Van boek naar cinema: Atonement 

4 december 2020, van 19:30 tot 22:30 | De Bibliotheek Neude - Theater

Kosten: € 6,- lid / € 12,- niet lid / € 10,- cjp, collegekaart

In deze maandelijkse reeks bespreekt Utrechtse schrijver en filmkenner Rob van Scheers steeds een boek én de verfilming ervan. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten, welke keuzes zijn er gemaakt en waarom zijn bepaalde verhaallijnen of romanpersonages afgevallen of veranderd? Deze keer de film ‘Atonement’, een Britse dramafilm uit 2007 van regisseur Joe Wright. Gebaseerd op het boek ‘Atonement’ van Ian McEwan.

Atonement (2007)

Atonement is een Britse dramafilm uit 2007 onder regie van Joe Wright. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek (Nederlandstalige titel Boetekleed) uit 2001 van Ian McEwan. Atonement wordt algemeen gezien als één van McEwans beste boeken en het is een van de meest gelauwerde boeken van de afgelopen jaren. Het stond op de shortlist voor de Booker Prize in 2001. De film won de Oscar voor beste oorspronkelijke filmmuziek en was ook genomineerd voor die voor beste film, beste geadapteerde scenario, beste bijrolspeelster (Saoirse Ronan), beste art direction en beste kostuums. Hij won daarnaast meer dan veertig andere prijzen, waaronder een Golden Globe voor beste dramafilm en beste oorspronkelijke filmmuziek, een BAFTA voor beste film en beste productieontwerp, een Satellite Award voor beste geadapteerde scenario en een World Soundtrack Award voor beste oorspronkelijke soundtrack. Hoofdrollen: Keira Knightley en James McAvoy.

Rob van Scheers

Rob van Scheers is onder meer de biograaf van Paul Verhoeven, hij schrijft beschouwende stukken over film, muziek en boeken voor de Volkskrant en filmrecensies voor Elsevier. Wij hadden een interview met hem over deze reeks Van boek naar film. Lees het hier

Coronarichtlijnen

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken. Lees hier alles over de richtlijnen.