Bibliotheekgasten: Frank Heinen (NFF Special)

24 september 2021, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: € 7,50 lid / € 15 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Presentator Sofie van den Enk ontvangt tijdens het NFF de veelzijdige Utrechtse schrijver Frank Heinen als Bibliotheekgast voor een goed gesprek over zijn leven en werk. Het gesprek wordt geïllustreerd door fragmenten uit boeken, tv-programma's, muziek en natuurlijk Nederlandse films die voor hem van grote betekenis geweest zijn.

Zoals Aanmodderfakker, de enige Nederlandse film die hij altijd kan kijken en nooit tegenvalt, en de dramaserie Oud Geld, het beste wat hij ooit aan Nederlands tv-drama gezien heeft en af en toe terugkijkt om te leren van de dialogen van Maria Goos. Ook komt de HUMAN docuserie Klassen voorbij. Frank zegt hij erover: "Belangrijk is vooral de combinatie van verhalende kwaliteit van de serie, hoe kinderen personages worden en tegelijk een ongelofelijk sterk maatschappelijk punt maakt - iets waar je op hoopt als je, zoals ik, bijvoorbeeld columns voor de krant schrijft, dat je precies de vorm vindt waarin een probleem als kansenongelijkheid voor iedereen onweerlegbaar en onvergetelijk duidelijk wordt."

Frank Heinen (1985) studeerde in 2012 af in de Moderne Letterkunde. Voor zijn eerste verhaal in literair wielertijdschrift De Muur won hij in 2009 de Hard Gras Prijs voor het Beste Sportverhaal. Sindsdien schreef hij meer dan 1100 sportcolumns voor HP/De Tijd en vele verhalen, interviews, artikelen, columns en recensies voor o.a. Hard Gras, De Volkskrant, Studio Voetbal. En sinds vorige week
heeft hij elke woensdag een column in de Volkskrant.

In 2010 verscheen Mijn studententijd (L.J. Veen), een bloemlezing met zijn selectie van de beste studentenverhalen uit de Nederlandse literatuur.  In het voorjaar van 2014 verscheen Uit Koers (Nieuw Amsterdam), met 106 korte verhalen over bijzondere wielerlevens. Het Parool noemde Uit Koers ‘een van de vijf beste sportboeken van 2014’.  Eind 2016 verscheen De Kleine Heinen – zakwoordenboek voor iedereen die wel eens koers kijkt.

In 2019 debuteerde Frank Heinen als romanschrijver met De zaak Tom (Bezige Bij) en schreef hij de voetbalbijbel Buiten de Lijnen (Das Mag). Voor dat laatste boek won hij begin 2019 de prijzen Staantribune Voetbalboek van 2019 en de Nico Scheepmaker Beker voor Beste Sportboek van 2019.

Hij werd begin 2020 uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar.

Lees meer over Bibliotheekgasten

Lees meer over NFF in bieb Neude

Leestips