Literaire middag: Schnitzler, Wenen en de liefde

13 november 2021, van 16:30 tot 17:30 | Bibliotheek Neude | Theater | inloop vanaf 16.00 uur

Kosten: € 5 lid / € 10 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens een speciale literaire middag reis je samen met Broese en Bibliotheek Neude terug naar het oude Wenen. Tijdens deze middag bespreekt schrijver Arnon Grunberg de klassieker ‘De weg naar buiten’ van Arthur Schnitzler (1863-1931). Grunberg gaat onder andere in gesprek met de vertaler van deze klassieker (Jef Rademakers), de uitgever van het boek (Sam de Graeve) en Arnout Weeda, auteur van ‘Het mysterie van Wenen’.

Over ‘De weg naar buiten’ van Arthur Schnitzler:
De jonge baron Georg von Wergenthin is een beetje lichtzinnig. Hij wil graag doorbreken als componist, maar besteedt al zijn tijd aan amoureuze affaires. En aan oeverloze discussies over het leven en de kunst met zijn veelal Joodse vrienden. Wanneer Georg een verhouding begint met Anna, een pianoleraresje van eenvoudige komaf, komt zijn bestaan in een stroomversnelling.

‘De weg naar buiten’ is niet alleen het verslag van een wrang liefdesverhaal, Arthur Schnitzler schetst ook het portret van de Weense bovenlaag rond 1900, waar vrijzinnigheid gepaard gaat met hypocrisie en waar de toonaangevende Joodse bourgeoisie te kampen heeft met verborgen antisemitisme. Dit werk uit 1908 is de grootste en meest persoonlijke roman van de Oostenrijkse schrijver. Na meer dan een eeuw verschijnt het boek nu voor het eerst in het Nederlands in een vertaling van Jef Rademakers. 

  • 16.00 - 16.30: inloop
  • 16.30 - 17.00: Sam De Graeve (uitgever Borgerhoff & Lamberigts) in gesprek met Arnon Grunberg en Jef Rademakers (vertaler) in gesprek over ‘De weg naar buiten’ van Arthur Schnitzler
  • 17.00 - 17.30: Arnon Grunberg in gesprek met Arnout Weeda, auteur van ‘Het mysterie van Wenen’
  • 17.30 - 18.00: signeren en een drankje

Coronarichtlijnen

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken. Lees hier alles over de richtlijnen.


V.l.n.r.: Arnon Grunberg, Jef Rademakers, Arnout Weeda, Sam De Graeve