oktober – Collegezaal, Bibliotheek Neude 
  • maandag 1 november – Collegezaal, Bibliotheek Neude 
  • maandag 8 november – eindpresentatie in Theater 

De cursusavonden duren van 19.00 tot 21.30 uur. 

Presentatie op maandag 8 november

De cursus wordt op maandag 8 november afgesloten met een presentatie. Je krijgt voorafgaand nog een workshop en vertelt daarna een kort persoonlijk verhaal. Deze eindpresentatie zal plaatsvinden in het theater van Bibliotheek Neude, waarbij familie en vrienden welkom zijn als publiek. De workshop wordt gegeven door Raymond den Boestert. Hij is verhalenverteller en docent bij de Vertelacademie. Voor de Bibliotheek Utrecht begeleidde Raymond in de afgelopen jaren Waargebeurd!, een podium voor verhalenvertellers.


logo