Bazarow Live

8 maart 2023, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude - Theater

Kosten: € 5 lid / € 10 niet-lid | Livestream: € 2,50 lid / € 5 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Bazarow.Live in bieb Neude ontvangt schrijvers, praat met deskundigen, kaart kwesties aan die spelen in het boekenvak en geeft boekentips.

Deze avond staat Bazarow.Live in Bieb Neude in het teken van Internationale Vrouwendag. Literair talent 2023 – volgens NRC – Femke Brockhus schreef met Kleine haperende vluchten een roman over een vrouw die ontsnapt uit een keurslijf. Filmessayiste Basje Boer spreekt zich in Pose uit over clichébeelden van vrouwen en de vraag of vrouwen zich wel voldoende geroepen voelen om dat beeld bij te stellen.

Basje Boer
In Pose – Over hoe we kijken en wie we spelen analyseert Basje Boer de manier waarop vrouwen gerepresenteerd worden in de popcultuur in het algemeen en films in het bijzonder. Ze onderzoekt hoe die manier waarop vrouwen neergezet worden samenhangt met dominante maatschappelijke verhoudingen, het feit dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in diverse culturele sectoren en de male gaze. Maar ze is ook kritisch als het gaat om de vraag of vrouwen zich niet makkelijk neerleggen bij de rollen die ze opgelegd krijgen. Vinden ze het stiekem niet aantrekkelijk om een passief personage te zijn.
Roeland Dobbelaer gaat in gesprek met Basje Boer.

Femke Brockhus
Femke Brockhus werd door NRC uitgeroepen tot literair talent 2023. Van haar verscheen recent de roman Kleine haperende vluchten over een vrouw die spoorloos verdwijnt en haar man, een architect, en haar dochtertje achterlaat. In een nu al herkenbare stijl– Kleine haperende vluchten is na Laat het stil zijn (2017) haar tweede roman – die gekenmerkt wordt door korte hoofdstukken, opgebouwd uit alinea’s vol vloeiende, verkennende zinnen, gescheiden door veel witregels – vertelt zij het verhaal van een jonge man en een jonge vrouw die misschien wel nooit echt voor elkaar bestemd waren.
Liliane Waanders gaat met Femke Brockhus in gesprek.

De Kwestie
Schrijver Christine Otten is te gast tijdens de Kwestie. Over moed in de literatuur. Dit naar aanleiding van haar essay De ander bestaat niet en haar betrokkenheid bij Fixdit. Van haar verschenen ook De laatste dichters en Gevangenispost waarin ze laat zien hoe je een ander in de literatuur kunt representeren.

Reserveer hier voor de livestream

Reserveer hier je kaartje