Filmconcert: Hitchcock’s Blackmail

29 september 2022, van 21:30 tot 23:15 | Bibliotheek Neude - Theater

Kosten: € 2,50 lid / € 5 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Blackmail, in 1929 Hitchcock’s definitieve doorbraak als regisseur, keert met een knal terug naar het grote scherm! Deze filmklassieker krijgt een update met nieuw geschreven muziek, live gespeeld door het Utrechts Postland ensemble aangevuld met een bijzonder digitaal orkest. Kijk, luister en huiver!

In 2022 is het 100 jaar geleden dat de legendarische filmmaker Alfred Hitchcock zijn regiedebuut maakte. Aanleiding voor de ensembles Postland en het James Whale Orchestra om een nieuwe live-filmmuziek bij Blackmail te maken, de laatste van zijn stille films én de film die Hitchcock’s doorbraak betekende. Met Blackmail krijgt een UNESCO-filmklassieker een update met muziek van nu. Door gebruik te maken van moderne muziekproductietechnieken in combinatie met de live musici van Postland, wordt er met acht musici een unieke orkestbeleving gecreëerd. Verder is Blackmail meer dan Hitchcock’s eerste grote succes. Het bevat alle essentiële elementen van de Hitchcockiaanse thriller: de mooie maar tragische blondine, de charmante boef, de gruwelijke moord en de achtervolging langs beroemde plekken. Blackmail werd oorspronkelijk gemaakt als stomme film. De toenemende populariteit van geluidsfilms zorgde ervoor dat uiteindelijk twee versies van Blackmail verschenen: een stomme versie en een geluidsversie, de eerste Britse geluidsfilm. De film was een enorme kaskraker in Europa en betekende de definitieve doorbraak van Alfred Hitchcock als filmregisseur.

Het Blackmail filmconcert is een bijzondere samenwerking, naast de musici van het Postland Ensemble speelt er ook een digitaal orkest mee. Het James Whale Orchestra zet elekctronica in om de live instrumenten te versterken. Ze maken gebruik van akoestische en elektronische effecten die naadloos mengen met de live spelende musici en zijn daarmee een uitbreiding op de instrumenten. Dit geeft de mogelijkheid om een rijker geluid te laten klinken van een groot orkest zonder af te doen aan de live-ervaring.

Het filmconcert start met een introductie van Oliver Parr over de film, het project en het digitale orkest.

Let op: heb je al een kaartje voor de Gouden Strop Thrillertour? Dan is het filmconcert inbegrepen.

Reserveer je kaartje

Over Postland

Postland is een nieuw Utrechts muziekcollectief bestaande uit vijf veelzijdige musici uit het topsegment van de brede Europese hedendaagse muziekscene. Het ensemble legt zich toe op het programmeren en uitvoeren van muziekprojecten die zich kenmerken door actuele maatschappelijke thema’s, nieuwe technologieën en cross-overs naar andere (al dan niet culturele) sectoren. Postland streeft met zijn programmering naar gezamenlijke ervaringen voor verschillende doelgroepen, ongeacht leeftijd, economische en culturele achtergrond.

Over The James Whale Orchestra

The James Whale Orchestra wordt gevormd door componist Oliver Parr en muziekproducer Panos Iaonnou. Het duo maakt soundtracks voor filmklassiekers, uitgevoerd door een combinatie van live musici gesynchroniseerd met ‘virtuele instrumenten’ die zijn gecreëerd met technologie voor muziekproductie. Met dit concept kan dus in bijna elk theater live georkestreerde filmmuziek ten gehore gebracht worden. Eerdere producties omvatten Frankenstein(1932) en Nosferatu (1923). De recente productie City Girl (1931) is op verschillende plaatsen in Nederland uitgevoerd en oogstte veel lof op het Portugal International Film Festival.