Beeld uit Oekraïne - Oekraïense illustratoren in beeld aan het woord over de oorlog

23 juli 2022 t/m 12 augustus 2022 | Bibliotheek Neude - tijdens openingstijden | tweede verdieping

Kosten: Gratis, inloop | za 23 juli t/m vr 12 aug

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Welke plaats heeft kunst tijdens de oorlog? Voor het Oekraïense illustratorencollectief Pictoric is hun tekenkunst een vorm van verzet, expressie en saamhorigheid. Sinds het begin van de Russische invasie maakt deze groep kunstenaars indrukwekkende illustraties over de oorlog in hun land. Deze kunst geeft hun directe ervaring met schok, angst, woede en trots weer.

Mari Kinovych, Grasya Oliyko, Nataliia Shulga en Oleg Gryshchenko zijn de kunstenaars van Pictoric. De tentoonstelling is georganiseerd door Jan Meijer met als doel de afstand tussen Kyiv en Utrecht een beetje kleiner te maken. Volg Pictoric op Instagram of via hun website postersforpeace.eu.

Pictoric Illustrators Club is in 2014 is opgericht door Olena Staranchuk, Oleh Gryshchenko en Anna Sarvira. Hun werken kenmerken zich door een karakteristieke, moderne stijl en een treffend gebruik van kleur en vorm. De illustratoren van Pictoric ontwierpen eerder al een prachtige serie illustraties geïnspireerd op de hedendaagse Oekraïense cultuur, gewoontes en het dagelijks leven – genaamd Yellow & Blue. Met deze hoogwaardige illustraties neemt Pictoric zich voor om Oekraïense kunst en cultuur internationaal uit te dragen en te bevorderen.