Bazarow Live

5 april 2023, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude - Theater

Kosten: € 5 lid / € 10 niet-lid | Livestream: € 2,50 lid / € 5 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Bazarow.Live in bieb Neude ontvangt schrijvers, praat met deskundigen, kaart kwesties aan die spelen in het boekenvak en geeft boekentips. Deze avond staat Bazarow.Live in Bieb Neude in het teken van de Maand van de Filosofie.

Voormalig Filosoof des Vaderlands Hans Achterhuis komt praten over Ik wil begrijpen: de onbekende Hannah Arendt. En Joke van Leeuwen komt: ze schreef dit jaar het kinderboek voor de Maand van de Filosofie Dát bedoel ik, zei de zalm.

Hans Achterhuis
Hans Achterhuis schreef al eerder over filosofe Hannah Arendt, maar nooit eerder deed hij dat zo persoonlijk als in Ik wil begrijpen: de onbekende Hannah Arendt. Tot dat onbekende behoren volgens Hans Achterhuis: haar eerste echtgenoot Günther Stern (beter bekend als Günther Anders), het belang van de joodse traditie voor haar denken en de relevantie van haar filosofie voor de verwerking van ons koloniale verleden.
In zijn nieuwe boek ontrafelt Hans Achterhuis zijn filosofische vriendschap met een denker in wier werk aanzitten genoeg zitten om ook hedendaagse thema’s te duiden.

Roeland Dobbelaer gaat in gesprek met Hans Achterhuis. (foto: Roy Beusker)

Joke van Leeuwen 
In Dát bedoel ik, zei de zalm – het kinderboek dat Joke van Leeuwen speciaal voor de Maand van de Filosofie schreef -ontmoeten allerlei ‘ongewone’ personages zoals een vlieg, een paardenbloem en een straatsteen elkaar. In hun gesprekken snijden zij grootse thema’s aan. Ze hebben het over groot en klein zijn, over gewild zijn of verstoten. Onderwerpen waar lezers van het werk van Joke van Leeuwen niet vreemd van op zullen kijken. En net als in de rest van haar werk, is ook nu de vorm waarin ze het verhaal vertelt niet van ondergeschikt belang. Dát bedoel ik, zei de zalm is een doorgeefverhaal, een verhaal waarin uiteindelijk alles met alles verbonden is.

Liliane Waanders gaat met Joke van Leeuwen in gesprek. (foto: Brenda van Leeuwen)

De kwestie
Als je filosoof wilt zijn, moet je romans schrijven’, vond Albert Camus. In De Kwestie hebben we het met schrijver, filosoof en docent aan de Schrijversvakschool Rinske Hillen over de vraag of romanschrijvers die filosofie gestudeerd hebben andere romans schrijven dan schrijvers die Nederlands studeerden.

Boekwinkel Savannay Bay is aanwezig met een boekstand, waar boeken van de gasten kunnen worden aangeschaft én gesigneerd.

Bekijk hier eerdere afleveringen van Bazarow.Live in bieb Neude.

Reserveer hier voor de livestream

Reserveer hier je kaartje